Biertan, fascinantul sat medieval din judetul Sibiu

Sursa foto: Cristi Popescu/Shutterstock.com

Prea putin cunoscuta pentru frumusetea medievala in care se scufunda, localitatea saseasca Biertan situata in judetul Sibiu, la doar 20 de kilometri departare de Sighisoara, este o destinatie turistica ce nu trebuie ratata.

Inclus in anii ‘90 in Patrimoniul Mondial UNESCO, laolalta cu alte sase localitati transilvanene, datorita modului in care a fost conservata arhitectura saseasca, dar mai presus de asta, gratie farmecului bisericii sale fortificate existente inca din Epoca Medievala, Biertanul a devenit, in ultimii, o atractie si pentru straini, fiind vizitat de turisti veniti din toate colturile lumii, inclusiv din Chile, Japonia sau Noua Zeelanda.

Strainii sunt fermecati de incantatoarele casute traditionale si de cultura locala pe care o descopera din povestile sasilor. In plus, biserica-cetate ce pare a fi desprinsa dintr-o poveste cu printi si printese ii impresioneaza nespus.

Biserica poate fi vizitata zilnic, in urmatoarele intervale orare:

– 1 aprilie si 31 august, intre orele 10:00 – 13:00 si intre 14:00 – 19:00;

– 1 septembrie – 31 octombrie, intre 10:00 – 13:00 si intre 14:00 – 17:00.

– in lunile noiembrie – martie, biserica nu este deschisa vizitatorilor.

Pretul de intrare este de 8 lei pentru adulti si de 4 lei pentru copii.

De ce merita sa vizitezi biserica fortificata din Biertan:

Este nevoie de cateva ore pentru a vizita aceasta comoara arhitecturala medievala si curtea sa impresionanta, inconjurata de trei ziduri concentrice, cu bastioane si turnuri cu design specific erei in care au fost construite.

Inca de la intrare, vei descoperi ceva inedit: Usa sacristiei, care a fost lucrata in anul 1515 la Sighisoara de Johannes Reichmuth. Cu un sistem uluitor de incuietori ce functioneaza si in prezent, usa a fost premiata in cadrul Expozitiei Universale in anul 1990.

In biserica vei gasi, de asemenea, cel mai mare altar poliptic din Transilvania, care are mai mult de 20 de picturi realizate de artisti austrici si germani. Uimitoare sunt si orga veche de circa 140 de ani, la care se canta si azi la intalnirile sasilor, dar si amvonul, care dateaza din anii 1500 si care a fost realizat dintr-o singura bucata de gresie, cioplit fiind de un maestru brasovean pe nume Ulrich.

Nu rata Camera Divortului! Se spune ca in aceasta incapere din biserica erau inchise cuplurile certarete din localitate pana cand ajungeau la un consens: fie se impacau pentru totdeauna, fie se separau si o lua fiecare persoana pe propriul sau drum in viata. Uimitor sau nu, aceasta camera a fost extrem de benefica pentru perechile din Biertan. In circa 400 de ani, doar un cuplu care a fost inchis in Camera Divortului a ajuns sa se separe! In prezent, incaperea contine un pat, un scaun, un pahar, o farfurie si un tacam. Probabil ca acesta a fost unul dintre motivele majore pentru care certaretii au ajuns sa se impace: faptul ca au fost nevoiti sa imparta acelasi lucru.

Daca ti se face foame dupa ce termini de vizitat biserica-cetate, treci pe la Restaurantul Unglerus pentru un ospat pe cinste! Asezat chiar la baza bisericii, lipit fiind de al treilea zid de aparare al cetatii, restaurantul te va duce intr-o calatorie in timp, intr-o atmosfera specifica perioadei medievale. Cu un mobilier frumos, lucrat maiestuos in lemn masiv si cu decoratiuni aparte, compuse in mare din sabii, armuri, sulite si picturi ale domnitelor de odinioara, restaurantul te invita sa te delectezi cu o friptura suculenta si, neaparat, cu cei mai buni papanasi din branza de vaci cu gris si cu dulceata din regiune!


Gaseste in acest link cele mai bune locuri de cazare in Biertan: https://bit.ly/2wPZlIU