Weekend în Murfatlar: cele mai frumoase locuri din zonă

Orașul Murfatlar este situat în regiunea Dobrogea, iar numele său este legat de o istorie tumultoasă. Prima atestare documentară a localității Murfatlar este din anul 1855, care se păstrează până în 1924, când, în urma disputelor politice dintre țărăniști și liberali, denumirea se schimbă în Basarabi.

Pe 26 iunie 2007, Camera Deputaților a adoptat legea de revenire la denumirea Murfatlar, pe care o are și în prezent. Zona este în special cunoscută pentru producția de vin, desigur, dar și pentru atracțiile turistice deosebite, precum Conacul lui Mihail Kogălniceanu, care astăzi este un monument istoric, sau Rezervația Naturală Fântânița. Fiind cu siguranță o alegere perfectă pentru o minivacanță de weekend, Travelminit îți propune câteva obiective pe care le găsești în Murfatlar.

Podgoriile Murfatlar

Vița de vie se cultivă în zona Dobrogei dintotdeauna, iar dealurile de cretă acoperite de viță de vie sunt o priveliște superbă, regiunea asigurând una dintre cele mai mari producții de vin din România. Anual se culeg 25.000 de tone de struguri din care rezultă 18 milioane de litri de vin. Atracţia principală a domeniului viticol Murfatlar este crama, unde se pot degusta până la 9 sortimente de vin. Cei curioși pot vizita aici şi Muzeul Vinului şi al Viei, unde pot fi admirate exponate reprezentative pentru domeniul viticol din sud-estul ţării.

Conacul Mihail Kogălniceanu

Mihail Kogălniceanu este o personalitate de seamă în Dobrogea, fiind considerat părintele regiunii. Conacul său, construit chiar în orașul Murfatlar la sfârșitul secolului al  XIX-lea, este o construcție declarată monument istoric de interes național. Acesta adăpostește astăzi grădinița nr.2 din Murfatlar, după ce a trecut printr-un proces îndelungat de recondiționare. Cu toate acesta, conacul încă păstrează piesele de feronerie şi de tâmplărie originale, aspectul său oferind o priveliște superbă, cu iz de epocă.

Complexul Monastic de la Basarabi

În apropierea oraşului Murfatlar se află Complexul rupestru Basarabi-Murfatlar, ansamblu format din şase bisericuţe, câteva încăperi, galerii şi morminte creştine, toate cioplite în masivul de cretă. Acesta a fost descoperit în 1957, devenind imediat un punct de atracție turistic major. Nimeni nu cunoaște vechimea bisericilor, există însă o inscripție care oferă indicii conform cărora ar fi fost locuit din 922. Pe pereții bisericilor pot fi observate cruci creștine, simboluri zoomorfe si antropomorfe, desene stilizate și inscripții în alfabetul chirilic și glagolitic, cea mai veche scriere slavonă cunoscută.

Rezervația Naturală Fântânița

La ieșirea din oraș se află rezervația naturală Fântânița Murfatlar, o arie protejată de interes național încă din anul 1932, ce adăpostește specii rare precum inul dobrogean, colilia și spinul de Murfatlar. De asemenea, broasca țestoasă dobrogeană, a cărei arie de raspândire se limitează la câteva zone din stepa Dobrogei, poate fi regăsită și aici. Toate aceste elemente transformă zona într-un loc cu mare diversitate botanică și zoologică.

Dacă aceste destinații ți-au atras atenția și îți propui să faci o vacanță de weekend în Murfatlar pentru a te bucura de frumusețea regiunii, intră pe www.traveminit.ro și descoperă Dobrogea.