Ce să mănânci când mergi în Maramureș

Sursa foto: Ioan Florin Cnejevici/Shutterstock.com

Privit ca fiind una dintre cea mai tradiționale regiuni ale României, punctată cu biserici din lemn, mocăniță și gospodării încununate cu porți sculptate migălos, în Maramureș te simți de parcă ai pornit într-o călătorie în timp. Aici, tapiseria verde de pășuni, adesea cosită de țărani cu haine colorate și inimă mare, pare scoasă direct din basme. Bine ai venit în inima României folclorice, unde una dintre ultimele culturi țărănești din Europa continuă să prospere.

Cu siguranță ți-ai făcut temele cu privire locurile pe care le vei vizita în Maramureș: vei începe ziua cu Mocănița, apoi te vei plimba pe ulițele din Breb, vei face un ocol până la cascada Cailor și Mânăstirea Bârsana. La finalul călătoriei vei descoperi Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighetul Marmației, un loc care te va umple de emoție.

Cu atâtea locuri de văzut, ne-am gândit să-ți oferim câteva idei despre gastronomia locală și ce ar trebui să încerci: 

În calitate de vizitator în Maramureș, cu siguranță nu vei părăsi casa gazdei cu stomacul gol. Călătorii sunt bineveniți la o masă copioasă la sosire, unde mâncărurile tradiționale sunt principalele atracții. 

Maramureşenii preferă la micul dejun o masă consistentă, care constă în coleşe cu brânză, lapte acru, slănină şi „mâncăruşa” – papară din ouă. Ce sunt coleșele, te întrebi? O interpretare locală a bulzului țărănesc, unde mămăliga este regina în farfurie. 

În casele din Maramureș, mămăliga este pregătită în multe moduri. Specialitatea ciobanilor este un fel de mâncare cu brânză de ovine, lapte și mămăligă, numit „balmoș”, dar nu trebuie să mergi la stână pentru a-l gusta. Cu siguranță, unul dintre gospodari îl va găti cu mare drag pentru tine.

Nici sarmalele cu păsat sau plăcintele nu sunt de prisosință la o masă copioasă. Spre deosebire de plăcintele moldovenești cu mult aluat de casă, plăcintele maramureșene sunt subțiri, au formă circulară și se fac la tigaie. Adesea sunt umplute cu brânză dulce și stafide, brânză sărată cu mărar sau mere. 

Printre elementele de bază ale unei mese specific maramureșene, vei întâlni cârnați de porc afumați, untură de porc afumată sau slănină și brânză proaspătă din lapte de ovine.

Pe lângă delicioasele bucate menționate mai sus, de pe mesele moroșenilor nu lipsesc la prânz supa de pui, ciorba de legume sau supa gulaș.

Toată această mâncare nu ar putea fi înghițită în mod corespunzător dacă nu ar fi stropită cu băutura omniprezentă din Maramureș, țuica de prune numită „Palincă” sau „Horincă”. Bărbații din Maramureș susțin cu mândrie că nu veți găsi nicăieri în toată țara „horincă” mai bună decât cea făcută în satele lor. Există diferite „dovezi” care pot atesta calitatea acestei băuturi. Dacă freci în mâini o picătură de „horincă”, trebuie să capete un anumit miros, similar cu mirosul mierii. Apoi, când îl torni în pahare, face un „guler” de perle mici, care ar trebui să rămână acolo până când vei spune Rugăciunea Domnului. Cu cât perlele mici sunt mai multe, cu atât este mai bună horinca. 


Dacă vrei să vizitezi Maramureș în vara aceasta, iată niște sugestii de cazare!