Situata undeva intre Brasov si Sibiu, la circa 30 de kilometri de municipiul Fagaras, Sambata de Sus este o destinatie tot mai vizitata de calatori pentru frumusetile naturale ce se gasesc in imprejurimile sale, pentru excelentele conditii de cazare de care beneficiaza, dar si pentru sumedenia de atractii turistice ce pot fi vizitate in zona.
Iar pentru ca numarul de persoane interesate sa exploreze acest mic colt de rai de pe meleagurile brasovene este tot mai mare, am hotarat sa facem o mica lista cu cele mai importante obiective turistice din zona Sambetei se Sus.
Manastirea Brancoveanu. Este, fara doar si poate, punctul central de atractie al localitatii, fiind un lacas de cult cufundat in linistea peisajului montan, ce imbina armonios legendele trecutului cu vremurile contemporane. Situata pe cursul raului Sambata, la umbra inaltelor galerii de piatra ale Muntilor Fagaras, manastirea este un minunat loc de reculegere, unde spiritul divinitatii se simte mai bine ca oriunde altundeva.
Manastirea a fost ctitorita de insusi Constantin Brancoveanu, a fost sfintita in anul 1698 si isi are hramul pe 15 august, cand sarbatorim Adormirea Maicii Domnului.
Chilia Parintelui Arsenie Boca. Desi drumul catre Chilia Parintelui Arsenie Boca nu este usor accesibil, aceasta atractie turistica este din ce in ce mai vizitata in ultimii ani. Zilnic, in jur de 10-20 de vizitatori patrund in interiorul chiliei pentru a vedea modul in care cunoscutul parinte si-a trait ultima parte a vietii.
Chilia este sapata in stanca si se gaseste la altitudinea de 1600 de metri, iar accesul se face printr-un drum forestier destul de dificil, ce se parcurge in circa 2 ore si jumatate.
Herghelia de la Sambata de Sus. Una dintre cele mai distractive activitati la care pot lua parte turistii ce ajung in Sambata de Sus, atat adultii, cat si copiii, este echitatia. Aici se gaseste una dintre cele mai vechi herghelii din tara, fondata in anul 1874, atunci cand au fost adusi mai multi cai de rasa Lipitan din Slovenia.
In anul 1874, herghelia a fost mutata la Babolna in Ungaria, cu tot cu cei 322 de cai pe care ii adapostea la acea vreme. Insa din 1920, aceasta a revenit la Sambata de Sus, cu un numar mult mai mic de cai, care insa a crescut din ce in ce mai mult de-a lungul timpului, astfel ca in prezent se lauda cu peste 300 de cai de rasa pura Lipitana.
Scoala de pictura pe sticla. Un alt obiectiv turistic interesant in localitate este muzeul de icoane pe sticla si lemn, infiintat si intretinut de calugari. Colectia muzeului cuprinde obiecte de cult, vesminte liturgice si o multime de carti, reviste si manuscrise valoroase. Cea mai atractiva parte a muzeului este insa atelierul de pictura pe sticla, in care artistii realizeaza picturi traditionale si creatii noi intr-o maniera cu totul si cu totul aparte.
Tot in acest loc functioneaza si cea mai importanta scoala de pictura din Romania, la conducerea careia se afla parintele arhidiacon Calinic Morar.
Locuri de cazare in zona gasesti aici!