Judetul Gorj este situat in partea de sud-vest a tarii, avand ca vecine judetele Valcea, Dolj, Mehedinti, Hunedoara si Caras-Severin. Datorita pozitionarii la poalele Carpatilor si peisajelor pitoresti cu care este binecuvantat, judetul are un potential turistic major, avand o sumedenie de locuri ce merita vizitate.
Are resedinta de judet la Targu Jiu, oras renumit in intreaga lume pentru faptul ca gazduieste unele dintre cele mai mari opere de arta realizate de sculptorul Constantin Brancusi, dar majoritatea atractiilor turistice din Gorj se gasesc in afara acestui oras.
Iata asadar care sunt principalele obiective turistice pe care sa le vizitezi cand explorezi judetul Gorj:
Ansamblul sculptural Constantin Brancusi din Targu Jiu. Principala atractie a acestui oras, Ansamblul sculptural al lui Brancusi, situat in Parcul Central din Targu Jiu, este compus din patru dintre cele mai importante sculpturi ale marelui artist: Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor, Masa Tacerii si Coloana Infinitului. Se spune ca ansamblul a fost proiectat si construit de Brancusi drept omagiu pentru eroii romani care au cazut pe front in timpul Primului Razboi Mondial. Fiecare sculptura are o semnificatie aparte. Poarta Sarutului, de pilda, reprezinta trecerea in alta viata, motivul sarutului sugerand unirea. Coloana Infinitului, denumita initial “Coloana Sacrificiului Infinit”, este compusa din 16 module, numar care face referire la anul in care Romania a intrat in Primul Razboi Mondial.
Transalpina. Cel mai inalt drum din tara (avand portiuni gasite chiar si la altitudinea de 2145 de metri), Transalpina leaga orasul Novaci din judetul Gorj de orasul Sebes din judetul Alba. Drumul insa strabate in total 4 judete: Valcea, Alba, Sibiu si Gorj, cel mai inalt punct al sau gasindu-se pe teritoriul judetului Valcea. Construit de catre romani pentru a-si usura accesul catre Sarmizegetusa, drumul a fost refacut din piatra dupa anul 1930 de catre Regele Carol al II-lea si ulterior reabilitat de catre nemti. In prezent, Transalpina este considerata “drum in lucru” deoarece firma care se ocupa de refacerea ei a intrat in insolventa, iar soseaua este astfel neterminata. Cu toate acestea, accesul pe Transalpina poate fi facut pe timpul zilei, oferind imagini spectaculoase ale peisajelor montane din jur.
Pestera Muierii. Denumita astfel datorita rolului sau in adapostirea femeilor si copiilor in timpul razboielor din trecut, Pestera Muierii, situata in comuna Baia de Fier, este astazi una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Gorj. Extrem de impozanta, avand 4 niveluri si o lungime de peste 7 kilometri, pestera are cateva formatiuni extrem de interesante, cum ar fi Domul Mic, cu un aspect asemanator cu o cupola gotica, Sala Altarului, Candelabrul Mare, Amvonul, Valul Altarului si Stanca Insangerata, a carei denumire a fost data in urma prelingerilor de oxid de fier prin peretele stancii. Zona destinata turistilor se gaseste la etajul superior, acesta gasindu-se la inaltimea de 40 de metri, cu o lungime de 573 metri.
Ranca. Situata chiar in inima Parangului, la poalele Varfului Papusa, statiunea Ranca a fost dezvoltata incepand cu anii ‘30, cand Dumitru Brezulescu, directorul Bancii Gilortului din acea perioada, a descoperit potentialul turistic al acestei zone pitoresti. De atunci, la Ranca au aparut partii de schi, locuri de cazare si diverse restaurante. Fie iarna sau vara, micuta statiune dintre Novaci si Baia de Fier este un adevarat leac pentru minte si suflet, fiind astfel locul ideal pentru turistii in cautarea linistii si aerului proaspat de munte.