Satul Alunis, un loc pitoresc ascuns in Muntii Buzaului

Sursa foto: Ciocan Cosmina Carmen/Shutterstock.com

Denumit si “leaganul crestinatatii din Romania” sau “Athosul romanesc”, satul Alunis din judetul Buzau nu este un loc turistic foarte cunoscut. Motivele sunt diverse. Pe langa faptul ca nu exista o promovare corespunzatoare si nu se pot gasi prea multe informatii despre obiectivele turistice din zona, Alunis nu se bucura, din pacate, nici de pretuirea de care merita din partea autoritatilor locale si nationale. Dar in Alunis se ascunde un paradis salbatic uluitor, cu cateva obiective culturale de o importanta deosebita.

Ce stim despre schiturile rupestre din Muntii Buzaului?

In vremurile de demult, pentru ca sa se poata feri de primejdii si pentru a-l simti cat mai aproape pe Dumnezeu, oamenii obisnuiau sa caute cele mai salbatice si ascunse locuri, chiar daca acestea se gaseau in zone foarte greu accesibile. In acest mod s-au format pe teritoriul tarii noastre bisericile si schiturile rupestre, unele dintre ele abandonate de-a lungul timpului, in timp ce altele au fost pastrate in stare buna si functionala pana in prezent. Schiturile rupestre se construiau, de obicei, in adancurile muntilor, in locuri in care accesul era destul de greoi, pentru ca sihastrii sa se simta cat mai protejati si mai putin perturbati de lumea exterioara. Ei considerau ca aceste locuri sunt mai aproape de divinitate si sunt predestinate meditatiei si regasirii pacii sufletesti.

In adancurile muntilor Buzaului, mai exact in zona Alunis-Nucu-Bozioru, se gasesc circa 30 de locuinte rupestre, biserica din localitatea Alunis fiind cea mai cunoscuta, aceasta fiind in functionare inca din anii 1300. Legenda spune ca Biserica din Alunis a fost sapata in piatra intre anii 1274 si 1275 de catre doi ciobani din zona, Simeon si Vlad, crezand ca daca sapa acolo vor da de icoana Maicii Domnului. Nu se stie sigur daca aceasta poveste este adevarata, insa exista documente care atesta ca biserica exista in jurul anului 1351, perioada in care servea drept schit pentru calugari. Din anul 1871, lacasul sfant a devenit biserica satului Alunis si poarta hramul “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”.

Cum se prezinta azi satul Alunis?

Inconjurata de un cimitir binecuvantat de o pace si o liniste covarsitoare, la umbra brazilor ce se inalta langa intrarea in pridvorul de lemn, biserica din Alunis isi asteapta enoriasii in fiecare duminica la slujba de liturghie. Se spune ca in niciun alt lacas de cult credinciosii nu se simt mai aproape de Dumnezeu decat in biserica din Alunis.

Dar acest fost schit rupestru nu este singurul loc de atractie in Alunis. In sat exista, de asemenea, multe alte locuinte ce joaca un rol important in istoria ansamblului. Printre acestea se numara Chilia lui Dionisie Torcatorul, Pestera Gura Tatarilor, Fundul Pesterii, Pestera lui Iosif si Usa pietrei.

Chiar daca toate aceste locuinte sunt extrem de importante din punct de vedere istoric, inca nu se stie povestea din spatele lor. Se spune ca unele dintre ele sunt urme ale unor civilizatii mai vechi. Datand din vremuri foarte indepartate, unele din perioada crestinismului timpuriu, altele din secolul al VI-lea i. Hr., aceste schituri ce compun ansamblul sunt, cu siguranta, de studiat si de cercetat.

Schitul “Pestera”, de pilda, a fost amenajat si locuit intre secolele VI-IV i. Hr, iar ulterior, in evul mediu timpuriu, avea sa fie folosit de catre calugarii crestini. Vizitatorii pot observa in prezent pe peretii schitului cateva sabii scurte desenate, cunoscute ca fiind de tipul “akinokes”, arme ce obisnuiau sa fie folosite de sciti si persi in batalii. Aceste desene au fost facute in anul 2000 i. Hr. si se spune ca sunt unice in intreaga lume.

Impresionante sunt si chilia lui Dionis, realizata in piatra, la care se poate ajunge doar cu o scara, dar si Biserica lui Iosif, care a fost sapata in secolul IV.

Satul Alunis este, cu siguranta, un loc extrem de interesant si de impresionant prin importanta sa istorica si prin peisajul uluitor in care se scufunda. Insa pentru a putea fi inteles cu adevarat, este nevoie de un ghid turistic.


Totodata, locurile de cazare in zona nu sunt usor de gasit. Noi insa te putem ajuta cu un link: http://bit.ly/2Ctn2uG