Ce putem face in statiunea Slanic Prahova?

Salina de la Slanic PrahovaStatiunea Slanic Prahova este recunoscuta in primul rand datorita salinei, principalul sau obiectiv turistic. Daca esti din Bucuresti este foarte putin probabil sa nu fi ajuns in zona cel putin o data, chiar daca asta s-a intamplat cu multi ani in urma, intr-una din excursiile scolare. Dar statiunea are si altele de oferit: poti face mici drumetii in zona Slanic sau o plimbare la Baile Baciului, Baia Verde sau Baia Rosie.

Salina (Mina Unirea)

Muntele de Sare din statiunea Slanic Prahova este unic in lume si vreme de peste 300 de ani a reprezentat un important centru de exploatare a sarii. Vechea mina de sare (Unirea) a fost transformata in sanatoriu, datorita factorilor naturali de tratament. La o adancime de 210 de metri sub pamant, in mina de sare, exista un microclimat de aer sarat, ideal pentru tratarea bolilor pulmonare.

Salina a inceput sa fie exploatata in 1689, iar astazi are 15 camere in forma de trapez, cu baza de 32 de metri si inaltimea de 45 de metri. Suprafata totala a minei este de 78.000 de metri patrati, iar volumul excavat este de aproape 3 milioane metri cubi de sare. In jurul pilonului urias care sustine mina exista statuile lui Mihai Eminescu, Decebal si Traian (sculptate in sare), precum si basoreliefurile lui Mihai Viteazul.
Muntele de sare, declarat monument al naturii, se intinde pe o suprafata de doua hectare. In interiorul sau exista Grota Miresei. Salina poate fi vizitata in fiecare zi de marti pana duminica, intre orele 09:00 si 15:00 (ultima coborare). Taxa de intrare este de 14 lei/adulti si de 7 lei/elevi si studenti.

Lacurile din Slanic Prahova

Datorita Muntelui de Sare, in statiunea Slanic Prahova exista patru lacuri cu concentratie mare de sare. Este vorba despre Lacul Verde, Baia Rosie, Baia Baciului si Baia Porcilor, renumite pentru efectele terapeutice ale namolului sapropelic si a apei sarate.

Manastirea Crasna

In apropierea statiunii se afla Crasna, micuta localitate in care a fost construita manastirea cu acelasi nume – la circa 15 km distanta de Slanic Prahova. Lacasul de cult a fost construit in padure, langa paraul Crasna, la baza muntelui Ursoaia. Pe locul manastirii fusese anterior un schit de calugari si o biserica de lemn (asa cum arata prima atestare documentara, de prin 1745). Biserica purta hramul „Sfintilor Imparati Constantin si Elena” si era inconjurata de cateva chilii.

Drumul spre schitul Crasna trece prin satele Grosani, Schiulesti si Valea Crasnei. De la schit, va puteti intoarce pe drumul forestier care duce la Maneciu Ungureni. De asemenea, se poate ajunge la manastire pe ruta Ploiesti – Valenii de Munte, iar de acolo pe jos, pe carari de munte, pana la schit. Poate parea un drum ceva mai lung, insa nu este deloc anevoios, iar peisajele sunt de poveste.

Muzeul de Sare

Muzeul este amenajat in Casa Camarasiei din Slanic Prahova, o cladire monument istoric, care a fost construita la inceputul secolului XVIII. Pe vremuri era resedinta functionarului care se ocupa cu strangerea taxelor pe sare, de la curtea domneasca. Casa a fost restaurata recent, iar muzeul a fost redeschis in anul 2003. In interiorul sau sunt expuse documentele care atesta istoria preluarii salinei de la Slanic, unelte si utilaje vechi folosite la extragerea sarii, cristale de sare, flora si fauna din zona. Casa Camarasiei este declarata monument istoric.

Trasee turistice

Dealurile din jurul statiunii Slanic Prahova abia asteapta sa fie traversate de excursionisti. Plimbarile pe langa izvoarele cu ape sulfatate, cloro-sodice si calcice va vor indruma catre Fantana rece-Sub Cetate, Fantana lui Dusman sau Fantana Gogon.

De asemenea, in zona exista si cateva trasee marcate prin Muntii Grohotis. Iata ce trasee si circuite puteti urma:

1. Slanic – Varful Gorganul Mic – Varful Mare Bechet – varful Poiana Lunga – Saua Cordun – Valea Crasnei – Schiulesti – Slanic

2. Slanic – Stefesti – Valea Varbilaului – Paraul Bradului – Saua Cordun – Varful Trifoiu – Valea Crasnei – Schiulesti – Slanic

3. Slanic – Varful Radila Mare – Varful Ulita – Varful Grohotis – Varful Bobu Mare – Varful Bobu Mic – Stana din Babes – Cheia

Toate traseele pot fi facute in 3 – 5 ore, in functie de conditia fizica pe care o aveti.

Cum ajungi la Slanic

Statiunea Slanic Prahova este foarte aproape de Ploiesti (la doar 45 km distanta) si de Bucuresti (aproximativ 100 km). Cu masina, ruta pe care trebuie sa o urmezi este Bucuresti – Ploiesti – Slanic. Mergi de DN1 pana la Ploiesti, si apoi ai doua variante: pe Valea Teleajenului, traversand dealul Bughea, sau pe Valea Varbilaului din localitatea Plopeni.

Cauti cazare? Intra aici!