A venit, a venit toamna! Este anotimpul în care culorile pastelate incanta privirile si aparatele foto, in care mama natura isi etaleaza bogatia iar oamenii se bucura din plin de tot ceea ce este in jurul lor. Nu exista anotimp mai atractiv din punct de vedere culinar decat toamna, motiv pentru care, este bine sa profiti si sa prepari cele mai delicioase retete ce includ printre ingrediente legume si fructe oferite de aceasta perioada a anului.
Zacusca
Realizata din fasole, vinete, ciuperci sau fasole, zacusca este apreciata de majoritatea romanilor. Intinsa pe paine dimineata, sau ori de cate ori ai pofta de o gustare, poate sa fie perfecta.
Termenul de zacusca vine din slava si inseamna “gustare” sau “aperitiv”. In principiu, acest preparat este imprumutat de la armeni sau georgieni, fara sa se stie cu exactitate care ii sunt radacinile. Ceea ce este cert insa, este ca odata insusit de romani, a devenit unul dintre cele mai atractive preparate de toamna.
Dulceata
Este o alta reteta ce presupune conservare, insa de data aceasta se conserva fructe. Exista zeci de variante de dulceturi, fiind foarte populare cele din fructe de padure, capsuni sau prune. Cei care doresc sa manance variante cu adevarat speciale de dulceata pot sa opteze pentru dulceturi de nuci sau de bostan. Dulceata este folosita in diverse prajituri sau este folosita ca adare, fiind unul dintre deserturile preferate ale celor mici.
Compot
Tot din fructe sunt realizate si compoturile, care indiferent ca sunt reci sau calde, pot fi perfecte pentru hidratare. Se realizeaza o multime de compoturi din prune, piersici, portocale, caise si alte fructe de toamna care sunt delicioase atat proaspete, cat si conservate in acest mod.
Papanasi
Ca tot am ajuns la dulceturi, nu putem sa nu amintim de papanasi. Aceste gogoloaie de branza amestecata cu faina, dulceata si smantana, reprezinta desertul 100% romanesc, apreciat atat de romani, cat si de cei care ajung sa ne viziteze tara. Papanasii se pot prepara fie fierti, fie prajiti si pun capac oricarei mese copioase, incantand papilele gustative.
Diverse retete cu dovleac
Dovleacului nu i se acorda atentia de care ar trebui sa dispuna. Este o leguma excelenta, care s-a strecurat in sarbatorile toamnei si a reusit sa se impuna atat in bucatarie, cat si in cofetarie. Prajiturile si placintele cu dovleac sunt delicioase si acelasi lucru se poate spune si despre supe, retete cu carne sau cu legume la cuptor. De asemenea, semintele dovleacului pot fi consumate ca atare sau pot fi transformate intr-un ulei sanatos. La origini, dovleacul provine din America de Sud, unde creste salbatic pe camp. In Europa a ajuns in secolul XIV si a fost asociat rapid cu diverse traditii, cum ar fi Halloweenul, care dateaza de peste 2000 de ani.
Lista poate continua. Exista sute de retete traditionale care pot incanta gusturile oricarui roman. Ingredientele si retetele prezentate mai sus nu fac altceva decat sa deschida apetitul pentru numeroase altele, asadar, tot ceea ce este de spus se poate rezuma in cateva cuvinte: Spor la gatit si pofta mare!