Viziteaza “Edenul din Transilvania” – palatul construit in stil baroc de la poalele muntilor Carpati

Cartophil/Shutterstock.com

Palatul de vara al baronului Samuel von Brukenthal a fost construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, intre anii 1780 si 1785. Inspirat de palatele vieneze, constructia este considerata o bijuterie arhitecturala a stilului baroc si totodata o premiera in Romania, fiind primul si singurul palat ce este imprejmuit de gradini vieneze decorate in stil baroc. Asemenea palatelor imperiale precum Schonbrunn si cel din Luxembourg, palatul Brukenthal este de o eleganta si o splendoare deosebita.

Constructia in forma literei U se intinde (impreuna cu gradinile) pe o suprafata impresionanta de 16 hectare. Corpul cladirii si cele doua aripi laterale au gazduit peste 200 de tablouri, 130 de gravuri si alte obiectie de arta ce se gasesc astazi in Muzeul Brukenthal.

De la palat la spital militar

Palatul Brukenthal a fost si ramane una dintre cele mai frumoase constructii din Transilvania. Trecerea timpului si nepasarea proprietarilor ce s-au ocupat de ea au transformat cladirea intr-o umbra a palatului ce-a fost odata. Pe langa numerosii proprietari, cladirea a mai fost administrata si de stat, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial aceasta a fost folosita drept spital militar. Dupa acest episod, in cladire a continuat sa functioneze pana in 2005 un spital de boli pulmonare. In 2005 palatul, sau mai bine zis ce a mai ramas din constructia initiala, a fost cedata de catre stat in favoarea unei fundatii care se ocupa de intretinerea si promovarea sa si in prezent.

Gradinile palatului – principala atractie turistica

Inca de la construirea lor, gradinile palatului reprezentau atractia principala a proprietatii baronului. Diverse, sofisticate si, mai presus de toate, unice in Romania, gradinile de la Avrig erau cunoscute in toata tara. Cu numeroase plante exotice, animale deosebite si flori care mai de care mai colorate si mai inmiresmate, gradinile de aici reuseau sa starneasca admiratia si invidia tuturor persoanelor instarite de pe meleagurile romanesti si nu numai. Iubitor de natura, baronul Samuel von Brukenthal si-a concentrat toata atentia pe construirea unui loc unic in Transilvania care sa dainuiasca peste secole. Din pacate, dupa moartea baronului, atat palatul cat si gradinile s-au degratat, insa nu iremediabil.

Sugestii de cazare

De ajungi in zona, ar fi pacat sa nu ramai macar peste noapte sa descoperi farmecul aparte al locului. Printre locurile pe care echipa HotelGuru.ro ti le recomanda se numara urmatoarele:

Complex Turistic Elatis Avrig este locul in care majoritatea turistilor vin sa se relaxaze si sa uite de toate grijile contidiene. Piscina incalzita si cele 13 camere modern mobilate abia asteapta sa te primeasca. 

Hotel Fantanita Haiducului Vestem *** ofera 90 de locuri de cazare numai bune pentru viitorul tau sejur. Hotelul este primitor si imbina armonios elementele traditionale cu cele moderne. Camerele hotelului sunt dotate cu internet, televizor, seif si frigider. 

Pensiunea Balea se afla la numai 15 kilometri de Avrig intr-un cadru de poveste. Inconjurata de vegetatie bogata si peisaje pitoresti, pensiunea Balea pune la dispozitia oaspetilor sai 8 camere moderne, ideale pentru un sejur linistit in inima naturii. 

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din judetul Sibiu, aici!

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 6-7 septembrie 2017 si sunt valabile astazi,  22 august 2017.