Biserica Neagra – 10 lucruri de stiut

Biserica Neagra - interiorAi trecut de atatea ori pe langa ea, incat crezi ca o stii de-o viata. Sta cuminte, la loc de cinste in Piata Sfatului din Brasov, si-si asteapta turistii sa-i calce pragul si sa-i afle secretele. Secrete adunate in cei 100 de ani cat a durat constructia propriu-zisa a bisericii (inceputa la 1377 si incheiata in jurul anului 1477), timp in care a fost si invadata de turci – la 1421. Biserica Neagra din Brasov este una dintre cele mai importante cladiri gotice din Romania si, bineinteles, principalul obiectiv turistic din Brasov. A fost construita intr-o perioada de dezvoltare economica si culturala a orasului, pe locul unei biserici vechi romanice din secolul al XIII-lea. Biserica apartine ”Comunitatii Honterus”, denumirea fiind preluata dupa numele reformatorului brasovean Johannes Honterus, un mare om de cultura al acelor vremuri.
Si pentru ca nu toti sunt interesati sa scormoneasca in maruntaiele istoriei, ne-am propus sa iti dezvaluim zece informatii, credem noi, foarte interesante.

1. Poate nu stiai ca Biserica Neagra ar fi trebuit sa aiba doua turnuri in proiectul initial – ei bine, in final nu a ramas decat cu unul; pentru cel de-al doilea nu s-au mai gasit fonduri. Chiar si asa, constructia unicului turn a fost terminata cu 37 de ani mai tarziu decat restul cladirii, adica in 1514.

2. Biserica se numea de fapt “Sfanta Maria”. Dupa reforma i s-a spus ”Biserica Mare”, insa – asa cum stie toata lumea – actualul nume i se trage de la incendiul din 21 aprilie 1689, care i-a innegrit atat de tare peretii, incat imediat a capatat o denumire populara: Biserica Neagra. Si asa i-a ramas numele oficial, inca din secolul XIX.

3. Cel mai mare clopot din Romania (si, totodata, unul dintre cele mai mari din Europa) se afla in turnul Bisericii Negre din Brasov, alaturi de alte doua clopote mai mici. Cel mare cantareste insa 6.300 de kilograme!

4. Biserica Neagra a apartinut ritului catolic doar pana in 1542. Ulterior, aceasta a devenit biserica luterana, statutul fiindu-i modificat la initiativa lui Johannes Honterus. Ulterior au fost introduse slujbe religioase in limba germana de rit evanghelic-luteran.

5. Johannes Honterus, umanistul de origine saseasca (cunoscut drept reformatorul religios al sasilor din Transilvania), este inmormantat in Biserica Neagra din Brasov.

6. Dupa incendiul din 1689, biserica a intrat intr-un amplu proces de reconstructie, care a durat aproape 100 de ani. I-a fost extins acoperisul, iar interiorul a fost complet renovat; din pacate, influentele gotice s-au pierdut, in favoarea celor baroce.

7. Intrucat mesterii transilvani nu stiau cum trebuie refacuta bolta Bisericii dupa incendiul devastator, pentru reconstructia ei au fost adusi mesteri din strainatate – din Gdansk.

8. Orga mecanica din Biserica Neagra, Buchholtz (construita in perioada romantismului timpuriu, fiind inaugurata pe 17 aprilie 1839) este unica: are 3.993 de tuburi si 76 de registre. Specialistii spun ca este cea mai mare orga functionala din sud-estul Europei. Atunci cand a fost data in folosinta, in 1839, era una dintre cele mai mari orgi din Europa.

9. In incinta Bisericii Negre se afla cea mai importanta colectie de covoare orientale din sud-estul Europei, multe dintre ele fiind donate de vizitatorii care i-au calcat pragul.

10. Stiai ca in Biserica Neagra pot intra 5.000 de persoane? Este cel mai mare lacas de cult din sud-estul Europei, construit in stil gotic, avand o lungime de 90 de metri si 37 de metri inaltime. Numai turnul crucii masoara 65 de metri.

Cauti cazare? Intra aici!