Turistii care ajung in Sinaia ajung, inevitabil, la castelul Peles. Pelesul este o constructie impresionanta, cu 160 de incaperi si cu o istorie cat se poate de interesanta. Maretia lui poate sa umbreasca, insa, o alta bijuterie arhitecturala din zona: Castelul Pelisor.
Construit intre 1899 si 1902, Pelisorul poarta o puternica amprenta a Reginei Maria si a fost resedinta de vara a acesteia si a printului Ferdinand. Este adevarat ca nu este la fel de mare ca si Pelesul, avand doar 99 de incaperi, insa impresioneaza printr-o multime de lucruri si te poate purta cu fiecare camera pe aripile istoriei.
Ce poti descoperi in castelul Pelisor?
Cele mai importante camere pe care le poti vedea in Pelisor sunt urmatoarele:
- Holul de onoare. Este un hol simplu si rafinat in care iese in evidenta luminatorul cu vitralii.
- Biroul regelui Ferdinand. Este un birou solemn, construit in stilul neorenasterii germane. Biroul este placat cu panouri din lemn in care sunt sculptate castelele Peles, Pelisor si Foisor.
- Dormitorul de Aur. Este una dintre cele mai importante camere din castel, deoarece este realizata dupa planurile reginei si este mobilata cu piese din lemn de tei aurite. Inspiratia camerei este celtica si are o multime de elemente zoomorf bizantine.
- Biroul reginei. Este o alta camera ce contine amprenta reginei, impodobita cu coloane brancovenesti si mobilata cu piese care contin simbolurile Mariei.
- Camera de Aur. Are pereti din stuc aurit si este decorata cu frunze de ciulini, un motiv extrem de apreciat de regina pentru faptul ca este emblema orasului Nancy, capitala Art Nouveau-lui.
In Pelisor poti descoperi si o colectie de arta decorativa extrem de valoroasa in care sunt prezenti artisti precum E. Galle, fratii Daum sau L.C. Tiffany.
Curiozitati si momente istorice ale Pelisorului
Pelisorul este construit la dorinta lui Carol I si este executat de Karel Liman, un arhitect ceh extrem de apreciat in perioada sa.
Dupa inaugurarea sa din 1903, a devenit locul in care au copilarit Carol al II-lea, Marioara, Elisabeta si principelele Nicolae, copiii regali care au devenit ulterior regi ai Romaniei, ai Iugoslabiei si ai Greciei.
Nu este doar locul pe care si-a pus o puternica amprenta Regina Maria, ci este si locul unde aceasta a murit in 1938. Aceasta si-a dat ultima suflare in Camera de Aur a castelului.
In perioada comunista, castelul Pelisor a fost casa de creatie pentru artistii din Romania. Astfel, numerosi scriitori, compozitori si artisti plastici veneau aici pentru a se bucura de inspiratie si de aer curat.
Din 1993, castelul a fost deschis pentru public pe post de muzeu si este gazda unor exponate deosebit de interesante. Dovada este si faptul ca a avut peste 1 milion de vizitatori iar numarul este in crestere.
Daca vrei, asadar, sa te bucuri din plin de vizita la Peles, trebuie sa ajungi si la Pelisor si de asemenea, sa bifezi si celelalte cladiri din vastul ansamblu arhitectonic pe care l-a creat regele Carol: Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor sau casa Gradinii.Daca nu crezi ca ai timp sa le vizitezi pe toate intr-o zi, iti poti cauta cazare aici, in conditiile in care Sinaia este una dintre cele mai ofertante localitati din Romania atunci cand vine vorba despre servicii hoteliere sau pensiuni.