Satul Alun, un loc unic în România

Vrei să explorezi un loc desprins de cotidian, unic în țară și chiar în lume? Îți recomandăm comuna Alun. Denumit și „satul de marmură”, este cunoscut pentru producția de material prețios care a fost folosit la construirea Casei Poporului. Până și drumul de 10 kilometri care te va duce spre tărâmul uitat de lume este realizat din marmură, la fel ca multe alte construcții pe care le vei găsi în explorarea ta. Accesul este acum mai ușor ca niciodată, cu un drum forestier construit cu doi ani în urmă, aflat în prelungirea celui de Marmură.

Colțul de rai este așezat la 800 m înălțime, în ținutul Pădurenilor din Munții Poiana Ruscă, și este un loc ideal pentru cei care doresc să se bucure de liniște și pace, căci în momentul de față are doar câțiva locuitori. Cu toate acestea, cele 50 de gospodării și construcții de marmură sunt bine conservate și îi așteaptă pe cei curioși să le descopere. Îți prezentăm în continuare atracțiile cele mai de seamă ale ținutului pădurean.

Cariera de marmură

Deși nu se știu foarte multe despre originile ei, se speculează că le-ar avea în secolul al XIX-lea, în timpul Imperiului Austro-Ungar. În comunism, cariera a fost apreciată de către sculptori și constructori pentru calitatea deosebită a marmurii, fiind utilizată, după cum am amintit, la clădirea Casei Poporului, dar și a coloanelor casei familiei Ceaușescu. Nu mai este funcțională din 2003, însă a rămas precum un semn al timpului și poate fi admirată și în prezent. 

Drumul din marmură

Circa 10 kilometri de pavaj din marmură te vor întâmpina în satul Alun. Drumul unic în țară a fost construit în urmă cu 6 decenii, iar in prezent este una dintre atracțiile principale ale locului.

Citește și: 4 bijuterii arhitecturale din România

Mănăstirea din marmură

Cea mai reprezentativă construcție a satului Alun este renumită prin faptul că este construită în totalitate din marmură, fiind locuită acum de câteva măicuțe. Recent au avut loc lucrări de restaurare ale interiorului mănăstirii, iar vizitatorii sunt bine primiți.

Biserica de lemn

Biserica de lemn își are originea în secolul XVII și este cea mai veche construcție din ținutul Pădureni. În prezent, este recunoscută drept monument istoric.

Locuințele sătenilor

Cea mai impresionantă calitate a locuințelor din satul Alun esten faptul că sunt realizate din marmură. Cele mai multe au fundația construită din acest material, însă îl putem regăsi și în alte elemente.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro șau promotii.travelminit.ro și poți câștiga 10.000 de lei dacă faci o rezervare între 1 iulie și 31 august.