Se spune ca Banatu-i “fruncea” si trebuie sa recunoastem ca aici exista un mare sambure de adevar. Banatul ascunde o multime de frumuseti naturale de care ne amintim, din pacate, atunci cand le vedem fotografiate in tot felul de publicatii straine. Sa recunoastem, cati dintre noi au vazut “pe viu” Cheile Nerei, salba de lacuri din jurul muntelui Semenic sau statiunile Moneasa si Poiana Marului?
Toate aceste atractii turistice sunt situate in apropierea Timisoarei si pot fi vizitate intr-un weekend de catre cei care locuiesc in zona.
Poiana Marului
Cati stiti de exemplu ca statiunea Poiana Marului din judetul Caras Severin a fost la origini statiunea de vara a Timisoarei, infiintata cu multi ani in urma chiar de Imperiul Austro-Ungar? De la o singura casa de padurar, localitatea aflata la 500m altitudine, in inima muntilor Tarcu, s-a dezvoltat incet-incet. Dupa casele vanatorilor, au aparut cele de agrement; mai tarziu, datorita aerului plin de ozon din aceasta localitate, a fost construit un sanatoriu TBC, Poiana Marului fiind declarata statiune climaterica.
Astazi, Poiana Marului se afla in plin proces de dezvoltare: numarul spatiilor de cazare creste de la un an la altul, dar si oferta posibilitatilor de agrement si de petrecere a timpului liber. Lacul Poiana Marului este, bunaoara, ideal pentru sporturile nautice, asa cum raul Bistra Marului atrage in fiecare vara iubitorii de rafting si canioning. Despre trasee de drumetie sau de mountainbike nici nu mai vorbim: din Poiana Marului se poate ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, la Saua Iepei (1727m), Varful Nedeia (2150m), pe Varful Pietrei (2192m), Valea Sucului sau Muntele Mic. Pentru inot, pescuit sau plimbari cu barca, lacul de acumulare Poiana Marului este destinatia perfecta.
Cheile Nerei
Au cunoscut “celebritatea” atunci cand una dintre cascadele muntilor Aninei (parte din Parcul National Cheile Nerei), Bigar, a fost declarata de ”The World Geography” cea mai frumoasa cascada naturala din lume. Dar parcul national cuprinde alte cinci rezervatii: Beusnita, Valea Ciclovei Ilida, Cheile Susarie, Licovacea si Ducin, toate de o frumusete rara si o valoare stiintifica incomparabila cu alte tari.
Odata ajuns la Cheile Nerei vei descoperi un loc magic in care poti sa te bucuri din plin de natura in timpul drumetiilor, poti sa vizitezi pesterile ascunse in maruntaiele muntilor si poti – daca vrei adrenalina – sa practici cateva sporturi extreme. Apele Nerei sunt ideale pentru rafting, iar stancile cheilor perfecte pentru tiroliana, rapel sau escaladare. Printre atractiile mai putin periculoase se numara plimbarile cu ATV-ul pe drumurile forestiere.
Lacul Surduc
Undeva la aproape 100km de municipiul Timisoara si 30km de Lugoj este Lacul Surduc, o excelenta zona de agrement pentru banatenii care vor sa se recreeze in mijlocul naturii, sa se balaceasca sau sa pescuiasca. Este un lac de acumulare artificial, construit prin anii ’70, dar asta nu-l face mai putin fermecator. Privelistea superba oferita de muntii Poiana Rusca (la poalele carora a fost amenajat) transforma orice weekend petrecut pe malul acestui lac intr-unul magic, deosebit de relaxant.
Statiunea Moneasa
Despre Moneasa se spune ca este “valea vindecarii”, datorita bailor termale si a tratamentelor ce pot fi facute aici. In plus, aerul puternic ionizat de padurile care o inconjoara contribuie din plin la incarcarea bateriilor celor ajunsi in statiune.
Fiind adapostita de dealuri si de padurile de foioase ale Codrului Moma, Moneasa se bucura de un climat bland, fara vanturi taioase. Desi nu se afla la o altitudine inalta (doar 290m), statiunea detine o partie de schi lunga de 250 de metri, perfecta pentru amatorii de schi. Si daca partia nu reuseste sa adune turistii in numar mare, cu siguranta o fac Festivalul Clatitelor si Festivalurile de folclor si de arta traditionala romaneasca. Cat despre ofertele de cazare din Moneasa, nu trebuie sa va faceti griji; statiunea are cate ceva pentru fiecare.
Zona turistica Semenic
Considerata a fi inima turismului banatean, asa-numita zona turistica Semenic cuprinde patru statiuni: Secu, Trei Ape, Valiug-Crivaia si Semenic. Primele trei au fost amenajate pe malurile lacurilor cu acelasi nume, in vreme ce Semenic se bucura de vecinatatea a trei masive muntoase: Piatra Groznei (1447m), Piatra Nedei (1437m) si Semenic (1446m).
Este o zona incredibil de frumoasa, care ofera calatorilor peisaje uimitoare, partii de schi cu grade diferite de dificultate (numai in Semenic sunt 6 partii de schi), lacuri perfecte pentru practicarea sporturilor nautice si o multime de trasee de drumetie rasfirate de-a lungul si de-a latul versantilor.