5 excursii de weekend pentru intreaga familie

slanic-prahova-foto-timaru-mihai

Timaru Mihai / Shutterstock.com

Weekend-urile sunt facute pentru relaxare, liniste si pentru timp de calitate petrecut in familie. Evadarile din cotidian sunt intotdeauna o alegere foarte buna, pentru ca ele inseamna incarcarea bateriilor, eliminarea stresului (dusmanul numarul unu al vremurilor moderne) si nu in ultimul rand placerea de a fi alaturi de intreaga familie si de a petrece clipe minunate impreuna.

Ce poti face la sfarsit de saptamana? Poti sa te plimbi prin parc, poti sa te relaxezi vizionand un film sau un spectacol, sau poti sa mergi in excursie. Daca alegi ultima varianta, iti oferim sugestii pentru 5 excursii de weekend pe care sa le petreci cu intreaga familie.

1. Excursie la salina Slanic

Era pe la 1685 cand spatarul Mihail Cantacuzino a cumparat mosia Slanic cu intentia de a deschide o mina de sare. Auzise el ca la 5km de Teisani ar fi existat ocne de sare descoperite cu multa vreme in urma. Prima exploatare a aparut (din ordinul lui Cantacuzino) in 1688, la Valea Verde, urmata trei ani mai tarziu si de cea de la Baia Baciului (minele Mihai si Carol). Ambele au fost donate, impreuna cu mosia, Manastirii Coltea din Bucuresti la 1713 si au fost exploatate pana in 1943, cand s-a deschis si Mina Unirea – actuala salina de la Slanic Prahova. Mina de sare a fost exploatata pana in 1972, fiind introdusa in acelasi timp in circuitul turistic si inclusa pe lista tratamentelor medicale sub supraveghere.

In prezent, salina de la Slanic are 217m adancime, 15 camere cu profil trapezoidal si inaltime de 55 de metri, iar suprafata totala este de aproape 80.000 de metri patrati. In cadrul circuitului turistic poti admira cateva basoreliefuri in Sala Genezei (care ii infatiseaza pe Decebal si Traian, dar si pe Eminescu si Mihai Viteazul), poti vizita catedrala din subteran sau te poti distra si relaxa cat doresti in spatiile amenajate pentru fotbal si volei. Vezi aici cum ajungi la salina Slanic Prahova.

2. Viziteaza Domeniul Stirbey

O zi de weekend petrecuta pe Domeniul Stirbey de la Buftea este o adevarata binecuvantare. Locul incarcat de istorie este linistit si amenajat in stil romantic atat de frumos incat, fara sa vrei, te simti purtat inapoi in timp. Palatul Stirbey reprezinta, bineinteles, atractia centrala a domeniului; construit in anul 1864 dupa model elvetian, palatul te fascineaza chiar de la intrarea decorata cu piatra, in stil gotic. Nici interioarele nu sunt mai prejos: au mobilier vechi de lemn masiv, iar ferestrele inalte sunt incadrate perfect de draperii grele de catifea, care dau un aer elegant. Astazi, mare parte din aceste saloane sunt destinate evenimentelor private. Merita sa vezi terasa palatului, foisoarele elegante din fier forjat si fantana arteziana decorativa, amplasata la umbra arborilor seculari.

Langa Palatul Stirbey exista Capela Sfanta Treime, pictata in interior de pictorul Gheorghe Tatarascu. Declarata monument istoric, capela dispune si de o cripta in care sunt pastrate osemintele familiei Stirbey, chiar si pe cele ale Domnitorului Barbu Stirbey. Terasa de vara a domeniului este perfecta in zilele caniculare, iar peluza – ideala pentru practicarea sportului in familie. Iata cum ajungi la Domeniul Stirbey din Buftea.

3. Ai vazut ferma La Tzara?

Daca nu stii unde sa iesi cu copilul in weekend, ei bine, iti dam noi o idee: du-l la ferma „La Tzara”. Locatia se afla la 36km de Bucuresti pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti. Cei mici vor descoperi acolo un centru de echitatie, tarcuri cu multe pasari si animale, printre care capre, gaste, iepuri, magari, lame si rate, o trambulina in care pot sari cat ii tin picioarele, o tiroliana, un mic lac amenajat cu barcute, un labirint si un foisor unde se poate servi masa. Pe langa toate acestea, exista terenuri de minifotbal si baschet, precum si biciclete care se pot inchiria. De asemenea, se pot face plimbari cu poneiul.
Ferma „La Tzara” este deschisa in weekend (sambata si duminica), intre orele 10:00 si 19:00.

4. Distreaza-te in Parcul Comana

Amplasat in Padurea Comana, parcul de aventura (si rezervatia Comana, considerata a doua Delta a Romaniei) se afla la numai 35km distanta de Bucuresti. Este un loc minunat pentru cei care doresc sa petreaca o zi de weekend in afara Capitalei: in Parcul Comana te asteapta spatii amenajate pentru escalada, o tiroliana care traverseaza lacul, plimbari cu caiacul sau cu trasura, poti face tir cu arcul, poti zbura cu parapanta sau poti face cicloturism pe traseele amenajate. Parcul de aventura Comana este deschis in fiecare zi intre orele 09:00 si 19:00. Vezi aici cum se ajunge la Comana.

5. Excursie la Cernica

Vrei o iesire la padure in jurul Bucurestiului? O excursie la Cernica este cea mai la indemana, pentru ca ai la dispozitie un lac, o padure si o manastire intr-un singur loc. Distanta este de doar 14 kilometri si poate fi parcursa lejer chiar si pe bicicleta.

Pe lacul Cernica este amenajat un debarcader, un restaurant si suficiente terenuri de sport, iar padurea de stejari, carpeni si ulmi ofera aer curat si momente placute de relaxare. O excursie la Cernica e musai sa cuprinda si vizitarea manastirii cu acelasi nume. Ctitorit in 1608 de marele vornic al lui Mihai Viteazul – Cernica Stirbei si sotia sa – Chiajna, complexul monahal de la marginea Bucurestiului este un monument istoric care a reprezentat la vremea sa o adevarata scoala de educatie monastica. Manastirea Cernica este compusa din trei biserici: Biserica Mare (care poarta hramul “Sfantul Nicolae” si adaposteste o icoana facatoare de minuni), Biserica cu hramul “Sfantu Gheorghe” si bisericuta “Sfantul Lazar” ridicata in cimitirul manastirii.

Cauti cazare? Intra aici!