Sarbatorile de iarna bat la usa si toti romanii sunt pregatiti de ospat si distractie. Mesele intinse si incarcate cu bucate alese, bauturile aromate facute din fructe romanesti si muzica traditionala sunt elementele unei petreceri reusite pentru Revelion. Totusi, un aspect pe care romanii nu-l neglijeaza niciodata la trecerea dintre ani este respectarea anumitor traditii.
Rosu ca focul sa-i surada norocul
Fie ca vine din Moldova, Transilvania sau Oltenia, tot romanul poarta rosu in noaptea de Anul Nou sa-i poarte noroc, sa-l fereasca de deochi si pentru a atrage energii pozitive. Orice element vestimentar care are culoarea rosie este perfect pentru a respecta traditia. O cravata noua, o pereche de sosete, o bluza sau un articol de lenjerie intima reprezinta o alegere potrivita daca sunt in nuanta focului.
Zgomot si lumina sa alunge spiritele rele
Inca din cele mai vechi vremuri, romanii s-au temut de spiritele rele care le-ar putea tulbura linistea si au transmis, din generatie in generatie, metode care sa alunge energiile negative. Daca pe vremuri se pocnea din bici pentru a scoate zgomote puternice care sa tina la distanta duhurile rele, astazi se folosesc artificiile si petardele.
Alunecos ca pestele
O alta traditie raspandita care trebuie respectata in noaptea de Revelion spune ca trebuie sa mananci peste pentru a te strecura printre problemele si obstacolele din noul an precum pestele in apa.
La colindat
Jocul ursului, dansul calutilor, sorcovitul si mersul cu capra sunt doar cateva din obiceiurile care se mai pastreaza si astazi in satele romanesti. Tinerii din sat isi imbraca costumele traditionale, se costumeaza in ursi sau capre si pornesc sa vesteasca venirea noului an. Urarile pentru gazde sunt rasplatite cu colaci si mere.
Bogatia unui an se cunoaste inca din prima noapte a anului
Legat de bani romanii au multe traditii care variaza in functie de zona. Una dintre cele mai populare spune ca pentru a avea noroc de bani si a scapa fara datorii in noul an este recomandat sa mananci struguri sau stafide in noaptea de 31 decembrie. Pentru a te asigura de succes financiar in anul ce vine este bine sa ai asupra ta bani la trecerea dintre ani si ar fi intelept sa scapi de datorii. Unii merg mai departe cu superstitiile si pun cate o moneda in paharul din care beau in noaptea de Revelion pentru a fi siguri de bogatia din anul urmator.
Sfat pentru gospodine
Doamnele ar trebui sa stie ca nu este bine sa faci curat nici il ultima zi din an, nici in prima. Odata cu praful se spune ca pleaca si norocul din casa. Nu e bine de asemenea sa cosi, sa folosesti foarfeca sau sa speli rufe; acul si ata iti vor lega norocul, foarfeca il va taia in bucati, iar picaturile care se vor scurge din rufele proaspat spalate se vor transforma in lacrimi.
Oricare ar fi superstitiile sau traditiile pe care hotarasti sa le respecti, nu uita sa fii vesel, sa te bucuri de petrecerea de Revelion si sa iti pui o dorinta la trecere dintre ani!