Baia Mare – ghid de oras

Baia MareBaimarenii au aratat ca stiu sa se promoveze: imaginea turnului inalt de peste 350 de metri apartinand fostului combinat metalurgic din localitate a adunat mii de like-uri pe Facebook, in contextul in care turnul depaseste in inaltime Statuia Libertatii (din New York), Big Ben-ul (Londra) si chiar Turnul Eiffel (Paris). Si atunci, nu-i asa ca merita sa vezi cu ochii tai orasul de pe raul Sasar, in care traiesc astfel de oameni ingeniosi?

Ce sa vizitezi?

Indiferent daca ti-ai planificat sa urmezi un traseu de trei zile prin Maramures sau vrei doar sa vizitezi orasul Baia Mare, iti oferim mai jos cateva sugestii de obiective turistice.

In primul rand, credem noi, merita sa vizitezi muzeul dedicat arhitecturii traditionale. Doar vorbim de Maramures, tinutul portilor sculptate si al caselor de moroseni!

Muzeul de Etnografie si Arta Populara iti va consolida informatiile despre vechile ocupatii maramuresene, mobilierul taranesc, portul si ceramica zonei. Se poate vizita de marti pana vineri intre orele 8.00 si 16.00, iar sambata si duminica intre orele 10.00-14.00. Taxa de intrare este 5 lei/adult, 2lei/copil. Adresa: str. Dealul Florilor nr.1

Arboretele de castani comestibili. Rezervatia de castani comestibili, care se intinde pe 500 de hectare, se afla pe culmea sudica a muntilor Gutai. Este cea mai extinsa zona din tara, castanul comestibil baimarean fiind ocrotit prin lege din 1962. Rezervatia este deschisa turistilor si poate fi vizitata oricand, fara nicio taxa. Nu exista conditii de campare in zona.

Planetariul din Baia Mare a fost primul din tara, inaugurat in 1969. In prezent, planetariul include o simulare a unui cer stralucitor cu peste 5.000 de stele, care pot fi proiectate in interiorul cupolei. Proiectoarele speciale sunt utilizate pentru Soare, Luna (cu toate fazele sale), planete, Calea Lactee si alte corpuri ceresti in pozitia lor exacta. Expozitiile pot fi vizitate de marti pana duminica intre 8.00 si 16.00, iar accesul la demonstratiile din cupola se face in orele impare (9.00; 11.00; 13.00; 15.00). Lunea este inchis. Adresa: str. George Cosbuc nr.16. Taxa: 5 lei

Unde sa mananci

Multi turisti spun ca o vizita la Baia Mare se lasa cu “kilograme in plus”. Asa o fi, ca doar maramuresenii stiu a gati bine “moroseneste”.

Lumiere

Piata Libertatii nr.3

Este un restaurant cu specific italienesc, situat in centrul vechi al orasului, unde mancarea face casa buna cu rafinamentul. Ar trebui chiar sa fie introdus obligatoriu in circuitul turistic. Odata ajuns aici, cere neaparat o portie de Tagliatele Lumiere – o sa ne scrii, perfect satisfacut! Contine hribi, speck (un fel de prosciuto), smantana dulce, usturoi, patrunjel si alte ingrediente secrete, dar rezultatul este remarcabil. Parmezanul este din partea casei si-l vei primi intr-o cantitate considerabila. De neratat este si limonada exotica.

Restaurant Pronto

Strada Victoriei nr. 146

Gurmanzii din localitate spun ca aici se mananca bestial de bine, mancarea fiind la limita dintre foarte bun si fantastic de bun! Nu este un restaurant de fite, ci mai degraba genul “impinge tava”, dar are preparate romanesti delicioase. Nu trebuie sa ratati in niciun caz ciorba radauteana, casul pane cu orez sau vita frageda in sos. Apa minerala este din partea casei.

Unde putem servi cafeaua

Le Bistrot

Strada Scolii nr.2 (tel: 0362.802.526)

Un local cochet in care iti vei putea savura cafeaua de dimineata sau chiar un pranz rafinat, intr-o atmosfera numai buna de stat la taclale cu prietenii. Sau de citit.

Cuba Café & Drinks

Strada Culturii 1A

O locatie la indemana din orice parte a orasului ai veni si indiferent daca vrei sa bei cafeaua de dimineata, sa petreci o dupa-amiaza placuta la un pahar de vin sau sa te relaxezi cu un cuba libre. Este locul perfect pentru o iesire din cotidian si pentru un final de zi ideal.

Unde sa te cazezi

Pension La Fontana ****

Amplasata chiar in centrul vechi al orasului Baia Mare, la doi pasi de cateva obiective turistice importante, pensiunea ofera camere cu acces Wi-Fi gratuit. Specificul restaurantului (cu terasa) este italienesc.

Tarif: 154 de lei camera dubla cu mic dejun

Pensiunea Magura

Este la trei km distanta de centrul vechi Millenium, departe de zgomotul orasului, dar intr-un cadru natural deosebit – intr-o padure de fagi, castani si stejari. Drumul pana la pensiune este asfaltat, dar dincolo de ea incep drumetiile.

Tarif: 140 de lei/ camera dubla cu mic dejun

Hotel Rivulus***

Aproape de centru (doar zece minute de mers pe jos pana la centrul istoric), elegant si confortabil, hotelul imbina serviciile de calitate si tehnologia de ultima ora. Bucataria restaurantului este romaneasca si italieneasca, iar snack-barul serveste pana tarziu produse de patiserie, inghetata si sendviciuri. Hotelul ofera servicii suplimentare (inchirieri masini, transfer la aeroport).

Tarif: 165 de lei/camera dubla, cu mic dejun (bufet)