Stim despre Timisoara ca a fost inca din cele mai vechi vremuri un oras al premierelor. Aici, a fost introdus iluminatul electric stradal pentru prima data in Europa. Astazi, Timisoara inca pastreaza aceasta traditie a inovatiei si gazduieste primul muzeu dedicat in intregime produselor care se gaseau in casele romanilor in Epoca de Aur.
O colectie de peste 500 de obiecte din vremea comunistilor este expusa in Timisoara
Muzeul Consumatorului Comunist este replica fidela a unui apartament din anii 1970, unde poti sa vizitezi sufrageria, baia, bucataria, dormitorul si camera copilului. Cu o colectie impresionanta de peste 500 de obiecte ce dateaza din vremea regimului comunist, Muzeul Consumatorului Comunist isi deschide larg portile tuturor curiosilor.
O calatorie fascinanta in vremurile de mult apuse, insotita de obiecte de tot soiul care contureaza un regim pe care romanii nu-l vor uita prea curand. Obiectele expuse in muzeu sunt foarte variate. De la obiecte de uz casnic, discuri si casete cu muzica pioniereasca, pana la tigarile “Carpati” si “Amiral”.
Descopera cum arata o casa in vremea lui Ceausescu
Muzeul Consumatorului Comunist rascoleste amintirile timisorenilor si pe cele ale turistilor care au trait in epoca lui Ceausescu prin fiecare obiect. Papusile “Aradeana” care erau nelipsite din bratele fetitelor, fructierele cu portocalele si bananele din ceara, bibelourile cu pesti puse pe mileul asezat cu grija pe televizor, carnetul de membru care nu lipsea din buzunarul niciunui cetatean cinstit sau sapunurile “Cheia”, toate amintesc de vremea in care oamenii stateau la coada pentru lapte si oua. Vizitatorii care calca pragul muzeului vor putea atinge, folosi si admira unele dintre cele mai indragite obiecte de catre inaintasii nostri.
Initiatorul proiectului a strans timp de cinci ani obiectele din muzeu
Ovidiu Mihaita, initiatorul si proprietarul Muzeului Consumatorului Comunist, a strans timp de aproape cinci ani obiecte din perioada comunista de peste tot din tara. De la lansarea muzeului, in anul 2015, Ovidiu Mihaita primeste colete de la diverse persoane care au auzit de proiectul inedit si vor sa contribuie cu obiectele pe care le au prin casa.
“Experienta comunista” din Timisoara este adesea incercata si de strainii care sunt fascinati de fiecare obiect expus. Pentru multi dintre ei, Epoca de Aur nu inseamna mare lucru si nici nu au o tresarire la auzirea cuvantului “tovarase”, in schimb sunt dornici sa ne cunoasca istoria si sa descopere o parte din Romania comunista.
Unde se afla Muzeul Consumatorului Comunist?
Muzeul se afla pe strada Szekely Laslo, la nr.1, la subsolul cladirii Teatrului Aualeu. Muzeul este deschis zilnic si are intrare libera.