Vulcanii noroiosi din Buzau, o minune naturala a Romaniei

Sursa foto: Danny Iacob/Shutterstock.com

Daca ajungi in judetul Buzau, poti sa iti rupi cateva ore pentru un ocol prin Berca, localitate in care se gaseste unul dintre cele mai interesante peisaje naturale din intreaga lume. Vulcanii Noroiosi de aici sunt singurii de acest gen din Europa, fiind unici prin dimensiunile lor reduse si prin modul in care au fost formati.

Putini turisti sunt intersati de istoria lor, insa, majoritatea fiind atrasi de peisajul impresionant pe care il ofera. Vom discuta, totusi, mai mult despre acesti vulcani de namol, in conditiile in care de-a lungul timpului au generat o multime de legende interesante.

Cum ajungi la Vulcanii Noroiosi?

Spre surprinderea turistilor, vulcanii sunt usor accesibili, situandu-se la aproximativ 30 de km de Buzau. Drumul este bun si exista destul de multe indicatoare care te indruma spre obiectivul turistic pe care orice roman trebuie sa il vada macar o data in viata.

Peisajul rural ce se contureaza in drumul catre obiectivul final sunt impresionante si sunt pictate cu case, livezi, dealuri care brazdeaza armonios orizontul si oameni. Acesta parca face trecerea ceva mai lina de la peisajul anost de oras, la cel impresionant, oferit de vulcani.

Odata ce ai ajuns in Berca, vei putea sa te informezi despre obiectivul pe care urmeaza sa il vizitezi,la fel ca in occident. Infopointul de aici iti ofra pliante si carticele in care poti descoperi atat informatii despre vulcani, cat si despre alte obiective turistice pe care le poti descoperi in Buzau. Dupa ce rasfoiesti materialele vei realiza ca judetul este mult mai bogat decat ai crede.

Mai este un singur pas pana sa ajungi la Paclele Mici si Paclele Mari, niste platouri ascunse printre dealurile verzi, care te vor face sa te simti ca un proaspat aterizat pe Marte. Pe o suprafata de 15 ha, respectiv 10 ha, Paclele Mari si Mici dezvaluie mai multi vulcani care bolborosesc si scuipa noroi. Desi fenomenul este intalnit in mai multe locatii din tara, aici este intins pe cea mai mare suprafata.

Ce sunt Vulcanii Noroiosi?

Sunt niste movile sub forma de con ce s-au format prin eruptia gazelor naturale venite de la adancimi de peste 3000 de metri. In combinatie cu panza freatica si cu stratul de pamant foarte argilos, gazul a transformat eruptiile in adevarate bai de namol pentru cele peste 25 de hectare de dealuri.

De-a lungul timpului, o parte din noroiul scos de maruntaiele pamantului s-a uscat, o alta parte curge sub forma de paraiase iar o alta este gata sa isi faca simtita prezenta, bolborosind neincetat in micile cratere.

Peisajul este unul inedit si contureaza o flora si o fauna neintalnita altundeva in Romania. La marginea zonelor cu noroi cresc doi arbusti interesanti si rari, declarati monumente naturale, iar pe platouri, nestingherite, umbla vietati precum scorpionul si termitele. Cei doi arbusti sunt gardurarita si catina tepoasa.

Istoria vulcanilor

Cu siguranta, formatiunile vulcanice sunt prezente in zona Buzaului de mii de ani. Atentia asupra lor a inceput sa vina abia in 1867, atunci cand au fost descoperiti de un francez ce cauta petrol. Textele scrise de Grigore Stefanescu, Grigore Cobalcescu sau Mircea Peaha descriu si ele ineditele formatiuni, iar asocierea facuta de Alexandru Odobescu este una memorabila. Acesta concluzioneaza ca vulcanii sunt cazanele cu smoala clocotita ale Necuratului.

Din 1924, Vulcanii Noroiosi sunt declarati rezervatie naturala si reprezinta un obiectiv cat se poate de atractiv in circuitul turistic european.

De-a lungul timpului, craterele care scuipa noroi au facut loc unui numar foarte mare de legende, cea mai interesanta fiind cea a balaurului care salasluieste in maruntaiele pamantului.