Se spune că oamenii în viață trebui să construiască o casă, să planteze un copac și să fac un copil ca să lase ceva în urmă. Cu toate acestea, unii arhitecți au construit adevărate opere de artă, pe care le-au lăsat moștenire întregii umanități. Travelminit îți va prezenta în rândurile ce urmează câteva bijuterii arhitecturale ale României. Fiecare dintre ele are o poveste fascinantă, a fost descoperită și adulată de personalitățile vremii și a îndurat povara timpului, păstrându-și în detalii frumusețea, noblețea și unicitatea.
Palatul Baroc din Oradea
Construcția acestei clădiri a început în anul 1762 și a durat 15 ani. Deși inițial a fost gândită ca sediu al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, timpul i-a rezervat Palatului Baroc și alte întrebuințări. Povestea lui face ca în perioada comunistă să fie întrebuințat ca azil pentru revoluționarii comuniști din Grecia, refugiați în România. În anul 1963 Biserica a cedat edificiul Municipiului Oradea, Palatul devenind Muzeul Țării Crișurilor. Din 2006 clădirea a revenit în proprietatea Episcopiei.
Construcția în forma literei U ce se termină cu un acoperiș frânt este specifică barocului austriac, iar Sala Festivă este decorată în stil renascentist. Palatul din Oradea a fost și rămâne un simbol de referință al Barocului European.
Cazinoul din Constanta
Povestea și frumusețea Cazinoului simbol al orașului Constanța a impresionat întreaga țară. De la deschiderea sa din 1910 până în acest moment, Cazinoul a fost cel mai mare edificiu de acest fel. Inaugurat în prezența Principelui Ferdinand clădirea a găzduit jucători de ruletă, de blackjack sau baccar din toată lumea. În 1916 Cazinoul a fost folosit pentru o scurtă vreme ca spital de campanie de către Crucea Roșie, în perioada bombardamentelor asupra Constanței, iar din 1941 a oferit cazare trupelor germane. În urma atacurilor a avut nevoie de renovări care s-au realizat cu ajutorul deținuților politici. În perioada comunistă frumoasa clădire a găzduit Casa de Cultură a Sindicatelor, ulterior fiind administrată de ONT Litoral. Starea sa de degradare actuală a ridicat multe voci în rândul societății civile. În prezent, este închis pentru renovare. Această bijuterie arhitecturală, construită în stil Art Nouveau, rămâne, în ciuda greutăților înfruntate în timp, simbolul litoralului românesc.
Ateneul Român din București
Dacă vă sună cunoscută expresia ”Dați 1 leu pentru Ateneu!”, aflați că aceasta a susținut campania de colectare de fonduri pentru superba clădire care a schimbat alura Bucureștiului. Construit în stil neoclasic, între 1886 și 1889, Ateneul Român este una dintre clădirile bucureștene realizate de arhitectul francez Albert Galleron, datoită căruia și astăzi capitala este adesea numită ”Micul Paris.” Interiorul abundă de eclectism și elemente ale arhitecturii franceze de sec.XIX. La inițiativa marelui George Enescu, Ateneul a fost dotat cu o orgă de concert amplasată la primul nivel intermediar. Clădirea folosită ca sală de spectacole, dar și de întâlniri la cel mai înalt nivel este faimoasă în primul rând datorită frescei istoriei poporului român, inaugurată în anul 1938 în Sala Mare, care cuprinde scene istorice definitorii pentru neamul românesc începând cu momentul cuceririi Daciei și până la războiul de independență și perioada lui Carol I și Ferdinand. Ateneul Român este una din clădirile simbol ale României.
Teatrul Național din Cluj – Napoca
Construită în stil baroc – rococo și inaugurată în anul 1806, clădirea găzduiește astăzi atât Teatrul ”Lucian Blaga” cât și Opera Română din Cluj. Somptuozitatea sa constă și în frumusețea decorării sălii principale și a holurilor din interior. În interiorul sălii ovale, cupola este acoperită cu traverse metalice, iar detaliile arhitecturale ale scării interioare trădează modeste zone de inspirație de la clădirea Ateneului Român. Atât mobilierul cât și elementele decorative precum corpurile de iluminat, oglinzile sau draperiile sunt specifice stilului artistic din 1900. La intrare te vor întâmpina statuile poeților simbol, Mihai Eminescu și Lucian Blaga.
Dacă ești unul din iubitorii de frumos și de artă, intră pe www.travelminit.ro și ai să descoperi o Românie boemă, extrem de bogată cultural și estetic.