Daca esti in cautarea unei noi destinatii de vacanta si nu vrei sa pleci prea departe de casa, Romania este extrem de ofertanta in obiective turistice pe care nu le vei uita prea curand. Unul dintre aceste obiective este Parangul, un varf care se remarca prin inaltime, prin peisajele impresionante si printr-o multime de obiective turistice magnetizate, parca, in jurul sau.
Nu vom vorbi doar despre varful Parang, insa, ci despre tot ceea ce se poate face in zona. Fara doar si poate, turistul care ajunge aici isi poate rupe cateva zile pentru a se relaxa, a se distra si a cunoaste lucruri extraordinare.
Drumetiile montane, o varianta perfecta pentru relaxare
Cele cateva zeci de trasee, pana in varful Parangul Mare, pana la Parangul Mic sau pana la alte varfuri, precum Ranca sau Carja, ascund peisaje extraordinare. Nu mai putin de 40 de lacuri glaciare isi traiesc vesnicia in muntii Parang, iar flora si fauna sunt extrem de diversificate. De-a lungul unui traseu montan in acesti munti, indiferent ca este unul de 4 ore sau de 12 ore, exista sanse mari sa fie descoperite capre negre, caprioare, flori de colt sau alti locatari de seama ai muntilor.
Sporturile extreme sau mai putin extreme, pot fi practicate cu succes in zona
In ultimii ani s-au dezvoltat foarte multe oportunitati pentru cei care iubesc sporturile. Pe timp de iarna, ski-ul, snowboardingul sau sania reprezinta 90% dintre preocuparile iubitorilor de adrenalina si de viteza. Pe timp de vara insa, lucrurile se schimba si in prim plan apar sporturi precum parapanta, raftingul pe Jiu sau catararile montane. De asemenea, iubitorii de viteza pot sa practice cu incredere motociclismul, biciclismul sau alte sporturi de viteza.
Pesteri si monumente naturale, toate asteapta de secole turistii
Natura a avut grija sa construiasca monumente naturale care sa impresioneze orice turist. Pestera Bolii, Cheile Jietului sau Cheile Rosia sunt locuri unice, foarte interesante si atractive. O vizita in zona Parang trebuie sa fie marcata si de astfel de locuri deosebite.
Obiectivele antropice sunt si ele foarte prezente in zona
Nu doar natura a construit zona, ci si omul. De-a lungul secolelor, acesta si-a lasat amprenta si a reusit sa construiasca traditii deosebite. In localitatile de la poalele Parangului isi duce viata comunitatea vechilor daci, numiti Momarlani. Cei aproximativ 10 000 de momarlani, respecta traditii unice in tara si pot spune povesti deosebite.
Pentru a-i cunoaste mai bine, orice turist poate sa viziteze muzeul Momarlanului, aflat intr-un sat tipic momarlanesc si poate sa intre in vorba cu unul dintre membrii comunitatii.
Nu doar momarlanii locuiesc in zona, ci si o multime de alti oameni, veniti din toate partile tarii. Dat fiind faptul Valea Jiului a ascuns o multime de bogatii, a atras foarte multi oameni care au creat o comunitate cat se poate de interesanta. Astfel, in Petrosani, mai ales, au aparut obiective turistice foarte atractive:
- Muzeul Mineritului. Este singurul loc din tara in care poate sa fie descoperita indeaproape viata minerilor din Valea Jiului si modul in care acestia si-au dus existenta;
- Bisericil Locului. Legatura omului cu Dumnezeu este concretizata prin cateva biserici foarte frumoase care merita vizitate.
- Minele din zona. Din pacate, minele din Valea Jiului nu mai sunt functionale, insa pot fi vizitate cu incredere de catre toti cei care doresc sa afle mai multe despre activitatea minerilor si despre modul in care acestia au trait.
Vezi ofertele noastre de cazare pe www.travelminit.ro