Patrimoniul Mondial UNESCO include in prezent sapte locatii din Romania: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Bisericile cu pictura murala din nordul Moldovei, Manastirea Hurezi, Centrul istoric Sighisoara, Fortaretele dacice din muntii Orastiei, Siturile satesti cu bisericile fortificate din Transilvania si Ansamblul bisericilor de lemn din Maramures. Si daca nu stiati prea multe despre ele, va oferim cateva informatii interesante, atat cat sa va starnim interesul pentru a le vedea cu ochii vostri.
Siturile satesti cu bisericile fortificate din Transilvania
Romania are multe asezari care mai pastreaza si astazi biserici fortificate vechi de cateva secole, insa sapte dintre ele au intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Este vorba despre satul Biertan din judetul Sibiu, a carui biserica fortificata este cocotata in varful unei coline, pe drumul dintre Medias si Sighisoara. Satul Calnic din judetul Alba face si el parte din aceasta lista, datorita bisericii fortificate de pe drumul care leaga Sibiul de Sebes. Satul Darjiu din judetul Harghita, care pastreaza inca in picioare biserica fortificata unitariana Darjiu; insa satul nu este celebru doar pentru biserica sa, ci si pentru casele sale colorate. Urmeaza apoi satul Prejmer din Brasov si a sa biserica fortificata construita de cavalerii teutoni in 1212, satul Saschiz din judetul Mures, in care nu mai traiesc decat 64 de sasi. Satul Valea Viilor din judetul Sibiu, cu a sa biserica evanghelica fortificata Sf.Petru si deja celebrul sat Viscri din judetul Brasov – a carui biserica medievala are o orga veche de 300 de ani. Aici nu doar biserica fortificata este o bijuterie, ci satul in sine.
Fortaretele dacice din muntii Orastiei
Cetatile dacice din Muntii Orastiei, care se intind in judetul Hunedoara si Alba, deopotriva, se numara deja printre cele sapte minuni ale Romaniei. Cetatile au fost ridicate in secolul I i.Hr si in secolul I d.Hr, cu scopul de a apara zona de cuceririle romane. Complexul intrat in patrimoniul UNESCO este compus din sase cetati dacice: Sarmizegetusa Regia (la Gradistea de Munte), cea de la Costesti Cetatuia, Costesti Blidaru, Luncani – Piatra Rosie, Banita si Capalna.
Ansamblul bisericilor de lemn din Maramures
Nici acesta nu a fost trecut cu vederea, si nici nu avea cum. In judetul Maramures exista peste 100 de biserici de lemn, toate extrem de frumoase, asa ca greu le-a fost, cu siguranta, celor care au alcatuit aceasta lista, sa le aleaga pe cele opt care fac parte acum din patrimoniul UNESCO: Biserica Intrarea Maicii Domnului din Barsana, Biserica Sfantul Nicolae din Budesti, Biserica Sfanta Parascheva din Desesti, Biserica Nasterea Fecioarei din Ieud, Biserica Sfintii Arhangheli din Plopis, Biserica Sfanta Paraschiva din Poienile Izei, Biserica Sfintii Arhangheli din Rogoz si Biserica Sfintii Arhangheli din Surdesti.
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
Unica in lume, Delta Dunarii a fost inclusa in 1991 in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei. Are o suprafata impresionanta, 580.000 hectare, ceea ce inseamna aproape 2% din suprafata Romaniei. Unul dintre motivele pentru care Delta Dunarii a devenit rezervatie a biosferei este ca in aceasta zona umeda coabiteaza un mare numar de specii rare de pasari, plante si animale, comparativ cu alte delte din Europa. In rezervatie exista 30 de tipuri de ecosisteme – 23 naturale si 7 antropice. Uzlina-Crisana, Grindul Letea, rezervatia de colonii de pasari de la Perisor – Zatoane si Golovita sunt locuri unicat in lume si atrag anual mii de turisti straini.
Bisericile cu pictura murala din nordul Moldovei
Sunt, putin spus, deosebite, iar acest lucru se vede in ochii turistilor straini care le viziteaza. Nu degeaba au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Zona Moldovei are mult mai multe biserici, dar aici le mentionam doar pe cele opt aflate in lista, toate din judetul Suceava: Manastirea Humor (hramul Adormirea Maicii Domnului), Manastirea Arbore (hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul), Manastirea Moldovita (hramul Buna Vestire), Manastirea Patrauti (hramul Sfintei Cruci), Manastirea Probota (hramul Sfantul Nicolae), Manastirea Suceava (hramul Sfantul Gheorghe), Manastifrea Gura Humorului (hramul Sfantu Gheorghe), Manastirea Sucevita (hramul Invierii).
Manastirea Hurezi (Horezu)
A intrat in patrimoniul mondial UNESCO in 1993. Este cea mai importanta ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, construita intre anii 1690 si 1693 la poalele muntelui Capatanii (aproape 50 km distanta de Ramnicu – Valcea). Ansamblul monahal de la Hurezi se intinde pe mai mult de trei hectare si cuprinde, alaturi de manastirea propriu-zisa, Biserica Bolnita, Schitul Sfintilor Apostoli si Schitul Sfantul Stefan. Numele manastirii vine de la ”huhurezi”, pasari rapitoare de noapte, des intalnite in acea zona. Legenda spune ca mesterii care trebuiau sa construiasca manastirea lucrau doar noaptea, ca huhurezii, de teama unui atac al turcilor. Manastirea Hurezi reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala din Tara Romaneasca.
Centrul istoric Sighisoara
Reprezinta universul creat de Cetatea Sighisoarei, intrata in patrimoniul UNESCO in 1999. Este una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Europa, pastrata aproape integral si – mai mult decat atat – locuita chiar si in prezent. Cetatea este dominata de Biserica din Deal si de Turnul cu Ceas, cele mai importante obiective turistice, vizitate de straini. Ea mai cuprinde insa Turnul Cositorilor, al Franghierilor, al Tesatorilor si al Croitorilor, toate apartinand de fapt breslelor de mestesugari, de la care au preluat chiar si numele.