O zi petrecuta in muntii Rodnei ar putea fi o binecuvantare pentru cei care nu se dau in laturi de la un urcus lung. Frumusetea salbatica a acestor munti ofera peisaje de neimaginat, iar culmile muntoase – o satisfactie direct proportionala cu efortul depus. Pentru asta insa, trebuie sa tineti cont de un mic amanunt: sa va alegeti o zi frumoasa, insorita, ca sa va puteti bucura din plin de ceea ce va ofera natura.
O natura care a fost foarte darnica in zona Rodnelor; muntii au fost binecuvantati cu lacuri, pesteri, cascade si piscuri minunate. Nu pot fi vizitate toate intr-o singura zi, insa daca timpul nu va permite mai mult, va propunem trei variante de traseu pentru acest interval de timp.
Trasee turistice in Muntii Rodnei
Cele mai multe trasee turistice au ca punct de plecare orasul-statiune Borsa, din judetul Maramures.
Borsa – Lacul Stiol – Saua Gargalau
Parcurgerea unui traseu usor pe munte este oricand o idee binevenita. In muntii Rodnei, puteti face o usoara ascensiune pana la Lacul Stiol. Traseul pe care trebuie sa-l urmati este cel marcat cu banda albastra, care porneste din fata Complexului Turistic Borsa (zona partiei de telescaun Culmea Runcu – Stiol), aflat in imediata apropiere a hotelului Cerbul. Daca nu doriti sa luati telescaunul pana sus (oricum, functioneaza doar daca sunt minim 15 persoane), puteti urca pe partie pana ajungeti la capatul telefericului. In dreptul cladirii salvamontului veti descoperi indicatorul spre Lacul Stiol – un lac glaciar, format in urma incalzirii climei si topirii ghetarilor ramasi in vaile adanci ale masivelor muntoase.
Dupa cativa zeci de metri, drumul continua prin padure pana ajungeti la o cascada; faceti la stanga, iar traseul continua cu un urcus lin pana in Poiana Stiol (unde exista o intersectie: un drum duce catre Cascada Cailor, altul catre Caldarea Cailor), unde veti urma traseul catre Caldarea Gargalau. Treceti de culoarul de jnepeni, pana spre Varful Gargalau. Pe culme faceti stanga, iar dupa alte cinci minute de mers veti ajunge la Saua Gargalau. Destinatia este marcata cu un par de lemn si niste indicatoare care duc spre Valea Aniesului.
Durata: 4,5 ore (daca optati pentru teleferic, timpul se scurteaza)
Grad de dificultate: mediu
Marcaj: banda albastra
Borsa – Lacul Stiol – Cascada Cailor
Traseul porneste din Borsa, din fata complexului turistic de unde luati telescaunul. Dupa ce veti ajunge sus si veti merge aproximativ 30 de minute, veti ajunge la un platou si apoi, pe un drum forestier, pana in dreptul unor stani. De acolo, drumul catre Cascada Cailor are doua variante: una de aproximativ 30 de minute si alta mai usoara, dar mai lunga (45 de minute). Cascada Cailor desparte muntele si padurea de brazi; este cea mai inalta din tara, are o inaltime de 90 de metri, iar langa ea a fost amenajat chiar un popas.
La intoarcere, puteti urca direct la telescaun (drumul dureaza o jumatate de ora) sau puteti cobori direct la complexul turistic Borsa, pe drumul forestier care trece pe la vechea cariera de piatra (pe aici, drumul dureaza aproape o ora si jumatate).
Borsa – Lacul Iezer
Lacul glaciar Iezer (1786 metri altitudine) de sub Varful Pietrosu – care face parte din Rezervatia Naturala Pietrosu Mare – reprezinta o alta atractie turistica ce merita vizitata daca ajungeti in muntii Rodnei. Traseul dureaza 4 ore si porneste din zona spitalului Borsa.
Traversati podul de beton si urmariti marcajul banda albastra, pe drumul principal (desi este neasfaltat, este totusi drum principal) care serpuieste printre case. Veti trece pe langa o mica pensiune si campingul Borsa (aflat la circa 800 de metri distanta fata de punctul de plecare). Dupa un kilometru si jumatate, veti intalni Pensiunea Muntii Rodnei; dupa ce treceti de ea veti ajunge la o intersectie cu indicatorul Schitul Borsa Pietroasa. Mergeti drept inainte pana la statia meteorologica Iezer (1760 m altitudine). In apropierea ei exista o zona de campare, pentru cei interesati. Daca preferati acest gen de cazare, e bine sa stiti ca trebuie sa campati aici, pentru ca langa Lacul Iezer camparea este interzisa.
In jurul lacului, care are o suprafata de 3450 metri patrati, este foarte mult jnepenis. Partea interesanta a acestui obiectiv turistic este ca, privit dintr-un anumit unghi, veti vedea ca Lacul Iezer are forma hartii Romaniei – unul dintre amanuntele care atrage anual mii de turisti in aceasta zona. Lacul este foarte limpede si rece, pentru ca este alimentat cu apa a doua izvoare din muntele Pietrosu; asta a permis popularea lacului cu pastravi curcubeu, pastravi indigeni si zglavoaca.