Descopera Ghetarul de la Scarisoara, cel mai mare ghetar subteran din tara noastra

Sursa foto: Hibrida/Shutterstock.com

Daca vrei sa vizitezi un loc cu adevarat spectaculos la noi in tara, iti recomandam cu toata caldura Pestera Ghetarul de la Scarisoara! Aceasta, nu numai ca este una dintre cele mai importante si fascinante pesteri din Romania, dar gazduieste al doilea cel mai mare ghetar subteran din Europa de Sud-Est!

Poate ca te intrebi cum se formeaza ghetarii in interiorul pesterilor. Ei bine, cea mai intalnita explicatie este ca gheata apare in urma tasarii zapezii pe fundul avenelor. Iar daca grotele se gasesc la altitudini ridicate, gheata se pastreaza pe tot parcursul anului, inclusiv de-a lungul verii, capatand amplori tot mai mari.

Dar in pesterile din Muntii Apuseni, unde se gaseste si Ghetarul de la Scarisoara, aceasta teorie nu este valabila. Formarea Ghetii din aceste pesteri nu este datorata temperaturilor scazute, ci unui regim de ventilatie special care stimuleaza mentinerea unui topoclimat subteran de tip glaciar.

Printre cele mai spectaculoase cavitati ale Europei in care se gasesc ghetari subterani se numara Pestera Eisriesenwelt din Alpii Austriecti (unde formatiunile de gheata ocupa o suprafata imensa, de 30 000 de metri patrati) si pestera Dobsina din Slovacia (al carei volum de gheata este de aproape 145 000 de metri cubi).

Intorcandu-ne pe plaiurile mioritice, la frumoasa Pestera Ghetarul de la Scarisoara, trebuie sa mentionam ca aceasta este primul obiectiv speologic din Romania – monument al naturii. Prima atestare ce face referire la existenta acestuia se gaseste intr-un document prin care imparateasa Maria Tereza oferea autorizatie ocolului silvic din comuna Scarisoara pentru a taia cherestea in vederea repararii treptelor de acces la ghetar.

Ca obiectiv turistic, se pare ca Ghetarul de la Scarisoara dateaza din preajma anului 1847. In acea perioada, celebrul explorator al Apusenilor, Adolf Schidl, a facut o descriere amanuntita a pesterii intr-o carte ce a publicat-o in 1863. In care se gasesc, de asemenea, o harta a pesterii si doua profile schematice.

Emil Racovita, binecunoscutul intemeietor al stiintei biospeologiei si, totodata, fondatorul Institutului de Speologie din Cluj (cel dintai institut de speologie din intreaga lume) este cel care a realizat primele cercetari stiintifice la Ghetarul de la Scarisoara. Vizitand de cinci ori pestera, in perioada 1921 1923, Emil Racovita a studiat imensul ghetar publicand cercetarile intr-o lucrare lansata in 1927.

Cum se prezinta pestera?

Pestera Ghetarul de la Scarisoara are o deschizatura la suprafata sub forma unui aven, cu diametrul de 60 de metri si cu adancimea de 48 de metri. Turistii vor cobori mai departe pe niste scari metalice si de lemn, ajungand la baza verticalei, unde se afiseaza un portal de pestera ce masoara 24 de metri inaltime si 17 metri latime. Depasind portalul, se zareste planseul de gheata al Salii Mari, unde se poate observa partea superioara a ghetarului, intinsa pe o suprafata de 3000 de metri patrati.

Traseul turistic continua pe doua cursive de-a lungul acestei sali, cursive ce formeaza o bucla. Mai departe, la extremitatea traseului, se gaseste zona ghetarului care este considerata a fi cea mai spectaculoasa – Biserica. Decorata cu stalagmite si stalactite de gheata ce isi modifica marimile in functie de anotimp, splendida Biserica este o adevarata splendoare a naturii!

Program de vizitare al pesterii:

Duminica, intre orele 10:00 – 17:00

Luni – Sambata, intre orele 10:00 – 18:00.

Costul biletelor de intrare:

Adulti: 11 Lei

Studenti / elevi: 8 Lei

Adresa: in Parcul Natural Apuseni, comuna Garda de Sus, jud. Alba.

Locuri de cazare in zona gasesti aici!