Unul dintre cele mai vechi si, in acelasi timp, unul dintre cele mai noi orase din tara, Orsova, micuta localitate situata pe malul Dunarii, acolo unde Muntii Almajului intalnesc Podisul Mehedinti si unde s-a format faimosul lac de acumulare Portile de Fier, te asteapta sa-i strabati srazile-i pitoresti pentru a-i cunoaste istoria si tainele din umbra ei.
Cu vestigii ramase in urma de vechii cotropitori romani, turci si austrieci, Orsova are o cultura dobandita pe durata mai multor milenii. In timp ce vechiul oras este scufundat in apele Dunarii, noul oras isi surprinde vizitatorii pe marginea imensei oglinzi de apa, unde se reflecta cerul si abruptele coline din imprejurimi.
Dar ce poate vizita un turist care ajunge pentru prima data in zona Orsovei?
Manastirea Sfanta Ana. Situata pe Dealu Mosului, deasupra orasului Orsova, manastirea a fost ridicata la dorinta jurnalistului Pamfil Seicaru, pentru a-i multumi lui Dumnezeu ca l-a lasat in viata in urma unei explozii ce l-a ingropat aici in timpul Primului Razboi Mondial, unde a luptat ca sublocotenent pentru Armata Romana.
Construita din lemn, in stilul traditional perioadei interbelice, manastirea a avut cateva picturi interioare interesante in cadrul biserei (complex de chilii pentru maici) sterse insa de comunisti dupa anii 1950. Atunci, doar picturile din turnul bisericii au ramas intacte. In perioada comunista, cladirea manastirii a fost, pe rand, sanatoriu pentru suferinzii de TBC, tabara pentru copii, bar si chiar receptie de motel. Dupa caderea comunismului, manastirea a fost sfintita si restaurata, iar din 1995 are parte si de un muzeu dedicat fondatorului sau, Pamfil Seicaru.
Hidrocentrala Portile de Fier I. Una dintre cele mai vaste constructii hidrotehnice de pe fluviul Dunarea, sistemul Portile de Fier I , situat la 15 km amonte de municipiul Drobeta Turnu-Severin, are o putere impresionanta ce poate ajunge pana la 1080 MW. Hidrocentrala Portile de Fier II, situata in aval, la 60 km de Drobeta Turnu-Severin, are o putere mult mai mica, de doar 250 MW. Atat romanii cat si sarbii exploateaza ambele hidrocentrale.
Lacul de acumulare al Portilor de Fier I are un volum de circa 2200 de milioane de metri cubi, avand o suprafata ce se intinde de la baraj pana in locul unde intalneste raul Tisa. Cuprinzand, in cea mai mare parte, zona Defileului Dunarii, acest lac de acumulare are un potential istoric, turistic si arheologic extrem de bogat, fiind scufundat intr-un peisaj pitoresc, de o frumusete naturala neasemuita. In zona s-au descoperit, de-a lungul timpului, mai multe vestigii romane deosebit de importante, printre care ruinele castrului roman Drobeta si ale podului ce a fost construit de imparatul Traian in perioada Imperiului Roman.
Statuia lui Decebal. Impresionanta statuie a vechiului rege Decebal, inalta de 55 de metri si lata de 25 de metri, vegheaza asupra Dunarii in apropiere de Orsova. Este cea mai mare statuie din Europa, fiind mai mica decat mai celebra Statuie a Libertatii din New York cu doar sase metri.
Ideea realizarii acestei statui ii apartine istoricului si omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, care s-a inspirat din modelul sculpturilor din stanca Muntelui Rushmore din South Dakota, care ii infatiseaza pe cei mai importanti presedinti ai Statelor Unite ale Americii.
Pestera Veteran. Cunoscuta si sub denumirile de Pestera lui Veterani, Pestera Veteranilor, sau de Pestera din Panza Curii, aceasta grota sapata de malul stang al fluviului, in masivul muntos Ciucaru Mare, chiar in Cazanele Mari, poate fi accesata doar pe Dunare, cu barca.
Denumirea sa provine de la Veterani, aghiotantul lui Ianovici, cel care a fost comandant al armatei austriece cantonate in Caransebes. Acesta a consolidat pestera la finele anilor 1700.
Istoricii au descoperit in pestera urme ce dateaza inca din perioada preistorica. De-a lungul timpului, se crede ca pestera a fost sanctuar al zeului dac Zamolxe, apoi a fost salas pentru animale pana la ridicarea barajului Portile de Fier, dar si punct de cantonare pentru ostenii austrieci la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Te-am convins sa ajungi in zona Orsovei pentru a-i explora frumusetile? Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune locuri de cazare: http://bit.ly/2wCwCH5