Ai auzit de “Pitarartul”, “Butea ” sau “Oleleul”? Daca nu ai copilarit in satul romanesc, sunt sanse mari sa nu fi auzit. Niciodata nu este prea tarziu insa. Alaturi de mersul cu Steaua, de mersul cu Capra sau de ” Viflaim”, acestea sunt traditii romanesti cat se poate de interesante care au la baza ritualuri de cinstirea a soarelui si a rodniciei pamantului.
Mai toate au loc de Craciun sau in preajma Craciunului, o sarbatoare cu o importanta aparte in traditiile romanesti.
Daca vrei un Craciun inedit, o solutie excelenta este sa incepi sa descoperi sate romanesti cu traditii foarte bine pastrate. Din fericire, acestea exista atat in Transilvania, cat si in Banat, Dobrogea sau Muntenia iar agroturismul iti permite sa te bucuri din plin de ele.
Cele mai multe traditii se invart in jurul colindatului
Cele mai importante traditii sunt legate de fenomenul colindatului, prezent in toate regiunile tarii. Acesta inglobeaza numeroase forme de folclor, atat muzical, cat si literar sau coregrafic si difera foarte mult de la regiune la regiune si de la sat la sat.
Colindatul are atat o semnificatie precrestina, semanand cu vechiurile ritualuri din preajma solstitiului de iarna, cat si o semnificatie puternic crestina, data de cantecele religioase si de aducerea in atentie a lui Isus Hristos.
Care sunt cele mai neobisnuite traditii pe care le vei descoperi?
Desi colindatul este elementul central al traditiilor de Craciun, exista o multime de alte traditii care nu au legatura cu acesta. Iata care sunt cele mai neobisnuite dintre ele:
- Pregatirea Craciunitei. Este o paine speciala asezata pe o gramajoara de otava. In Tinutul Padurenilor, se credea ca in noaptea de Ajun va veni calul lui Craciun sa manance din aceasta paine. Daca acest lucru se intampla, anul urmator va veni bogat si norocos.
- Diverse superstitii. Oamenii din Hunedoara nu pun mana pe topor sau pe cutit in Ajunul Craciunului, de teama accidentelor. De asemenea, nimeni nu da bani cu imprumut in perioada sarbatorilor. Tot in Hunedoara ( Tara Hategului ) se credea ca mortii se arata la miezul noptii si mananca din merindele pregatite;
- Gasirea ursitului. Seara de Ajun si ziua Craciunului sunt si un motiv de credinte magico-erotice. Se crede ca prin punerea unor obiecte sub pernele fetelor, acestea isi vor afla viitorul mire;
- Pitarii din Valea Jiului. Obiceiul Pitarilor este unul dintre cele mai bine pastrate din tara si se regaseste in comunitatea momarlanilor din Valea Jiului. Pitarii sunt copii si tineri care se imbraca in straie populare, impodobesc steaguri cu clopotei, naframe, ciucuri si coronite de flori si pornesc la colindat. Grupul mare de Pitarai merge din casa in casa si asteapta daruri, dupa care incing un dans traditional;
- Calusarii. Traditia calusarilor easte ceva mai bine cunoscuta. Aceasta este prezenta tot in zona Hunedoarei, unde jocul caluseresc se desfasoara doar in prima si a doua zi de Craciun. Calusarii transilvaneni sunt diferiti de cei oltenesti, care se joaca de Rusalii;
- Ingroparea Craciunului. O alta traditie neobisnuita si destul de bine pastrata este Ingroparea Craciunului, care este, practic o trecere de la Craciunul Vechi la unul nou care are sa renasca in urmatorul an.
Nu toate traditiile ajung sa supravietuiasca, multe dintre cele prezentate putand fi gasite doar in anumite localitati din tara. Totusi, exista traditii care vor dainui pentru multa vreme, cum ar fi mesele bogate de Craciun, impodobirea bradului sau colindele. Poti sa te bucuri de toate, insa daca vrei sa descoperi mai multe lucruri despre radacinile poporului nostru, este bine sa cauti si vechile traditii care te vor surprinde.