5 atractii turistice de neratat in Brasov

Brasov, foto RossHelen

RossHelen / Shutterstock.com

Fiecare oras sau destinatie turistica are cel putin un obiectiv turistic reprezentativ, simbolic, pe care nu trebuie sa il ratezi atunci cand ajungi in zona, daca vrei sa te numeri printre turistii care fac totul ca la carte. Daca intrebi un brasovean care sunt atractiile turistice recomandate, iti va enumera cel putin opt sau zece, iar urmatoarele cinci nu vor lipsi, cu siguranta, din lista.

1. Biserica Neagra

Este atractia principala din Piata Sfatului, ea insasi fiind un obiectiv turistic important. Veche de peste 500 de ani, Biserica Neagra – cea mai mare biserica gotica din Romania – este considerata inima orasului Brasov, fiind cel mai reprezentativ monument istoric al sau – in fiecare an, aproape 100.000 de turisti viziteaza acest obiectiv. Dincolo de peretii innegriti de fum in urma incendiului din 1689, ocazie cu care numele bisericii (Sfanta Maria) a fost schimbat in Biserica Neagra, te asteapta o orga cu 4000 de tuburi. Este atat de impresionanta, incat si astazi este considerata printre cele mai mari orgi din Europa. Iar sunetele pe care le scoate sunt pur si simplu dumnezeiesti! Cand ajungi la Brasov, vezi care este programul concertelor de orga (se organizeaza saptamanal) si incearca sa ajungi la unul din ele. Nu-ti va parea rau, garantat! Nu rata nici colectia de covoare vechi din Asia Mica, fabricate in secolele XVII-XVIII, considerate un adevarat tezaur al bisericii.

2. Parc Aventura

Poate ca nu este tocmai un obiectiv turistic, dar este cu siguranta o destinatie de neratat in Brasov. Cele trei ore de senzatii tari pe care le vei petrece in parcul de distractii (incluse in tarif) amenajat pe o suprafata de 2,5 hectare de padure vor fi memorabile. Te asteapta 15 trasee de dificultate progresiva (clasificate pe culori), perfecte pentru a te ajuta sa-ti depasesti limitele. Nici nu vei simti cand se va intampla asta, iar la final vei fi foarte multumit de tine. Mai ales ca distractia nu lipseste din meniul niciunui traseu.

La Parc Aventura se ajunge foarte usor: venind dinspre Predeal, la primul semafor de la intrarea in Brasov faci stanga si urmezi indicatorul catre Zoo. Faci apoi stanga pana pe strada Stejarului, si iar stanga – spre Paltinului. Parcul este deschis zilnic intre orele 10:00-20:00, chiar si pe ploaie.

3. Turnul Alb

Un alt obiectiv pitoresc de neratat in Brasov este Turnul Alb, situat pe Dealul Straja. Ajungi la el trecand prin dreptul Bastionului Graft de pe una din laturile Cetatii Brasovului. Construit in secolul XV din piatra si caramida, in forma de potcoava, Turnul Alb era locuit de breslasii cositori si aramari, avand insa si scop de observatie si aparare. La fel ca Biserica Neagra, numele turnului i se datoreaza culorii sale albe (fiind varuit in alb). Flacarile incendiului din 1689 care a mistuit Brasovul nu au crutat nici acest turn, astfel ca in 1723 a fost restaurat pentru prima data. Turnul Alb este inalt de aproape 20 de metri si prevazut cu scari, accesul in varf fiind foarte usor. Iar privelistea care ti se deschide in fata ochilor odata ce ai urcat ultima treapta te lasa pur si simplu mut de uimire.

4. Bastionul Tesatorilor

Brasovul a fost dintotdeauna orasul mestesugarilor. Stradutele intortocheate din centrul vechi poarta si astazi amprentele trecutului, chiar daca micile ateliere de altadata sunt abandonate sau ascunse in spatele unor firme cu nume de imprumut.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre Cetatea Brasov, care poarta inca cu mandrie Bastionul Tesatorilor de in, construit de breasla acestor mestesugari. Bastionul Tesatorilor a fost ridicat in scop de aparare in doua etape: intre anii 1421-1436 si 1570-1573. Chiar si astazi este considerat cel mai spectaculos obiectiv de arhitectura al Brasovului din perioada medievala: zidurile sale masoara 4,30m grosime la baza, avand guri de tragere si ferestre de tragere ingenioase, in forma lacasurilor de cheie inversate.

La inceputul secolului XX (1910), Bastionul Tesatorilor a fost transformat in muzeu, iar 40 de ani mai tarziu, sala de festivitati a devenit Muzeul Fortificatiilor tarii Barsei, unde poti vedea documente si obiecte apartinand sistemului de aparare din perioada medievala, descoperite in urma sapaturilor arheologice. Din cand in cand, curtea interioara a Bastionului se transforma intr-o scena in aer liber,unde au loc spectacole de opera.

5. Muntele Tampa – panorama orasului

Nu poti sa faci o vizita la Brasov si sa nu urci pe Muntele Tampa pentru o panorama superba asupra orasului si a Tarii Barsei (daca ai noroc de vreme senina). Tampa, muntele care i-a adus denumirea Brasovului de “orasul de la poalele Tampei”, apartine Masivului Postavarul si are o altitudine de 960m.

Ca sa ajungi pe Muntele Tampa poti urma unul din traseele montane sau poti urca cu telecabina pana in varf, in doar patru minute. Unul din traseele de drumetie porneste din orasul vechi (si este format din 25 de serpentine), altul de la Scheii Brasovului, sau din cartierul Valea Cetatii, in locul numit de localnici “La Iepure”.

Cauti cazare in Romania? Iata cateva locuri unde te poti caza in Brasov:

Casa Postavarului

Amplasata in centrul istoric al Brasovului, Casa Postavarului se afla la numai doua minute de Piata Sfatului si Biserica Neagra, unul din cele 5 atractii turistice de neratat in Brasov. Pensiunea dispune de 7 unitati de cazare (camere duble, garsoniera, apartament) dotate cu baie proprie cu dus, uscator de par, internet WiFi gratuit, TV LCD cu program prin cablu, frigider, minibar.
Tarif*: 160 de lei camera dubla/ noapte (fara mic dejun)

Hotel Clasic Inn***

Situat la poalele Muntelui Tampa, intr-o zona verde, hotelul Clasic Inn pune la dispozitia turistilor 34 de spatii de cazare moderne, cu dotari de ultima generatie, restaurant, sala de conferinte, sala de jocuri cu 2 mese de biliard si darts electronic, biblioteca.
Camerele sunt spatioase, au bai proprii cu dus, uscator de par, aer conditionat, minibar, TV LCD cu canale prin cablu.
Tarif*: 295 de lei camera dubla/ noapte (cu mic dejun)

Nota: *tarifele sunt valabile in weekendul 30-31 iulie 2016