Atractii si obiective turistice in judetul Salaj

Sursa foto: Sebastian_Photography/Shutterstock.com

Cei mai multi calatori evita sa viziteze Salajul, preferand judetele din vecinatate precum Maramures, Bihor si Cluj. Insa acest judet este plin de peisaje de poveste, rezervatii naturale, locuri istorice extrem de importante si muzee interesante, oferind intotdeauna vizitatorilor sai experiente de neuitat.

Situat pe Platforma Somesana din regiunea Transilvania, in nord-vestul tarii noastre, Salajul are numeroase atractii si obiective turistice. Iata care ar fi cele mai importante:

Gradina Zmeilor. Aceasta rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic este, pur si simplu, uluitoare cu ale sale grupuri de stanci abrupte cu forme ciudate. Stancile au capatat aceste forme fascinante de-a lungul miilor de ani, in urma actiunii vantului, ploilor si zapezilor, captand atentia localnicilor care le-au oferit chiar si nume. Astfel, in Gradina Zmeilor avem Fata Catanii, Mosu, Zmeul si Zmeoaica, Acul Cleopatrei, Eva, Dorobantul, Degetelul, Soldatii, Calugarii si Sfinxul. Rezervatia se gaseste la circa 10 kilometri de orasul Jibou, in localitatea Galgau Almasului si este considerata a fi una dintre cele mai interesante din toata regiunea Transilvaniei, un adevarat colt de basm ce te poarta cu gandul pe un taram cu personaje fantastice.

Gradina Botanica “Vasile Fati” din Jibou. Probabil cea mai vizitata atractie turistica din Salaj, Gradina Botanica “Vasile Fati” se gaseste intr-un parc ce a apartinut, in trecut, domeniului Wesselényi, fiind inaugurata in anul 1968.

Gradina are in componenta mai multe sere impresionante in care se gasesc sute de specii de plante exotice, doua gradini japoneze, un complex de acvarii, o gradina romana si o gradina ornamentala. In cadrul acesteia, turistii vor putea vizita, de asemenea, o mica gradina zoologica ce adaposteste, in cea mai mare parte, specii de animale specifice faunei din Romania.

In circuitul turistic este inclus si Castelul Wesselenyi, o bijuterie arhitecturala baroca realizata in anul 1779, despre care se spune ca ar fi cel mai mare edificiu transilvanean din secolul al XVIII-lea.

Complexul Arheologic Porolissum. Orasul roman Porolissum se remarca printr-o veche fortareata ridicata de imparatul Traian cu scopul de a opri accesul dinspre Muntii Carpati spre Dacia Porolissensis. Romanii considerau ca Porolissum inseamna capatul lumii, iar din acest oras incepea unul dintre cele mai istovitoare drumuri catre Roma.

Iti recomandam sa vizitezi cetatea cu un ghid, pentru a deslusi mai bine tainele fiecarui coltisor al acestui loc atat de important in trecutul natiunii noastre. Iar daca vii aici la final de iunie, vei avea parte de o experienta fascinanta, deoarece in aceasta perioada se organizeaza Porolissum Fest, un festival grandios care te va face sa te simti ca in Antichitate, asistand la lupte de gladiatori, dansuri arhaice, ateliere interactive si multe alte activitati specifice acelei perioade.

Cetatea Báthory. Situata printre cladirile din centrul orasului Simleu Silvaniei, cetatea Báthory, sau mai bine zis ruinele ei, sunt un testament tacit al maretiei unei familii care a jucat un rol important in istoria Transilvaniei si, totodata, a Europei. Aproape de aceste ruine, pe Magura Simleului, se gasesc ruinele unei alte cetati, mai vechi decat ruinele fortaretei Báthory, folosita in strategiile militare pentru aparare.

Cetatea Báthory a fost ridicata in 1351, insa in prezent au mai ramas din ea doar poarta principala, zidul de incinta al laturii de vest, zidul de incinta estic si sudic, bastionul patrulater si cel circular de pe unul dintre colturi si cateva fragmente din zidul nordic.

In aceasta cetate s-a nascut Stefan Báthory, unul dintre cei mai importanti regi din istoria Poloniei si principe de Transilvania.

Hida. Nicio vizita in judetul Salaj nu este completa fara a vizita si comuna Hida, renumita pentru rezervatia naturala “Poiana cu narcise”, un loc de poveste, plin de copaci incantatori si flori de toate culorile. Printre speciile de plante pe care le gasesti aici se numara Narcissus stellaris si Narcissus augustifolius, doua soiuri rare de narcise.

Tot in Hida vei putea vizita Stanca Dracului, un monument geologic natural, protejat de lege, de forma unei ciuperci, dar si Conacul Hutfaludy, Conacul Morca, Biserica de zid “Sf. Arhangheli”, Casa parohiala si cele cinci bisericute din lemn construite intre secolele XVII-XIX.

In cele din urma, nu uita ca o vacanta placuta inseamna, totodata, un loc de cazare confortabil si dotat cu toate facilitatile necesare. Pentru asta, noi iti recomandam sa intri pe acest link!