Descopera Palatul Brukenthal Avrig

Sursa foto: Cartophil/Shutterstock.com

Cunoscut ca fiind unicul palat din Romania care beneficiaza de o gradina cu design baroc, Palatul Brukenthal, poreclit “Edenul din Transilvania”, era in trecut resedinta de vara a guvernatorului Samuel von Brukenthal. Situata pe cel mai inalt punct al oraselului Avrig, la poalele Carpatilor, palatul a ramas in zilele noastre o superba atractie turistica, ascunzand intre zidurile sale o vasta si interesanta istorie.

Cine a fost Samuel von Brukenthal?

Una dintre cele mai notabile personalitati politice din Transilvania in timpul secolului al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal a fost guvernator al acestei regiuni timp de 13 ani, pe cand principatul facea parte din Imperiul Hasburgic. Timpul pe care l-a petrecut guvernatorul in Viena studiind a lasat o amprente puternice asupra gusturilor acestuia, in special in ceea e priveste arta. Mare colectionar de tablouri, carti, manuscrise vechi si monede, Samuel von Brukenthat si-a canalizat cel mai mult atentia asupra constructiei Palatului Brukenthal si gradinii de 16 hectare din jurul acestuia.

Palatul Brukenthal – O frumusete arhitecturala baroca unica in Romania

Cel care a inceput constructia palatului a fost, de fapt, Adolf Nicolaus von Bucow (general si guvernator al Transilvaniei intre anii 1712-1764), care a pus bazele acestui proiect in anul 1762. Cladirea a fost insa terminata de guvernatorul Samuel von Brukenthal, in anul 1764. Arhitectii s-au inspirat din designul Palatului Schoenbrunn din Viena si Palatului Luxembourg din capitala Frantei pentru crearea acestei constructii baroce.

In forma de U, cu un corp central si doua aripi laterale, cladirea palatului gazduieste in prezent Muzeul Brukenthal, cu o expozitie uluitoare de opere de arta ce faceau parte din colectia guvernatorului in perioada vietii sale, ce cuprinde circa 200 de tablouri si 130 de gravuri. Dupa moartea baronului Brukenthal, palatul a intrat, pe rand, in posesia mai multor proprietari care insa nu au avut grija de intretinerea sa, motiv pentru care acesta s-a degradat din ce in ce mai mult. In plus, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cladirea avea sa fie folosita ca spital militar, iar dupa 1945 pana in 2005 ca spital de boli pulmonare, ulterior fiind retrocedat catre Fundatia Samuel von Brukenthal care a reusit sa-i readuca palatului farmecul de odinioara.

La fel ca in cazul celorlalte doua palate ce au inspirat designul acestui proiect, Schoenbrunn si Luxembourg, palatul Brukenthal se remarca, inainte de toate, prin frumusetea parcului sau. Singurul din tara amenajat in stil baroc, acest parc a fost construit in terase ce duc spre lunca Oltului. Se spune ca, in functie de unghiul din care privesti, parcul are o atmosfera diferita. Este impartit in trei domenii, fiecare fiind realizat in cate un stil diferit: francez, olandez si englez. Gradina franceza se distinge prin forme exacte, cu fantani arteziene, sculpturi de piatra si o orangerie unde se cultiva ananas, pepeni, nucsoara si migdali. Gradina olandeza te imbie cu mireasma florilor sale multicolore ce zambesc in lumina soarelui din primavara pana in toamna, avand de asemenea o portiune de zarzavaturi, iar gradina engleza iese in evidenta prin potecile sale serpuite ce stau la umbra arborilor batrani. In trecut, parcul gazduia, de asemenea, o gospodarie cu animale, legume si pomi fructiferi care sa asigure hrana locuitorilor palatului.

Din pacate, asemeni palatului, parcul a fost neglijat dupa trecerea in nefiinta a guvernatorului Brukenthal. Odata cu trecerea anilor, plantele si buruienile au napadit aranjamentele initiale, scarile s-au degradat, bancile s-au deteriorat, iar fantanile si-au pierdut stralucirea. Insa complexul merita totusi vizitat datorita importantei sale istorice si culturale.

Mai mult decat atat, zona in care se gaseste Palatul Brukenthal este plina de frumuseti naturale si culturale deosebite, asadar o vizita aici ar necesita cel putin doua zile. Gaseste in link-ul urmator cele mai bune oferte de cazare din Avrig si bucura-te din plin de minunatiile imprejurimilor sale, aici!