5 case memoriale și muzee din București pentru o zi friguroasă

Indiferent că sunteți turiști sau locuitori ai Bucureștiului, cu siguranță aveți nevoie de inspirație pentru zilele friguroase de iarnă târzie. De cele mai multe ori Bucureștiul este descris ca având un stil arhitectural eclectic, o sumă evenimentelor care l-au marcat și l-au schimbat în timp. O scurtă plimbare prin “Micul Paris” de altădată va scoate la iveală contrastul dintre clădirile superbe din secolul al XIX-lea, perioada de glorie a orașului, și arhitectura stalinistă, o rămășiță a comunismului. 

Travelminit a pregătit un top al celor mai frumoase case memoriale din Capitală, pe care le poți vizita în zilele friguroase de iarnă târzie. 

Dacă nu ai mult timp la dispoziţie sau îţi doreşti să descoperi un loc nou, iată o listă cu 5 case memoriale din București. Nu sunt foarte mari, aşa că se parcurg uşor, însă fiecare dintre ele îţi oferă cu generozitate câte o felie savuroasă de artă şi istorie.

Muzeul de Artă Apuseană (Conacul Minovici)

Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici (până în 1989 cunoscut sub numele de Muzeul de Artă Feudală al Academiei Române), a fost construit între 1941-1942 și poate fi găsit pe Strada Doctor Nicolae Minovici, numărul  3. Gândită la început ca o casă-muzeu, edificiul a fot construit în stilul gothic terțiar/perpendicular englezesc (stilul Tudor), cu inserții ale stilului normand, cu o loggia venețiană. Planurile casei au fost elaborate de arh. Enzo Canella, cu ajutorul antrepenorului Dino Toffollo. Accesul se face din stradă, pe un pontus levi specific castelelor medievale, printr-un portal replicând intrarea din Hornby Castle, Norfolk, Anglia.

Colecția ing. D. Furniocă-Minovici, achiziționată din anticariate și/sau licitații de artă ale Europei, este compusă din vitralii (datate sec. XIII-XIX), mic mobilier de artă (sec. XV-XIX), carte veche, tapiserii, picturi etc. Valoarea estetic-arhitecturală a edificiului a dus la clasarea acestuia în Lista Monumentelor Istorice.

Casa Theodor Aman

Muzeul Theodor Aman se află în București, pe strada C. A. Rosetti, nr. 8. Cuprinde o colecție memorială de pictură, grafică și sculptură, precum și ustensile de lucru și alte obiecte aparținând pictorului și graficianului Theodor Aman (1831-1891).

Muzeul „Theodor Aman” funcționează ca atare de la deschiderea sa, în 1908, în locuința pictorului, un edificiu inedit în peisajul arhitectonic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Este prima casă-atelier de artist din România. Valoarea patrimonială constă în primul rând în aspectul memorial pe care îl reprezintă acest ansamblu plastic și arhitectonic. De la planurile casei și decorația exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck), la decorația interioară: pictura murală, vitralii, decorația pictată aplicată pe uși, stucatura tavanelor, lambriurile din atelier și mobilierul sculptat, toate sunt rezultatul viziunii lui Aman.

Colecția muzeului este extrem de variată și deosebit de valoroasă, întrucât constă din lucrări, semnate Aman, în aproape toate genurile și tehnicile artei de șevalet, gravură, artă decorativă și diverse obiecte care i-au aparținut. Expuse în casa artistului alcătuiesc un tot unitar, conservă atmosfera de sfârșit de secol XIX și spațiul în care a trăit și creat primul pictor român modern.

Descoperă și 5 destinații de vacanță pentru începutul primăverii

Casa Storck

Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck a fost deschis 1951 în casa familiei de sculptori și pictori Storck, care în acel an adăpostea atelierele de lucru ale soților Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Clădirea care adăpostește muzeul, de pe Str. Vasile Alecsandri, nr. 16, București, a fost construită între anii 1911-1913 de către arhitectul Alexandru Clavel, care s-a inspirat din arhitectura de factură germanică. Frederic Storck a conceput și a amplasat personal elementele decorative de pe fațada casei.

Operele de artă care sunt în patrimoniul muzeului au fost, în cea mai mare parte, donate de Cecilia Cuțescu Storck și de fiicele sale, Gabriela Storck și Cecilia (Lita) Storck Botez.

În patrimoniul muzeului se află lucrări de sculptură și desene ale celor trei sculptori Storck, (Karl Storck, Carol Storck și Frederic Storck), lucrări de pictură, grafică și desene ale Ceciliei Cuțescu Storck, colecția de numismatică ce i-a aparținut lui Frederic Storck și piese reprezentative din plachetele și medaliile create de acesta, dar și colecții de sculptură religioasă, de arta populară și opere de artă ale unor artiști contemporani, cum ar fi pictura semnată de Romeo Kunzer Storck, Ella Storck (fiica sculptorului Carol Storck), un număr important de acuarele ale lui Carol Popp de Szathmáry și lucrări ale fiului acestuia, pictorul Alexandru Satmari

Casa Melik

Casa Melik adăpostește Muzeul „Theodor Pallady”, amplasat în Str. Spătarului nr. 22, sector 2.

Practic, o vizită la acest muzeu, o filială a Muzeului Național de Artă al României, este un fel de 2 in 1. Pentru că dincolo de colecțiile pe care le poți vedea aici, ai ocazia să vizitezi și una dintre cele mai vechi case din București. Construită în anul 1760, Casa Melik este considerată de specialiști a fi cea mai veche casă de locuit din București. Muzeul deține câteva remarcabile pânze ale marelui pictor român Theodor Pallady, precum și un lot de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady. Acestea sunt expuse periodic, în serii tematice. Printre cele 1.270 de piese ale colecției soților Serafina și Gheorghe Răuț se află lucrări de pictori francezi precum Lubin Baujin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, sau olandezi, precum Jan van de Capelle, două pânze din școala engleză, dar și pictură românească de Arthur Verona și Jean Al. Steriadi; de asemenea, piese de artă decorativă, sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană khmeră, dar și sculptură renascentistă italiană și franceză.

Casa memorială George Bacovia

Cautați o casă modestă, cu un singur nivel și o grădină mică, plină de flori. Pe o străduță liniștită, în apropiere de Șoseaua Olteniței, la numărul 63… acum strada se numește, evident, George Bacovia. Și aici, incremenit parca in timp (și înconjurat de clădiri mai noi), este căminul în care a locuit poetul în ultimii 14 de ani ai vieții și care după 9 ani de la moartea sa a devenit expoziție memorială.

Aici sunt expuse manuscrise, fotografii, obiecte şi documente care au aparţinut poetului şi soţiei sale, Agatha Bacovia (1895 – 1981), precum şi câteva desene realizate chiar de poet.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Foto: Facebook Muzeul Theodor Aman