Suceava este un punct de start excelent pentru vizitarea numeroaselor manastiri din zona, insa cei mai multi calatori care ajung aici se trezesc prinsi de farmecul orasului si se pierd printre strazi ore intregi, indemnati de bogatia istorica si culturala ce respira prin zidurile cladirilor si sub fiecare pas pe lespezile de piatra.
Curtea Domneasca
Ruinele de piatra ale Curtii Domnesti se ridica pe acelasi loc in care cercetarile arheologice au descoperit una dintre cele mai vechi curti domnesti din zona, amenajata in timpul domniei lui Petru I Musat. In prezent, vizitatorii orasului, iubitori de istorie veche romaneasca, pot retrai timpuri demult apuse la o plimbare prin jurul Curtii Domnesti din care au ramas, mandre si inalte, ziduri cu o inaltime cuprinsa intre 1 si 5 metri construite in perioada lui Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare.
Nu exista program de vizitare sau taxa de intrare, obiectivul poate fi vizitat si admirat de turisti in regim de gratuitate.
Parcul Sipote-Cetate
- Locatie: In vecinatatea Cetatii de Scaun
Un drum catre Cetatea de Scaun incepe cu o plimbare prin parcul Sipote-Cetate, parc dendrologic ce se intinde pe aproximativ 7 hectare si este impartit pe sectoare reprezentative pentru vegetatia diverselor zone de relief (munte, deal, campie, lunca).
Prin parc se merge alene, pe aceste alei timpul pare sa fi stat in loc, iar incursiunea in aceasta oaza de liniste este completata de superba statuie ecvestra a lui Stefan cel Mare ce incununeaza perfect atmosfera de bogatie istorica si trecut glorios al intregului oras.
Monumentul lui Stefan cel Mare
Statuia se afla in Parcul Cetatii si este construita din bronz de catre sculptorul Iftimie Barleanul. Asezata pe o coloana inalta de piatra, statuia il prezinta pe marele voievod moldovean calare pe cal la o inaltime de 8 metri, tronand asupra parcului.
Cetatea de Scaun a Sucevei
- Locatie: strada Cetatii
Atestata documentar inca din anul 1388, Cetatea de Scaun a Sucevei a suferit numeroase modificari de-a lungul istoriei, modificari menite sa intareasca zidurile si fortificatiile acesteia. Sistemul defensiv al cetatii conceput de Stefan cel Mare, a carui statuie se afla in parcul din imediata apropiere, a fost mult timp imposibil de cucerit de-a lungul numeroaselor lupte pe care le-a avut impotriva turcilor sau a armatei poloneze. Astazi, cetatea este bine conservata, martora a unor vremuri demult apuse, dar ramase vii in inimile romanilor. Se pot vizita incaperi cu diverse scopuri precum inchisoarea, pivnita, capela sau baia de abur, iar in cadrul cetatii au loc expozitii si festivaluri anuale precum festivalul de Arta Medievala Stefan cel Mare.
Cetatea poate fi vizitata pe perioada de vara intre lunile aprilie si octombrie, de luni pana duminica intre orele 08:00 si 20:00, dar si pe perioada de iarna intre lunile octombrie si aprilie intre orele 09:00 si 17:00. Tariful pentru expozitia permanenta este de 4 lei pentru adulti si 1 leu pentru copii.
Muzeul Satului Bucovinean
- Locatie: Strada Cetatii, Suceava
Dupa vizitarea Cetatii de Scaun merita petrecute cateva zeci de minute vizitand si Muzeul Satului Bucovinean aflat in imediata apropiere si in interiorul caruia se gaseste Crasma lui Mos Iordache deschisa pe perioada programului de vizitare, dar si Biserica Inaltarea Domnului unde se oficiaza servicii religioase in zilele de duminica si de sarbatoare. In muzeu, vizitatorii pot admira diverse expozitii dedicate culturii locale. Constructiile sunt inspirate din gospodariile taranesti specifice zonei, cu colbie, crasme, fantani, ateliere, diverse tipuri de locuinte specifice anumitor perioade, dar si gospodarii exterioare complet echipate (cu grad, bucatarie de vara, poarta, etc).
Toate obiectivele de arhitectura populara pot fi vizitate pe perioada verii (intre 15 aprilie si 15 octombrie) de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00 si pe perioada iernii de luni pana vineri intre orele 8:30 si 15:30. Pretul de vizitare este de 6 lei pentru adulti si 1.5 lei pentru copii, taxa de fotografiere este de 5 lei, iar taxa de filmare 10 lei.
Cetatea Scheia
- Locatie: str. Mihail Sadoveanu
La doar aproximativ 2 km de la iesirea de nord vest a orasului, pe dealul Zamca, se inalta cetatea Scheia, prezervata pana in momentul actual astfel incat se pot observa inca detalii clare de arhitectura ce ajuta vizitatorul sa isi inchipuie cu usurinta maretia zidurilor in perioada sa de glorie. Construita in forma de romb, cu ziduri de 36 metri lungime si 3 metri grosime prevazute cu turnuri in fiecare colt, cetatea a fost ridicata in timpul domniei lui Petru I Musat. Raman astazi ruine spectaculoase si o istorie la fel de invaluita in mister ca si zidurile sale. Demolata la doar cativa zeci de ani dupa ce a fost construita, cetatea ramane astazi marturie a epocii de aur a orasului Suceava.
Ruinele cetatii pot fi vizitate liber de catre turistii dispusi sa faca o scurta incursiune in afara orasului.
Pentru cei ce doresc sa petreaca mai mult de o zi in oras, variantele de cazare din Suceava sunt adaptabile pentru orice tip de buget. Exista pensiuni la marginea orasului cu tarife ce nu depasesc 50 de lei pe seara, dar si hoteluri de lux situate central pentru turistii care pun pret pe confort sau aleg sa petreaca un sejur mai lung in Suceava.