Ce frumuseti naturale ascunde Parcul National Piatra Craiului

Sursa foto: Mikadun/Shutterstock.com

Una dintre cele mai spectaculoase rezervatii naturale din tara noastra, Parcul National Piatra Craiului se intinde pe o suprafata de circa 36 de hectare, situandu-se pe raza judetelor Brasov si Arges, in Muntii Meridionali si cuprinde mai multe localitati cu peisaje de poveste, precum Magura, Pestera si Zarnesti.

Toti pasionatii de drumetii montane din Romania si nu numai isi doresc sa parcurga cel putin o data in viata unul dintre traseele Pietrei Craiului. Iata de ce:

Primul lucru cu care se remarca aceasta rezervatie naturala este creasta calcaroasa, intinsa pe o lungime de 25 de kilometri, al carei varf maxim (varful La Om) ajunge la altitudinea de 2238 de metri. Este cea mai inalta si mai lunga creasta calcaroasa din Romania, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Piatra Craiului este considerata a avea unul dintre cele spectaculoase peisaje montane din tara.

Turistii care ajung aici sunt impresionati de formele de relief carstic, in special de Turnurile Dianei si de Zaplaz cu ale sale arcade uluitoare, situate in partea centrala a parcului. Totodata, Acul Crapaturii si Orga Mare din partea de nord, dar si Ceardacul Stanciului si Marele Grohotis din sud sunt obiective turistice de neratat atunci cand iei la pas aceasta rezervatie fascinanta.

Piatra Craiului cuprinde, de asemenea, cateva pesteri interesante. Una dintre ele ar fi Pestera de la Coltii Chiliilor, care a fost folosita drept adapost de catre localnici in timpul invaziilor otomanilor din secolul XV. Dambovicioara este o alta pestera din zona care atrage un numar mare de vizitatori.

Trasee montane de parcurs in Piatra Craiului:

Se spune ca cel dintai traseu pe care trebuie sa il parcurga cei care ajung pentru prima data in Piatra Craiului sunt Prapastiile Zarnestiului. Un traseu destul de facil, la indemana oricui, Prapastiile Zarnestiului sunt intinse pe o lungime de doar cativa kilometri, insa sunt cuprinse de niste peisaje salbatice, de o frumusete fara seaman. Salbaticia si frumusetea locului au facut ca aceasta parte a Pietrei Craiului sa devina chiar si platou de filmare pentru cateva productii de la Hollywood precum “Cold Mountain”, dar si pentru un videoclip muzical al trupei germane Rammstein. Prapastiile sunt, de fapt, un defileu inconjurat de niste stanci inalte si strabatut de o serpentina. In anumite parti ale defileului, stancile de pe cele doua laturi ale serpentinei sunt atat de apropiate incat pare ca se ating, facand ca intregul cadru natural sa fie si mai fascinant. Atunci cand vremea este insorita, intre stancile prapastiilor se produce un joc de lumini incantator. Aceasta zona a rezervatiei este iubita, de asemenea, de pasionatii de alpinism si escaladari montane, peretii defileului avand cateva trasee special amenajate pentru asemenea sporturi. Nu evita sa parcurgi Prapastiile Zarnestiului daca ajungi in Piatra Craiului! Frumusetea unica a locului te va impresiona nespus!

Parcul National Piatra Craiului este impresionant si datorita habitatelor si speciilor de animale pe care le adaposteste. Aici vei gasi, printre altele, pajisti alpine si subalpine pe substrat calcaros, tufarisuri de Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, fanete montane, paduri acidofile montane de molid si paduri de fag. Flora este compusa din 1183 de specii si subspecii de plante superioare, cele mai cunoscute fiind floarea de colt, garofita Pietrei Craiului, sangele voinicului, macul galben si papucul doamnei. Printre speciile de animale remarcabile se numara cocosul de munte, rasul, ursul brun, lupul, ciocanitoarea neagra si bufnita.

Rezerva-ti cel putin un weekend pentru a explora frumusetea Pietrei Craiului! Bucura-te, de asemenea, de satele de munte si de gospodariile dezvoltate la umbra crestelor. Aici, localnicii sunt ospitalieri si amabili, iar traditiile sunt pastrate de sute de ani, in plina armonie cu natura inconjuratoare.

Gaseste in acest link locuri de cazare!