5 cladiri fascinante in Bucuresti

Sursa foto: Razvan Ionut Dragomirescu/Shutterstock.com

Bucurestiul este un oras fermecator, cu siguranta, iar unul dintre motivele pentru care turistii si localnicii il iubesc este arhitectura fascinanta a cladirilor istorice pe care o putem observa, in cea mai mare parte, in zona centrala, pe Calea Victoriei sau in zona de nord. Cele mai multe dintre ele au fost construite inainte si in timpul perioadei interbelice, reusind sa supravietuiasca regimului comunist, cand in capitala s-au demolat foarte multe cladiri superbe pentru a face loc blocurilor de locuinte gri si posomorate.

In acest articol va vom prezenta cele mai frumoase cladiri din “Micul Paris”:

  1. Casa Melik. Frumoasa cladire situata pe strada Spatarului, in inima Castierului Armenesc, gazduieste in prezent Muzeul Theodor Pallady. Este una dintre cele mai vechi cladiri din capitala, fiind construita in a doua jumatate a secolului XVIII. Initial, cladirea a avut ca proprietar un negustor armean, care ar fi achizitionat-o de la un dregator din Tara Romaneasca.

Casa Melik este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura romaneasca veche, avand aspect de conac boieresc, cu usoare influente balcanice, cu cerdac la etaj si cu scara interioara din lemn. Cladirea a avut parte de mai multe renovari de-a lungul anilor, insa a reusit sa-si pastreze, in mare parte, structura initiala.

  1. Muzeul National “George Enescu”. Muzeul dedicat iubitorilor celui mai mare compozitor roman de muzica culta, George Enescu, este gazduit de Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase case baroce din Bucuresti. Cladirea a fost construita cu circa 100 de ani in urma de ahitectul Ioan Berindey pentru Grigore Cantacuzino, fost primar al Bucurestiului si premier al Romaniei. Situat pe Calea Victoriei, palatul dispune de o intrare impozanta, umbrita de o copertina colosala realizata in stil Art Nouveau, anuntandu-si astfel vizitatorii ca vor intra in incinta unei cladiri in care luxul si rafinamentul de epoca sunt predominante. Chiar daca nu esti un impatimit al operelor lui Enescu, merita sa faci o vizita acestui palat somptuos!
  2. Palatul CEC. Unul dintre simbolurile arhitecturale ale Bucurestiului, Palatul CEC a fost construit incepand cu anul 1897 si inaugurat in anul 1900. Paul Gottereau, arhitectul responsabil cu proiectarea impozantei cladiri, a folosit in constructie elemente caracteristice stilului renascentist francez, ajutat fiind de un alt arhitect talentat, Ion Socolescu. Cu o imagine ce emana eleganta si echilibru, palatul iese in evidenta, inainte de toate, cu fascinantul dom din sticla si metal asezat deasupra holului principal. Impozant in exterior, palatul este interesant, de asemenea, in interior, al carui design este infrumusetat de picturile semnate de Mihail Simonide.
  3. Casa Macca. Pe strada Henri Coanda, chiar langa Ambasada Italiei, se gaseste o cladire veche de 120 de ani, construita in stil eclectic, cu un singur etaj, cunoscuta sub numele de Casa Macca. Infrumusetata cu o diversitate de forme, ornamente si elemente in stil Art Nouveau, casa a fost inclusa in patrimoniul cladirilor ale Romaniei si este considerata una dintre cele mai fermecatoare din Bucuresti. In trecut, cladirea avea sa gazduiasca Muzeul National de Antichitati si, ulterior, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan”. In prezent, Casa Macca are statut de monument istoric.
  4. Ateneul Roman. Superba constructie realizata intr-o combinatie de stil neoclasic si stil eclectic a fost ridicata intre anii 1886-1888 si este astazi considerata una dintre cele mai simbolice cladiri ale Bucurestiului. De asemenea, deoarece este sediul Filarmonicii “George Enescu”, Ateneul Roman este privit ca fiind un imens pol de cultura si totodata una dintre cele mai importante sali de spectacole din tara. Interiorul cladirii este la fel de incantator precum exteriorul, iesind in evidenta cu o fresca ce infatiseaza momentele cheie din istoria tarii noastre.

Daca nu esti din Bucuresti si vrei sa vizitezi cladirile istorice prezentate mai sus, intra pe acest link pentru a gasi un loc bun de cazare: http://bit.ly/2RNnszO