Lacul Balea este unul din cele 5 lacuri din Romania care merita vazute ori de cate ori se iveste ocazia si indiferent de anotimp. Frumusetea austera a acestui lac glaciar atrage foarte multi turisti din toate colturile lumii, desi se afla la peste 2000 de metri altitudine. Sau poate tocmai de aceea. Drumul relativ usor de parcurs pana la el, chiar daca il faci cu masina sau pe jos, culmineaza cu o imagine pe care o tii minte toata viata. Daca ai noroc sa fie si o zi senina, sa vezi reflexia cabanei Balea sau a cerului albastru pe luciul apei, atunci cu siguranta vei vrea sa-l vizitezi tot mai des, ca sa-ti reimprospatezi memoria.
Ok, ai putea spune, imaginea lacului merita sa faci un drum pana acolo, dar doar atat? “Ce as mai putea face o zi intreaga la Balea Lac?”
Cateva trasee montane
Daca vremea iti permite, poti sa incerci un traseu prin masivul Fagaras sau chiar un circuit. In numai trei ore, de exemplu, poti parcurge acest circuit cu un grad de dificultate medie: Balea Lac – Curmatura Balii – Umarul Paltinu – Varful Iezerul Caprei – Saua Caprei – Lacul Capra – Saua Capra – Balea Lac. Marcajul pe care trebuie sa-l urmezi este cel cu cruce rosie pana la Curmatura Balii (2202m), apoi banda albastra pana la Umarul Paltinului (2300m) si din nou banda rosie. Descrierea traseului o gasiti aici.
Si daca ti se pare prea lung acest circuit, poti sa-l urmezi doar intr-o mica masura – de exemplu doar pana la Saua Caprei (2315m), ceea ce inseamna o ascensiune de aproximativ o ora; important este sa faci miscare si sa te simti in al noualea cer.
Sau poti incerca alte trasee: spre Varfurile Moldoveanu sau Negoiu.
Vizita la Cascada Balea
Si daca tot ai ajuns pana la Balea Lac, merita sa faci un scurt popas si pana la Cabana Balea Cascada. Asezata in imediata apropiere a telecabinei care face legatura intre aceste doua obiective turistice (Balea Lac si Balea Cascada), cabana se afla la aproximativ 4km distanta de Balea Lac, la 8km de varful Negoiu si 10km de Moldoveanu.
Spectaculoasa si interesanta este, de asemenea, Cascada Balea, nu doar datorita caderii masive de apa, ci si a vegetatiei care si-a gasit mediul ideal in apropierea sa. Poti sa admiri ferigute, cateva specii de salcie, muschi si rogoz, dar si plantele minunate si frumos colorate care o impodobesc: iarba rosioara, flamanzica sau ochii soricelului. In jurul ei, poti sa te relaxezi in voie pe pajistile de jneapan sau omag, sa gusti afine de munte si sa admiri din plin bujorii de munte intinsi ca un covor peste masivul Fagaras.
Vizita la hotelul si biserica de gheata
Daca pana te hotarasti sa urci la Balea se face iarna sau vine un frig de ingheata pietrele, atunci e si mai bine. Lacul inghetat si frumusetea unica a locului i-a inspirat pe “arhitectii locali” care au venit cu ideea construirii unui hotel de gheata din cuburi mari de gheata decupate chiar din lac. Se intampla in iarna anului 2005 – 2006, iar de atunci, in fiecare an, multi turisti romani si straini experimenteaza la Balea Lac o noapte de cazare in acest hotel de gheata. Chiar daca nu ai sange rece sa vezi pe pielea ta cum e sa dormi la minus 20 de grade si sa mananci intr-un Ice Restaurant, merita sa-l vizitezi macar o data in viata! Este, cu siguranta, ceva unic in Romania! Iar de cazare nu trebuie sa iti faci griji, gasesti la pensiunile din apropiere.
Sporturi de iarna
O zi de iarna petrecuta la Balea Lac nu se poate incheia fara cateva ture cu saniuta sau cu schiurile – pe care poti sa le inchiriezi chiar de la cabana Balea. In fiecare an se organizeaza un Winter Park in zona, astfel ca amatorii sporturilor de iarna nu se vor plictisi in varful muntelui. La Balea Lac se poate face snowboarding, snowmobiling sau tubbing pe partiile naturale. Cei mai putin experimentati sau mai conservatori pot ramane la patinaj (pe lacul inghetat, care ofera un spatiu de aproape 500mp) sau la sanius.
In cazul in care nu ai aflat pana acum unde este Lacul Balea, iti spunem noi: il gasesti in Muntii Fagaras, la o altitudine de 2034m si la o distanta de circa 77km fata de Sibiu. Daca vii de la Curtea de Arges (pe Transfagarasan), trebuie sa parcurgi aproape 85km distanta. Oricum, pe timpul iernii, nu poti sa ajungi la Balea Lac decat cu telecabina.