Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca romanii sunt atasati de traditiile si obiceiurile stramosesti. La fel de cunoscut este faptul ca urmasii lui Decebal si-ai lui Traian s-au ghidat foarte mult timp dupa semne si superstitii pe care le pastreaza pana in ziua de azi. Fie ca vorbim despre traditii cunoscute la nivel global ca cea a lui Mos Craciun sau de superstitii locale, ce se poate spune cu siguranta este ca romanul este atasat de toate dintre ele si perpetueaza aceste obiceiuri cu orice ocazie.
Perioada sarbatorilor de iarna este una extrem de productiva in acest sens. Avand la orizont doua dintre cele mai asteptate momente ale anului: sarbatoarea Craciunului si mega-petrecerea de Anul Nou, era de asteptat ca traditiile si superstitiile sa fie prezente cu duiumul in toate zonele tarii. Daca o sa petreci cel putin unul dintre cele doua evenimente intr-un loc nou si vrei sa afli care sunt traditiile zonei, echipa HotelGuru.ro iti prezinta cele mai populare traditii din principalele zone ale Romaniei:
Traditii de Craciun si Revelion din Transilvania
Taramul lui Dracula, al satelor pitoresti si al celor mai frumoase comunitati etnice se afla printre cele mai cautate destinatii de vacanta de la noi din tara. Desi cu fiecare an ce trece numarul turistilor creste ametitor, oamenii locului isi pastreaza traditiile si raman fideli obiceiurilor din strabuni. Unul dintre obiceiurile care se gasesc numai in Ardeal este butea feciorilor. In preajma sarbatorilor, inca din ultimele zile de post, flacaii din sat se strang si isi pun la cale toata strategia pentru urmatoarele saptamani. Scopul acestor intalniri este sa adune cat mai multe sticle de vin pentru petrecerea din ultima saptamana din an. In acest sens, ei colinda toate casele din sat, iar fiecare dintre ei primeste un rol bine stabilit care duce la indeplinirea obiectivului.
De Anul Nou, ca in orice zona a tarii, tinerii pornesc sa colinde din casa in casa. Nelipsitul plugusor este in centrul atentiei in satele transilvanene, insa pe langa acesta se mai adauga si alte cantece vesele care vestesc venirea noului an.
Descopera Transilvania! Cauta cazare pe www.travelminit.ro
Traditii de Craciun si Revelion in Maramures
Situat pe picior de egalitate cu Ardealul din punct de vedere al frumusetii si popularitatii, Maramuresul se mandreste cu o sumedenie de traditii si obiceiuri pastrate cu sfintenie atat de bunici, cat si de nepoti. Colindatul este ridicat la rang de arta in Maramures, iar caprele, ursii si stelele iau cu asalt toate ulitele satelor. Un obicei mai aparte, practicat in zona Maramuresului, este “jocul mosilor“, un obicei despre care se crede ca ar avea radacini in ceremoniile cu masti. Ideea principala a acestui joc este altoirea tuturor persoanelor care ies in calea cetei de colindatori.
Un obicei interesant practicat in preajma Anului Nou este “strigatul peste sat“. Aceasta “instanta sociala” urmareste raspandirea vestilor ce au legatura cu un lucru rau intamplat peste an, astfel incat faptasul sa intre in “gura satului” si sa suporte rusinea aferenta faptei sale.
Descopera Maramuresul! Cauta cazare pe www.travelminit.ro
Traditii de Craciun si Revelion in Bucovina
Bucovina este vestita pentru indarjirea cu care reuseste sa isi pastreze traditiile. Unele dintre cele mai populare sunt: prepararea unor turte rotunde ce vor fi puse pe coarnele vitelor inainte de arat, aflarea ursitului cu ajutorul felurilor de mancare si cele 12 feluri de mancare de post. Toate trei sunt practicate in majoritatea zonelor din Bucovina si s-au pastrat cu sfintenie pana in zilele noastre.
De Anul Nou, ca in toate celelalte zone culturale se practica mersul cu colindul si rasplatirea colindatorilor cu nuci, colaci si alte bunatati culinare.
Descopera Bucovina! Cauta cazare pe www.travelminit.ro