Cu siguranta, fiecare dintre noi avem o prajitura preferata, una care reuseste sa ne intoarca in timp si sa ne aduca aminte de copilarie chiar inainte sa o gustam. E de ajuns sa pronuntam numele unei prajituri traditionale, si imediat o ”vedem” in fata ochilor, asimiland-o cu toata acea perioada lipsita de griji. Branzoaicele bunicii, colaceii bucovineni sau cuibul de viespi sunt doar o parte dintre miresmele cu care am crescut multi dintre noi. Daca vreti sa va aduceti aminte si cum se faceau minunatiile astea dulci, iata mai jos retetele acestor trei prajituri traditionale romanesti.
Branzoaicele bunicii
Va e dor de niste branzoaice croite dupa tiparul vechi al bunicii, umplute ochi cu branza si stafide si pudrate cu zahar vanilat? Iata ce va trebuie pentru o tura de umpluturi aburinde, bune sa te lingi pe degete.
Ingrediente:
• 1 cub de drojdie
• 2 linguri smantana
• o cana cu apa calduta
• faina cat cuprinde
• 400 gr. branza dulce
• 2 oua
• 2 linguri zahar, sare
• untura pentru prajit
• zahar pudra vanilat
Mai intai se face maiaua din drojdie, putina apa calduta si putina sare. Se lasa sa se odihneasca timp de cateva minute, dupa care se adauga restul de apa si se framanta aluatul. Se lasa din nou la dospit vreme de o jumatate de ora, timp in care e bine sa fie pregatita umplutura: intr-un vas, se amesteca branza, ouale, cele doua linguri de zahar si un praf de sare. Dupa ce aluatul a dospit, se croiesc branzoaicele: mai exact, se iau mici bucati de aluat, care se intind pe masa unsa cu putin ulei. In mijlocul fiecarei bucati de aluat se pune o lingura-doua de umplutura, dupa care se impatureste branzoaica si se preseaza marginile cu degetele, ca sa nu iasa pe afara. Se incinge untura intr-o cratita si se prajesc branzoaicele una cate una. Se scot apoi, se scurg de grasime si se pudreaza cu zahar pudra vanilat. Sunt delicioase! Si pot fi mancate si calde, si reci.
Colacei bucovineni
Ce viata de copil e aia in care nu fugi la joaca dis-de-dimineata, cu noaptea-n cap si ochii lipiti, fara niciun mic dejun, doar sterpelind din bucataria bunicii un colacel bucovinean sau doi, pe care sa-i mananci cu pofta pe ulita mare? Timpul a trecut, copilaria s-a dus, dar parca tot ti-e pofta de niscai prajituri traditionale – asa, ca acesti colacei bucovineni.
Ingrediente:
• 25 gr. unt (taiat cubulete)
• 50 gr. zahar
• 125 ml apa clocotita
• 7 gr. drojdie uscata (sau 20 gr. drojdie proaspata)
• 25 ml apa calduta
• o lingurita miere
• un ou
• zahar vanilat, sare, coaja rasa de lamaie sau portocala
• 425 gr. faina
Pentru uns: un galbenus de ou batut cu o lingura de lapte si zahar tos (pentru presarat)
Untul si zaharul se pun intr-o craticioara, peste care se toarna cele 125 ml de apa clocotita. Se amesteca totul pana se topeste zaharul si se lasa deoparte la racit.
Intre timp se dizolva drojdia amestecata cu putin zahar, in apa calduta. Drojdia dizolvata se toarna peste amestecul racit de unt si zahar. Se adauga apoi oul, zaharul vanilat, coaja de lamaie sau portocala – si se amesteca bine totul circa 5 minute.
Intreaga compozitie se rastoarna intr-un bol mare, peste care se adauga treptat faina cernuta, pana se omogenizeaza. Apoi se adauga sarea. Se framanta totul pana se obtine un aluat neted si elastic, care se desprinde usor de pe vas. Vasul se acopera apoi cu o folie de plastic si un servet de bucatarie si se lasa aproape doua ore la dospit (intr-un loc cald), pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Pe masa usor infainata se rastoarna aluatul si se imparte in trei parti egale. Din fiecare parte se formeaza cate un sul, care se taie apoi in 5-6 bucati egale. Fiecare bucatica de aluat se ruleaza sub forma de snur subtire, dupa care incepe impletirea. Capatul snurului din stanga se aduce in dreapta, iar cel din dreapta se aduce in stanga, formandu-se un cerc la mijlocul lungimii snurului. Fiecare capat liber se rasuceste apoi in jurul cercului format, mergand de-a lungul circumferintei. La sfarsit uniti bine capetele – dar aveti grija sa ramana dedesubt.
Colaceii se aseaza apoi pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa o ora la crescut, sau pana isi dubleaza volumul. Se ung apoi cu galbenus batut cu putin lapte si se presara deasupra zahar tos (alb sau brun). Se coc 15-20 de minute la cuptor, la 180 grade sau pana se rumenesc usor. Puteti sa-i serviti calzi sau reci – sunt la fel de pufosi!
Cuib de viespi
Ce fel de prajituri traditionale sunt alea fara drojdie, lapte si unt? Pentru originalul cuib de viespi aveti nevoie de toate aceste ingrediente, chiar daca in unele zone prajitura mai sufera modificari.
Ingrediente:
Aluat:
• 575 gr. faina
• 30 gr. drojdie
• 30 gr. zahar
• 50 ml ulei
• 5 galbenusuri
• 200 ml lapte
• 100 ml apa
• esenta rom
• sare, coaja de lamaie
Crema:
• 200 gr. unt
• 100 gr. zahar
Sirop:
• 125 ml lapte
• 150 gr. zahar
• zahar vanilat
Din toate ingredientele de mai sus se framanta un aluat, care se lasa la dospit. Dupa ce a crescut, se imparte aluatul in patru parti si din fiecare se intinde o foaie care se unge cu crema obtinuta din untul amestecat cu zahar. Atentie! Crema se imparte si ea in patru, ca sa ajunga pentru toate foile de aluat. Foaia astfel unsa se ruleaza si se taie apoi bucatele de circa 4 cm. Fiecare bucata se pune in tava una langa alta si se lasa sa dospeasca inca vreo 30 de minute.
Se baga la cuptorul incins la 180 de grade timp de 20 de minute. Se scoate putin, se unge cu sirop (obtinut din laptele care se fierbe cu zaharul si vanilia) si se da din nou la cuptor pana cand se rumeneste usor. Este un deliciu!