Recenta descoperire din Cetatea Alba Carolina (o parte a zidului de incinta a Castrului Roman Apulum) va scrie o noua fila in istoria Romaniei. Castrul antic, unul din centrele romane importante din Dacia, a “permis” scoaterea la lumina a catorva marturii de mare insemnatate pentru istoria noastra – si noi atractii turistice.
Travelminit va invita, de aceasta data, sa cititi cateva informatii despre Castrul Roman Apulum de la Alba Iulia, care ne ofera o adevarata lectie de istorie.
Castrul Roman de la Apulum (capitala dacilor apuli de odinioara, amplasat pe locul unde este astazi orasul Alba Iulia) a fost construit de Legiunea a XIII-a Gemina (106 – 271), care fusese dislocata din Vindobona (aflata odinioara pe locul Vienei din zilele noastre). La vremea respectiva, castrul se numara printre cele mai importante centre romane aflate pe teritoriul Daciei, continuand sa existe pana la edificarea Balgradului (dupa retragerea aureliana).
Construit sub forma de patrulater cu suprafata de circa 37 de hectare, castrul Apulum avea cate o poarta pe fiecare latura. Constructia era atat de reusita incat atunci cand au ajuns slavii in aceasta regiune (mult mai tarziu) au ramas impresionati de cat de perfecte erau blocurile de calcar ce alcatuiau zidurile orasului medieval, drept pentru care au botezat asezarea Balgrad, ceea ce insemna “orasul alb”.
La randul lor, austriecii ajunsi aici la inceputul secolului XVIII s-au folosit de aceleasi fortificatii pentru constructia Cetatii Alba Carolina (de tip Vauban).
Ce ascundea castrul Principia?
Sapaturile arheologilor efectuate in incinta Cetatii Alba Carolina aflata pe teritoriul municipiului Alba Iulia (care a fost redata circuitului turistic in anul 2013, dupa o renovare completa) au scos la iveala castrul roman Principia. Vestigiile romane descoperite si o portiune din fosta cladire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina sunt expuse astazi la muzeul Principia din cetate, amenajat cu fonduri europene. Mai exact, poti sa vezi camera de tezaur in care erau pastrate odinioara finantele legiunii, o instalatie de incalzire de pe vremea romanilor (hipocaust), insemnele legiunii, statui ale imparatilor Hadrian si Traian. Toate se afla la adapostul unei cladiri impresionante in forma de carte deschisa, construita pe structura metalica si cu pereti de sticla. In incinta cladirii exista climatizare.
- Daca vrei sa vizitezi: Noul muzeu Principia este amplasat intre Muzeul National al Unirii si Universitatea “1 Decembrie 1918”.
Program de vizitare: zilnic intre orele 09:00 – 21:00.
Tarif: 10 lei/adulti, 5 lei/copii peste 6 ani.
Anul 2016 – noi descoperiri la Castrul Roman Apulum
La scurta vreme dupa inaugurarea Muzeului Principia, in timpul constructiilor ce aveau sa ridice un alt muzeu in orasul Alba Iulia (cel de arta religioasa, cu icoane si obiecte de patrimoniu), au iesit la iveala noi marturii ale existentei romane pe teritoriul tarii noastre: un zid pastrat impecabil si doua sisteme de canalizare.
Studiile arheologilor au demonstrat ca este vorba despre o parte din zidul de incinta, foarte bine pastrat pe aproape 4,5 metri inaltime de la sol. Interesant si de mare valoare istorica este faptul ca parti importante din mortarul antic sunt intacte – si vorbim de o perioada care depaseste 1850 de ani. La fel de bine se pot vedea si reparatiile efectuate de-a lungul timpului: conform primelor rezultate, zidul a fost supus renovarilor inca din perioada romana si pana in Evul Mediu.
De asemenea, in martie 2016 a fost descoperita si identificata si o bucata dintr-o cladire mai veche pe ruinele careia s-a construit Cetatea Medievala Balgrad, o canalizare romana si una austriaca – de pe vremea in care constructia gazduia primul spital militar din Romania.
Toate aceste noi descoperiri vor fi amenajate (si acoperite probabil cu o cupola de sticla, la fel ca in situatiile anterioare) si vor putea fi vazute de publicul vizitator.
- Cauti cazare in Romania?
Iata cateva locuri unde te poti caza in municipiul Alba Iulia, recomandate de Travelminit!