Ocnele Mari, fascinantul “Oras Subteran” din judetul Valcea

Sursa foto: Adriana Sulugiuc/Shutterstock.com

Situata in localitatea cu acelasi nume, in judetul Valcea, Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai mari atractii turistice din sudul Romaniei si, totodata, unul dintre cele mai complexe centre terapeutice cu aerosoli salini din Romania.

Intinsa pe o suprafata de circa 10 000 de metri patrati si infrumusetata cu un décor ce pare a fi desprins din povesti, salina este vizitata de sute de turisti in fiecare zi, oferindu-le o multime de surprize incantatoare: locuri unde pot savura un ceai cald sau un vin fiert, magazine de suveniruri traditionale, incaperi amenajate in stil rustic pentru servirea mesei, o bisericuta realizata din sare, terenuri de fotbal, baschet si de tenis, mese de biliard si, desigur, locuri de joaca pentru copiii mici.

Cum se poate ajunge la Salina Ocnele Mari:

Situata la doar 12 kilometri departare de municipiul Ramnicu Valcea, la localitatea Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN67. Din Ocnele Mari, pentru a intra in salina in subteran, se ia un microbuz pentru turisti, cu care se merge circa 30 de minute. Microbuzul va parcurge din intrarea in salina pana in zona turistica circa 10 minute.

Costul unui bilet pentru adulti este de 20 de lei in timpul saptamanii si de 22 de lei in weekend. Pentru elevi/studenti/copii, biletul de intrare este de 15 lei in fiecare zi, iar pentru pensionari este de 16 lei in timpul saptamanii si de 17 lei in weekend.

Exista, de asemenea, abonamente de minim 7 zile consecutive pentru persoanele care vin la salina in scopuri terapeutice. Preturile abonamentelor sunt urmatoarele: 17 lei/zi pentru adulti, 12 lei/zi pentru copii si de 14 lei/zi pentru pensionari.

De ce este benefica terapia cu aerosoli salini pentru organism?

In principal, aerosolii salini inhalati de pacienti sunt benefici pentru tratarea bolilor respiratorii. Acesti aerosoli sunt, mai exact, niste particule de ordin microscopic ce se gasesc in suspensie in mediul gazos. Acestia sunt inhalati de catre pacient atat pe cale nazala, cat si pe gura. Aerosolii mai mari, cu dimensiuni de 0,5-0,9 microni, se depun in cavitatea bucala, in cavitatile nazale si in faringe, in timp ce aerosolii mici, cu dimensiuni de 0,1-0,5 microni, ajung in laringe si plamani, mai exact in bronhiole si in alveolele pulmonare. Atunci, ei sunt absorbiti de catre fiecare organ in parte, ii dezinfecteaza, favorizeaza fluidizarea mucoaselor, stimuleaza eliminarea toxinelor din organism, regenereaza membranele celulelor, coboara PH-ul in zonele organelor de respiratie si elimina factorii iritanti. Recomandati atat adultilor cat si copiilor, aerosolii salini de la Ocnele Mari sunt extrem de benefici in tratarea astmului bronsic, bronsitei, infectiilor respiratorii de diferite tipuri, rinitei cronice, pneumoconiozei, sinuzitei, emfizemului pulmonar, bisinozei, silicozei, amigdalitei, alergiilor, insuficientelor respiratorii restrictive si nevrozelor.

Pe de alta parte, salina ar trebui sa fie evitata de persoanele care sufera de urmatoarele afectiuni: cancer bronho-pulmonar, hipertensiune arteriala de gradul II sau III, tuberculoza pulmonara, cardiopatie cronica ischemica, boala BASEDOW, diferite boli infecto-contagioase, micoze pulmonare, angina pectorala si epilepsie. De asemenea, femeile gravide nu ar trebui sa ia contact cu aerosolii salini.


Cauti un loc de cazare bun in Ocnele Mari, cat mai aproape de salina? Intra pe acest link: http://bit.ly/2ohqjEi