Atractii si obiective turistice in Drobeta-Turnu Severin

Sursa foto: Iakov Filimonov/Shutterstock.com

Desi nu se vorbeste foarte mult despre el, Drobeta-Turnu Severin este un oras plin de viata, cu o mare importanta istorica, acesta fiind primul centru urban dezvoltat in regiune, fapt datorat, in principal, pozitiei sale pe Dunare. Adapostind o sumedenie de atractii si obiective turistice variate, orasul merita, cu siguranta, sa ii acorzi cateva zile de atentie. 

Sigur, principalele obiective din regiune sunt Cazanele Mari si Mici ale Dunarii, Statuia lui Decebal si Portile de Fier, iar acestea trebuie vizitate cel putin o data in viata! Dar daca tot te afli in zona, iti recomandam sa treci si prin Drobeta-Turnu Severin pentru a-i vedea comorile turistice.

Iata care dintre atractiile turistice ale orasului sunt considerate a fi cele mai importante:

Palatul Culturii “Theodor Costescu”. Splendida constructie ce se observa in fata faimoasei Fantani Cinetice, Palatul Culturii, este considerat a fi simbolul culturii severinene. Acest mare monument istoric, gasit si pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost construit dupa proiectul realizat de celebrul arhitect Grigore Cherchez si avea sa gazduiasca la inceputurile sale, in secolul XX, biblioteca orasului, sala de teatru, un cinematograf si un muzeu. In prezent se prezinta cu un aspect impecabil, fiind recent reabilitat in intregime si este locul in care, deoseori, se joaca piese de teatru, se desfasoara expozitii de arta si ceramica si se organizeaza seri de filme.

Nu foarte departe, la doar 200 de metri departare de impresionantul palat, se gaseste Cetatea Medievala a Severinului, o alta atractie turistica importanta a orasului. Cetatea a fost ridicata de catre soldatii ce serveau Regatului Maghiar cu scopul de a crea un centru strategic militar impotriva Taratului Bulgar de Vidin, aproape de vestigiile Castrului Roman al Drobetei. Desi dateaza din secolul al XIV-lea, cetatea sa rezistat cu brio vremurilor neprietenoase, cutremurelor si razboaielor, nefiindu-i afectata structura. In plus, in ultimii ani, aceasta a fost renovata si, in putin timp, reinclusa in circuitul turistic. 

Cetatea se remarca cu mai multe caracteristici arhitecturale militare, cum sunt turnurile de aparare, dar si cu o capela de mici dimenisuni si cu un tezaur gasit intre ziduri in timpul reabilitarii, care contine 160 de monede turcesti, maghiare si dinari, sageti, arcuri, bucati de tevi de tun si chiar oseminte umane. 

Unul dintre cele mai atractive obiective din centrul orasului, in special pe timp de seara, cand este frumos luminat, este Castelul de Apa. Datand de la inceputul anilor 1900, Castelul de Apa avea sa alimenteze cu apa intregul oras vreme de 80 de ani. In prezent, acesta este considerat a fi una dintre cladirile emblematice ale Drobetei-Turnu Severin si serveste mai mult ca spatiu muzeal, gazduind o galerie de arta permanenta si mai multe galerii de arta temporare. Totodata, Castelul de Apa este locul de unde strainii pot obtine cele mai multe si exacte informatii turistice despre oras. 

Doritorii pot, de asemenea, sa urce in varful turnului de 27 de metri al castelului, de unde se vor bucura de o imagine panoramica fantastica a orasului si a imprejurimilor sale. 

Castrul Roman. Construite de catre Apolodor din Damasc la inceputul anilor 100, cand au avut loc razboaiele intre romani si daci, conduse de imparatul Traian si de regele Decebal, Castrul Roman si Piciorul Podului lui Traian sunt o necesitate pentru vizitatorii pasionati de istorie si arheologie. Podul a fost realizat cu scopul de a simplifica trecerea trupelor romane si a proviziilor necesare in cel de-al doilea razboi cu dacii. Castrul Roman, in schimb, a jucat rol de centru militar si politic, desi putine dintre caracteristicile-i arhitecturale mai pot fi observate in ziua de azi, din acesta ramanand doar niste ruine. Dintre elementele structurii cetatii ce au reusit totusi sa ramana in picioare se evidentiaza patru porti laterale, cladirea pretorului unde a poposit insusi imparatul Traian si cazarmile. 

Multe alte atractii si obiective turistice merita explorate in Orasul de pe Dunare, insa daca ai putin timp la dispozitie, iti recomandam sa le lasi pe alta data in favoarea unei croaziere pe Dunare. O plimbare cu barca pe cel de-al doilea fluviu al Europei nu numai ca reprezinta modalitatea ideala de relaxare intr-o zi de vacanta, dar iti ofera, de asemenea, oportunitatea de a explora indeaproape Cazanele Mari si Mici, Chipul lui Decebal, Pestera Veterani si Pestera Ponicova.Locuri de cazare in Drobeta-Turnu Severin pot fi gasite accesand urmatorul link!