DJ713, Transbucegiul sau Drumul Babelor, inaugurat in anul 2013 este in momentul actual cea mai rapida si lejera alternativa pentru a ajunge pe platoul muntilor Bucegi catre numeroasele trasee de o frumusete greu de exprimat in cuvinte, trasee care au ca punct de start Cabana Babele. Drumul are 20 kilometri din care doar 17 sunt asfaltati, drum care duce turistii pana in imediata apropiere a Bebelor si Sfinxului, in cele mai pitoresti locuri din aceasta zona. De la inaugurare drumul este destul de aglomerat in fiecare weekend astfel ca daca timpul liber o permite, se recomanda o vizita in timpul saptamanii. In caz contrar, peisajul este de vis si merita admirat cu rabdare chiar daca traficul poate intinde la maxim nervii soferilor.
Cum se ajunge pe TransBucegi
Soseaua Transbucegi incepe in imediata apropiere a statiunii Sinaia, la aproximativ 130 de kilometri de Bucuresti. Distanta poate fi parcursa intr-o ora si jumatate in conditiile in care drumul catre statiunile montane de pe Valea Prahovei a fost modernizat si se prezinta excelent in momentul actual.
De la intrarea in Sinaia se face stanga la indicatoarele catre Cabana Cuibul Dorului, Hotel Pestera si Cabana Bolboci si se intra pe DJ 713, Transbucegi.
Pe timp de weekend, drumul de 17 kilometri asfaltati ce strabate platoul Bucegi prin Parcul Natural Bucegi devine destul de aglomerat deoarece acesta este relativ ingust. Cu toata aglomeratia, Transbucegiul ramane o alternativa incontestabil mai accesibila si mai lejera decat cozile interminabile de la telecabina din Busteni.
Primii cativa kilometri ai drumului serpuiesc prin padure apoi urca spre culmile impresionante ale muntilor Bucegi oprindu-se la Cabana Piatra Arsa, la o distanta de aproximativ o ora de Cabana Babele.
De la Piatra Arsa la Cabana Babele
- Marcaj: Banda galbena
- Durata: 1 ora
Drumul Transbucegi se opreste in momentul actual la Cabana Piatra Arsa, aflata la o altitudine de 1950 de metri de unde turistii trebuie sa isi paraseasca masinile pentru a continua inspre Cabana Babele si numeroasele obiective turistice din zona.
Aceasta portiune de traseu este una scurta si relativ usoara care urca 250 de metri, de la 1950 metri altitudine pana la 2200 metri altitudine si este relativ usor practicabila desi are o portiune de aproximativ 15 – 20 de minute care strabate platoul Jepilor Mici.
Cabana Babele, loc pentru odihna si luat masa
Cabana Babele, unitate de cazare si refugiu pentru montaniarzi, aflata la altitudinea de 2206 metri, ofera 108 locuri de cazare in camere cu 2 pana la 12 paturi. Cabana este conectata la reteaua electrica si de apa curenta, este incalzita si se afla in imediata apropiere a telecabinei.
Dupa drumul de o ora pana la platou, turistii se pot opri aici pentru a lua masa la bufetul si restaurantul cu autoservire deschise permanent.
Pe perioada rece drumetii sunt intampinati cu vin fiert sau ceai, iar ciorba de perisoare de la cabana este laudata de aproape toti vizitatorii care trec pragul cabanei.
Obiective turistice si trasee montane
Dupa o masa luata in tihna la cabana, turistii pot porni mai departe catre numeroasele obiective pe care deschiderea drumului TransBucegi le face mult mai accesibile pentru o iesire de o singura zi.
1. Sfinxul si Babele
Incredibilele formatiuni de pe platoul Bucegilor, Sfinxul si Babele atrag anual numere impresionante de turisti din tara si intreaga lume. Multi turisti care ajung pana aici vorbesc despre energia aparte a zonei, despre modul in care aceste formatiuni au aparut in urma fenomenului de eroziune eoliana, aceste opere de arta ale vantului si naturii lasand privitorul mut de uimire.
Misterul si pitorescul zonei, dar si usurinta de acces catre aceste formatiuni fac din Sfinx si Babele unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bucegi.
2. Crucea de pe Caraiman
Traseul cu durata de aproximativ doua ore dus intors porneste dinspre Cabana Babele catre Crucea Eroilor de pe Caraiman si este unul relativ dificil dar care traverseaza una dintre cele mai pitoresti zone din Bucegi. Exista doua variante de traseu astfel ca este bine de intrebat la cabana, inainte de plecare pe traseu care este varianta mai lejera si putin periculoasa.
Crucea, ridicata in anul 1928 la initiativa Reginei Maria, este un monument unic in Europa atat ca dimensiune cat si ca amplasare. Crucea este luminata cu sute de becuri si legata la reteaua electrica printr-un cablu subteran. Exista planuri de a vopsi impresionanta structura cu vopsea fluorescenta si a o acoperi integral cu becuri pentru a putea fi vazuta de la distante si mai mari.
Traseul care duce spre Cruce are o portiune de o frumusete rara de unde se poate vedea intregul oras Busteni, aflat la sute de metri mai jos.
De la Babele la Varful Omu
- Marcaj: Banda Galbena
- Durata: 2 ore
Cei care doresc sa se aventureze mai departe, pe traseul catre varful Omu trebuie sa fie pregatiti sa innopteze la una dintre cabane in caz de nevoie. Se recomanda aventurarea pe acest traseu doar daca este inca mai devreme de ora pranzului, iar vremea tine cu drumetii pentru a putea face drumul dus intors, inclusiv portiunea de traseu de la Babele la Cabana Piatra Arsa unde a fost lasata masina.
Acest obiectiv este recomandat in principal celor cu experienta pe munte, care pornesc devreme din Bucuresti pentru o zi pe Transbucegi si au un plan clar in legatura cu traseul pe care doresc sa il urmeze. Trebuie mentionat ca este posibil ca la cabane sa nu existe locuri de cazare in perioadele aglomerate daca nu s-au facut rezervari din timp.