Daca esti pasionat de sporturile de iarna, iar partiile de schi de pe Valea Prahovei ti se par prea aglomerate sau prea costisitoare, afla ca exista multe alte statiuni montane in Romania care sa iti satisfaca aceasta pofta de adrenalina. Cateva dintre aceste statiuni se gasesc in pitorestii Apuseni, destul de aproape de Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea sau Alba Iulia.
Unul dintre cele mai renumite domenii schiabile din aceasta zona geografica este Vartop-Arieseni, domeniu situat la limita judetelor Alba si Bihor. Aici, schiorii au la dispozitie 3 partii deservite de un teleferic de tip Telescaun debraibail cu 4 locuri, ce traverseaza o distanta de 1095 de metri la o diferenta de nivel de 250 de metri si cu o capacitate de 1400 de persoane pe ora. Partia 1 are o lungime de 1400 de metri, latime de 60 de metri si grad de dificultate medie. Partia 2 masoara o lungime de 1100 de metri, o latime de 50 de metri si este considerata a avea gradul de dificultate dificil, fiind astfel recomandata doar schiorilor experimentati. Partia 3 este cea mai usoara, aceasta masurand lungimea de 1800 de metri si latimea de 40 de metri.
Domeniul schiabil Vartop-Arieseni este prevazut cu nocturna, dispune de 137 de locuri de parcare, iar zona din jurul sau are o sumedenie de vile si pensiuni cu o capacitate de circa 500 de locuri de cazare. Informatii despre preturile si conditiile acestora poti gasi aici!
O alta statiune montana din Muntii Apuseni care a atras numai remarci pozitive in ultimii ani este Baisoara. Situata la 50 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, in Muntele Mare, la altitudinea de 1400 de metri, micuta statiune se mandreste cu 2 zone schiabile: zona Buscat (aceasta se gaseste la circa 4 kilometri de centrul statiunii si dispune de 3 partii de ski, precum si de un telescaun de 2 persoane) si „Zona Partiei Vechi”, cu o partie de schi (Partia Mare), dotata si ea cu un teleschi. Toate partiile din Baisoara au o dificultate medie, acestea avand inclinatii reduse in partea superioara, portiuni mai dificile la mijloc, iar la final suprafete line.
Zona Baisoarei nu este renumita doar pentru domeniul schiabil, ci si pentru peisajele sale pitoresti si pentru frumoasa manastire ortodoxa dintre Muntele Baisorii si Baisoara. De asemenea, adaposteste destul de multe pensiuni si vile de vacanta cochete, cu preturi pentru cazare foarte atragatoare, ce incep de la 100 de lei pe camera. Mai multe informatii legate de acest aspect poti gasi aici!
Probabil cea mai pitoreasca statiune montana din Bihor este Stana de Vale. Vizitata atat pentru schi, cat si pentru peisajele ei de poveste, Stana de Vale dateaza din perioada interbelica, fondata fiind de catre episcopul greco-catolic de Oradea Valeriu Traian Frentiu, cel care a si dotat statiunea cu primul teleschi. Este acelasi Valeriu Traian Frentiu care a promovat faimosul Izvor al Minunilor, ce a devenit in timp unul dintre cele mai populare branduri de apa minerala din tara noastra. Domeniul schiabil din Stana de Vale include 3 partii: Partia Caprioara, Partia Cerbul si Partia Renul. Partia Caprioara dispune de babi ski si are o lungime de 170 de metri, iar gradul sau de dificultate este usor. De dificultate medie, Partia Cerbul dispune de teleschi si are o lungime de 585 metri. Cea de-a treia partie, Renul, dispune si ea de teleschi, avand lungimea de 790 de metri si un grad de dificultate usor. Cazarile din zona Stanei de Vale sunt pentru toate buzunarele, cele mai mici preturi incepand de la 45 de lei pe noapte. Mai multe informatii pot fi obtinute aici!