Ce putem face in Insula Mica si Insula Mare a Brailei?

PescuitBraila este un paradis pentru pescarii amatori care ii stiu locurile si care vin aici pentru cate o mini vacanta de relaxare, liniste si fir intins. Insula Mare si Insula Mica a Brailei sunt unele dintre acele locuri speciale din tara care nu sunt pe cat de cunoscute ar trebui si poate ca este mai bine asa. Departe de puzderia de turisti, gratare si muzica tare, in Braila se poate veni pentru a gusta putin din farmecul Deltei fara a pleca prea departe de casa si fara a cheltui prea mult.

Insula Mare a Brailei

Cum se ajunge – Pe Insula Mare se poate ajunge doar cu bacul, iar pentru asta se plateste o taxa de 19 lei pentru autoturism si 1,5 lei de persoana.

Insula Mare era candva cunoscuta drept Balta Brailei sau o parte din aceasta, iar astazi este unul dintre acele locuri pe care pescarii amatori din zona nu mai contenesc sa il laude pentru ca daca ar fi sa ne luam dupa vorbele lor, balta este plina, pentru ca braconajul este descurajat si pentru ca Insula Mare este in mijlocul naturii, departe de zgomot si agitatie asa cum trebuie sa fie o balta.

Insula are o suprafata totala de 710 km2 si este delimitata de bratele Dunarii Valciu si Macin. Insula este in prezent folosita in proportie de peste 90% pentru agricultura, dar raman doua comune cu mai putin de 5000 de locuitori si cateva balti unde se poate pescui si se poate gusta din plin bogatia culturala a acestei zone.

In Insula Mare, candva un paradis al biodiversitatii se vede clar amprenta lasata de regimul comunist, cu numeroasele diguri ridicate care au distrus o parte din baltile naturale si habitatul multor specii rare care traiau aici in urma cu doar cateva decenii.

Totusi, in ciuda degradarii si transformarii treptate pe care a suferit-o Insula Mare a Brailei fata de paradisul care era alta data, raman locuri unde apele sunt pline de peste si natura traieste inca la aceeasi intensitate ca si imaginea pictata de scrierile lui Grigore Antipa despre aceasta zona, cand era inca neatinsa.

In mare parte din suprafata Insulei Mari, pescuitul este gratuit, singurul cost fiind acela pentru trecerea cu bacul. Atentie insa la tipul de masina cu care se face drumul pentru o mini vacanta de pescuit pe Insula Mare a Brailei. Strazile de aici nu se prezinta deloc onorabil si pun in dificultate chiar si masinile 4×4. Sperante de reparatii nu exista astfel ca se recomanda evitarea acestei destinatii daca se detine o masina cu garda joasa si multa precautie chiar si pentru soferii de autoturisme mai adaptate pentru acest tip de drum.

Pescuit cu taxa pe Insula Mare

Exista si balta Blasova pe Insula Mare unde se poate pescui cu taxa si unde captura de crap este garantata, balta fiind plina si de curand trecuta sub o noua administratie care o protejeaza de braconieri.

Balta Blasova se afla la doar 15 km, locatie ideala pentru cei ce nu doresc sa se incumete cu masina pe drumurile de aici.

Balta este frumos amenajata cu umbrare, mese si bancute, locuri de pescuit asezate la cel putin 500 de metri unul de altul si de o curatenie impecabila.

Taxa pentru pescuitul pe balta este de 50 lei/24 h si se poate inchiria inclusiv o barca cu vasle pentru 30 lei/24 ore.

Insula Mica a Brailei

Cum se ajunge – Catre Insula Mica se ajunge pe DJ 212 prin Stancuta sau Groeni ori pe E60 prin Giurgeni sau Harsova. Ca si spre Insula Mare, trecerea se face cu bacul sau cu barca.

Insula Mica a Brailei, cealalta parte a Baltii Brailei este o cu totul alta lume fata de uneori dezolanta Insula Mare. Asezata acolo unde Dunarea se desparte in bratul Valciu si bratul Dunarea Veche, la doar cativa kilometri de oras, Insula Mica a Brailei este o oaza de liniste cu un peisaj de vis care include 3 ostroave ce impreuna cumuleaza o suprafata de peste 2500 de hectare. In zona Popa si zona Egreta, arii protejate ale Insulei Mici sunt unele dintre cele mai importante obiective turistice naturale.

Declarat Rezervatie Mixta zoologica si Botanica in anul 1994, Parcul National al Insulei Mici pastreaza astazi ceea ce Insula Mare a pierdut, o biodiversitate specifica zonei de o bogatie impresionanta. In aria protejata sunt identificate peste 150 de specii de plante si 200 de specii de pasari dintre care 60 % se alfa in zone forestiere.

Insula Mica a Brailei este adesea supranumita poarta de intrare in Delta Dunarii, o poarta catre un paradis natural inca neatins de efectele devastatoare ale dezvoltarii zonelor urbane. In Insula Mica linistea este deplina, iar natura neatinsa. Exploatarea turistica este mentinuta sub control astfel incat sa nu deterioreze farmecul natural al zonei.

Cazare in zona

In insula Mica a Brailei nu exista restrictii de campare, dar nici zone special amenajate. Se poate veni aici cu cortul, dar amatorii de pescuit sunt sfatuiti sa nu pescuiasca in zone care nu sunt special amenajate pentru a evita amenzi usturatoare.

Pentru cei care prefera confortul, exista numeroase optiuni de cazare in Braila, orasul aflandu-se la doar cativa kilometri de cele doua insule. Exista si pensiuni in comunele vecine in care agroturismul se dezvolta intr-un ritm lent dar sigur.