3 destinații din Romania parcă ascunse

Un vechi proverb spune că ” perlele nu se află pe malul oceanului, dacă vrei una, trebuie să te scufunzi după ea ”. Această zicală frumoasă se aplică în multe domenii, inclusiv în turism. România este o țară extrem de bogată și de ofertantă, însă unele din atracțiile pe care le regăsești aici sunt încă prea puțin cunoscute turiștilor. Acest fapt e cauzat atât de lipsa unei promovări profesioniste a anumitor zone ale țării, cât și de obișnuința turiștilor de a vizita aceleași obiective extrem de cunoscute. Cu toate acestea, Travelminit te îndeamnă să descoperi comorile pe care această țară le ascunde. În rândurile ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai frumoase astfel locuri:

Rezervația Grădina Zmeilor

În județul Sălaj, la 10 km de orașul Jibou, se află una dintre cele mai frumoase arii naturale protejate, un ansamblu neregulat de stânci, denumit Grădina Zmeilor. Fiecare stâncă din această rezervație poartă un nume asociată formei sale. Astfel, vom descoperi la baza dealului ”Dumbrava” mai multe gresii și conglomerate: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul. Acest loc se întinde pe 5 ha., iar unicitatea sa constă tocmai în aparenta dezordine a acestor stânci cu forme ciudate. Denumirile au fost date fiecărei formațiuni în baza unei legende care spune că o fată îndrăgostită de un soldat a fost blestemată de mama sa vitregă și rea, care a transformat-o în stană de piatră. Unicitatea acestui loc superb te va cuceri cu siguranță.  

Stufărișurile de la Sic

În apropiere de Cluj, se află una din cele mai extinse zone de stuf și papură din România, Stufărișurile de la Sic. Acest sat cu tradiție, care apare în documente încă din anul 1291, este recunoscut de către folcloriștii din toată lumea. Având o suprafață de peste 200 de ha. această rezervație este a II-a din țară ca întindere de stuf, după Delta Dunării. Peste 100 de specii de păsări au habitatul aici, iar verdele stufului transformă întreg peisajul într-o imagine desprinsă parcă din tablouri. Ca să te bucuri pe deplin de priveliște, urcă-te în turnul de observare și admiră peisajul de la înălțime. Ai să te simți mai aproape de toate speciile de păsări care trăiesc în acest habitat. Dacă ai norocul să surprinzi apusul în acest loc deosebit, ai să descoperi o atmosferă absolut idilică, încât vei crede că te afi în altă lume. 

Râpa Roșie

Arieșenii ascund între pădurile verzi o ravenă uriașă, de peste 100 m adâncime, situată la aproximativ 21 de km de cetatea Alba Carolina. Deși drumul nu este unul strălucit, vei putea admira natura în ipostaza ei originală, fără modificări cauzate de om. După un drum de 15 minute prin pădure, ai să descoperi această eroziune a muntelui care se comportă ca o rană a naturii în continuă extindere. Fiind o raritate, pe o suprafață de 10 ha. s-a dezvoltat o floră particulară, marcată elemente endemice.  Aspectul său inedit o face să semene în adâncime cu un relief de canion, fiind singura rezervație naturală din România de acest fel. Atât forma, cât și culoarea fac din Râpa Roșie un loc unic în țară. 

Iată că zicala citată la începutul articolului se confirmă și datorită acestor destinații unice și spectaculoase. Turismul nu înseamnă numai urmarea unor trasee bătătorite, ci și descoperirea unor locuri noi, care îți aduc bucurie și entuziasm atunci când ai ocazia să le admiri.  

Dacă toate aceste obiective retrase, chiar sălbatice te-au cucerit intră pe www.travelminit.ro și descoperă comorile turistice ascunse ale României.