Daca inca nu ai vizitat Clujul, ei bine este timpul sa o faci! Clujul este una dintre cele mai iubite destinatii atat de catre turistii romani, cat si de catre straini. Acest judet are parte de peste 500 000 de vizitatori in fiecare an, fapt datorat, desigur, si celor doua festivaluri (Untold si Electric Castle) pe care le gazduieste in perioada verii.
Dar Clujul adaposteste, la fiecare parte a sa, un mic colt de rai, fie ca vorbim de locuri incarcate de istorie, piete animate, gradini luxuriante, peisaje absolut fermecatoare sau de munti si lacuri pitoresti.
Si, cu siguranta, daca mergi pentru prima data in Cluj, trebuie sa ii vizitezi principalele atractii turistice, cum ar fi Gradina Botanica, Piata Unirii si Parcul Cetatuia din Cluj-Napoca sau Salina Turda. Dar Clujul adaposteste mult mai multe locuri frumoase, imbracate in legende si povesti interesante, despre care putini oameni au auzit.
Iata, in randurile de mai jos, cateva dintre obiectivele turistice din Cluj mai putin cunoscute care merita vizitate:
Padurea Hoia-Baciu. Situata undeva la marginea orasului Cluj-Napoca, padurea Horia-Baciu este, conform localnicilor, unul dintre cele mai interesante locuri din lume, avand arbori contorsionati, tulpini impletite (unele dintre ele crescute chiar si in unghiuri de 90 de grade) si cu un centru in care sta adapostita o poienita in forma perfect rotunda, unde nu exista niciun pic de urma de arbore sau de arbust.
In jurul padurii exista o legenda tare interesanta. Se pare ca, in vremurile de demult, un cioban pe nume Horia Baciu si-a pierdut 200 de oi in acest loc. Incercand sa le dea de urma, ciobanul a inaintat pana in Poiana Rotunda, insa din acel moment el nu a mai fost zarit niciodata. De atunci, porecla padurii a ramas Triunghiul Bermudelor, iar despre copaci se spune ca ar fi sufletele celor care s-au pierdut pentru totdeauna in padure.
Din fericire, in ziua de azi, datorita GPS-ului si Google Maps-ului, sunt slabe sanse sa te mai ratacesti in padure. Asadar, merita sa iti rapesti o ora si jumatate din timp pentru a explora padurea, mai ales daca vrei sa faci cateva fotografii grozave cu flora sa impresionanta.
Canalul Morii. Pe strada Andrei Saguna, una dintre cele mai frumoase strazi din resedinta judetului Cluj, se gaseste un loc denumit Canalul Morii ce pare a fi desprins dintr-un decor al Venetiei. Intins pe o lungime totala de 7,2 kilometri, acest canal in spatele caruia exista o istorie controversata nu este, din pacate, valorificat si promovat in ghidurile turistice. Insa straduta, amenajata ca zona pietonala, are un aer boem ce imbraca orasul in altfel de nuante. Din nefericire, insa, Canalul Morii are parte de cateva probleme de administrare si de igiena. Speram ca in curand, acesta sa fie curatat, dezvoltat si cunoscut cat mai mult de catre vizitatorii Clujului.
Piata Garii. Cu siguranta, gara din Cluj-Napoca nu este cea mai estetica din tara si nici cea mai curata, insa zona garii a inceput parca sa arate altfel in ultimii ani. Este mai ingrijita, este dotata cu o sumedenie de bancute cochete pe care sa te odihnesti dupa o lunga calatorie cu trenul, iar piesa sa de rezistenta, locomotiva cu aburi din anii ‘50 expusa aici, este o aparitie mai mult decat placuta ochiului.
Baile Cojocna. Situate in comuna ce poarta acelasi nume, la 25 km distanta de Cluj-Napoca, Baile Cojocna se mandresc cu unele dintre cele mai vechi exploatari de sare din tara noastra. Mai multe lacuri saline s-au dezvoltat deasupra ocnelor abandonate ale minelor de sare, iar apa acestora, plina de proprietati terapeutice, este grozava in tratarea mai multor afectiuni. Autoritatile au transformat doua dintre aceste lacuri in bai pe care turistii le pot frecventa atat vara, cat si in sezonul rece, cand bazinul acoperit cu apa sarata incalzita este mai mult decat incapator.
Locuri de cazare in Cluj gasesti aici!