Care sunt povestile care aduc turistii in Gradina Zmeilor?

salajean/Shutterstock.com

salajean/Shutterstock.com

Desi Salaj nu este unul dintre cele mai bogate judete din tara cand vine vorba de obiective turistice, aici se gaseste o rezervatie naturala considerata unica in Europa. Rezervatia Gradina Zmeilor este situata in partea central-estica a judetului Salaj, la 10 kilometri distanta fata de cel mai apropiat oras, Jibou. Faima acestei arii protejate a luat nastere odata cu povestile nascocite de localnici pentru a atrage turisti in zona Gradinii si a face cunoscuta aceasta bucata de pamant desprinsa din basme.

Gradina Zmeilor – Rezervatie naturala

In imediata apropiere a drumului national DN1H care leaga municipiul Zalau de Jibou, in bazinul Almasului se afla una dintre cele mai frumoase si mai ascunse rezervatii naturale de la noi din tara, Gradina Zmeilor. Ocupand o suprafata de numai trei hectare, rezervatia cuprinde un ansamblu de stanci cu forme ciudate, asemanatoare unor ciuperci, turnuri sau ace. Stancile sculptate in timp de actiunile vantului, ploii si ale zapezii au devenit intruchiparea unor personaje fantastice ce ocupa rol principal in povestile localnicilor.

Legende despre Gradina Zmeilor

Ceea ce este cu adevarat fascinant la aceasta rezervatie naturala aflata in inima Transilvaniei sunt numeroasele povesti care se tes pe marginea stancilor cu forme bizare din interiorul Gradinii. Dincolo de frumusetea peisajului si aerul tare de munte, turistii vin pentru a vedea cu ochii lor locurile care au dat nastere atator povesti.

Una dintre povestile vehiculate despre Gradina Zmeilor este legenda zmeilor din Galgau Almasului. Se spune ca aici si-ar fi gasit refugiu cativa zmei care luau tot ce isi doreau, chiar si fetele localnicilor din zona.

Intr-una din zile unul din zmei decide sa fure soarele de pe cer convins ca acesta, ca orice alt lucru de pe acest pamant, i se cuvine lui. Suparat pe fapta zmeului, un voinic care locuia in apropiere vine sa il infrunte pe zmeu si sa ii ceara soarele inapoi. Voinicul s-a luptat cu zmeul pana l-a invins si a reusit la finalul luptei sa recupereze soarele si sa il arunce sus pe cer pentru a se bucura din nou toti oamenii de el.

Dupa ce a luat soarele inapoi, voinicul a vrut sa elibereze toate fetele furate de zmei, iar cand a gasit-o pe cea dintai, acesta a fost suprins de prietenii zmei ai fostului sau adversar. Orbiti de soarele care acum stralucea pe cer, acestia au fost derutati si pacaliti de fata eliberata de voinic care a aruncat asupra lor o vraja si i-a transformat in stane de piatra.

Povestea n-a fost dovedita nici pana azi, insa formele neregulate care se alfa la Gradina Zmeilor dau nastere la numeroase legende si speculatii cu privire la originea lor. Indiferent de natura stancilor, povestile fac deliciul vizitei la rezervatia Gradina Zmeilor si merita ascultate din gura localnicilor pentru a prinde mai mult farmec.