Pe versantul sudic al Muntilor Bodoc, la altitudinea de 840-950 de metri, se gaseste una dintre cele mai dezvoltate statiuni balneoclimaterice din Romania, Balvanyos. Statiunea s-a format prin unirea a trei colonii de bai ce functionau acum cateva sute de ani. Cea mai varstnica este Pucioasa din Turia, situata in pasul Balvanyos, a carei denumire provine de la cuvantul “pucios”, care inseamna urat mirositor, facand referire la mirosul neplacut al hidrogenului sulfurat. Se spune ca in Pestera Pucioasa din Turia s-au adunat de-a lungul timpului gaze cu un continut ridicat de hidrogen sulfurat, folosit de oameni in tratarea diferitelor afectiuni cardiovasculare si intestinale.
Turistii care ajung in Balvanyos sunt atrasi de frumusetile si calitatile curative ale bailor din statiune, precum si de farmecul pesterii Pucioasa din Turia, insa cei mai multi vin aici pentru a vizita ruinele Cetatii Balvanyos, una dintre cele mai vechi cetati din regiune. Situata la altitudinea de 1029 de metri, cetatea se gaseste in prezent pe locul in care, in perioada domniei regelui Sfantului Stefan al Ungariei, se aflau templele paganilor. De fapt, localnicii spun ca exista mai multe legende mistice conform carora cetatea a fost ridicata de catre zane si uriasi. Arheologii si istoricii au descoperit insa ca cetatea a fost construita intre secolele XI-XII, gasind aici obiecte din diferite perioade, inclusiv margele de pe vremea romanilor si sulite din fier si vase din ceramica medievala. Cetatea a fost ridicata cu scopul de a observa trecerea inamicilor, dar si pentru a da un semnal locuitorilor din Depresiunea Ciucului in legatura cu pericolul care se iveste odata cu aparitia invadatorilor.
Din ruinele ramase pana in ziua de azi putem observa mai multe turnuri, dintre care cel din mijloc este cel mai vechi. Dupa ridicarea structurii turnului au urmat construirea peretilor din interiorul cetatii (in jurul anului 1235, in perioada de domnie a lui Bela IV), iar in final construirea zidurilor exterioare (intre anii 1272-1290, cand domnitor era Ladislau IV), care aveau rolul principal de aparare. De altfel, se si poate observa ca zidurile exterioare sunt mai solide, in timp ce peretii interiori sunt in stare de degradare. Fortareata avea o incapere exterioara si una interioara. Cea exterioara era imprejmuita de pereti de 4 metri inaltime, iar cea interioara avea ziduri de circa 6 metri inaltime, fiind asezata cu 30 de metri mai sus decat prima, avand in centru turnul mentionat mai sus, cel mai varstnic turn al cetatii, structurat pe 4 niveluri si masurand 20 de metri in inaltime.
In cea mai mare parte a timpului, cetatea a fost sub proprietatea familiei Apor, care a locuit aici pana in secolul al XVII-lea. De atunci, cetatea a ramas nelocuita.
Traseul pe care trebuie sa il parcurgi pentru a ajunge la ruinele cetatii dureaza in jur de o ora (daca pleci din statiune) si este marcat cu puncte galbene. Desi este putin dificil, acesta merita tot efortul, fiind invaluit de un peisaj natural spectaculos si destul de salbatic, in special in apropierea cetatii unde este plin de tufe de zmeura. Panorama intregii statiuni observata de sus, de la cetate, este si ea incantatoare, intesata fiind cu micile pensiuni, vile si cabane ce se inmultesc din ce in ce mai mult de la an la an.
Locuri de cazare in apropiere de Cetatea Balvanyos gasesti aici.