Intins pe teritoriul judetelor Neamt si Harghita, in Muntii Hasmasului, Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas este o bijuterie a naturii si o adevarata atractie turistica, zona mandrindu-se cu peisaje impresionante, forme de relief spectaculoase si cu o sumedenie de posibilitati de agrement precum plimbari cu barca pe Lacul Rosu si drumetii pe traseele montane.
Accesul in parc este posibil din DN12C, drum ce leaga localitatea Gheorgheni de Bicaz.
Sediul administrativ al parcului se gaseste in statiunea Izvorul Muntelui, acesta fiind locul din care vizitatorii pot obtine toate informatiile turistice de care au nevoie. Tot la sediul administrativ al parcului se poate admira si o colectie interesanta de exponate paleontologice.
Probabil cele mai spectaculoase chei din intreaga Romanie, Cheile Bicazului isi fascineaza vizitatorii cu ai sai pereti calcarosi ce se prezinta intr-o pozitie aproape verticala. Drumul ce strabate aceste ziduri stancoase este si el la fel de uimitor precum sunt cheile in sine. Pe parcursul acestuia se pot admira Piatra Altarului, un masiv stancos inalt de 1120 de metri, Piatra Arsitei, care masoara 835 metri in altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 metri) si stancile Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului. Numeroasele atractii turistice din zona vin armonios in completarea peisajului natural salbatic al cheilor. Astfel, aici vei gasi, printre altele, cunoscutul Lac Rosu, Pestera Munticelu, Cheile Sugaului, Cheile Laposului, Cheile Bicajelului, varful Hasmasu Mare (1792 de metri) si Piatra Singuratica.
Mai mult, daca esti un impatimit al drumetiilor montane, in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas vei putea parcurge unul dintre cele 18 trasee turistice de munte, toate strabatand Masivul Hasmas. Totodata, parcul este vazut ca fiind o destinatie grozava pentru pasionatii de alpinism si catarari montane, avand o multime de trasee formate in acest sens.
Bogatia parcului este data si de flora si fauna uimitoare pe care le adaposteste. In zona Cheilor Bicazului traiesc specii rare sau chiar endemice (care traiesc doar pe acest teritoriu) de animale si plante. Dintre marile carnivore se remarca ursii, lupii, capra neagra, cerbul carpatin si chiar rasii. In jurul Lacului Rosu traieste o populatie semnificativa de amfibieni si reptile precum broasca cu burta galbena, salamandra, broasca raioasa, soparla de munte, tritonul carpatic si tritonul de munte. Fauna parcului este completata de vipera comuna, sarpele de alun, corb, cocosul de munte, acvila de munte, ciocanitoarea de munte si huhurezul mare.
Vegetatia Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas este compusa, in cea mai mare parte, din paduri de molid, acestea acoperind versantii masivului Hasmas. Pe langa acestea, intalnim paduri de rasinoase de fag, varfuri cu vegetatie subalpina, pajisti montane intinse si cateva raritati floristice. In zona cresc, de asemenea, mai multe specii de plante ocrotite de lege si declarate monumente ale naturii, cum ar fi Floarea de Colt, Tisa, Papucul Doamnei si Sangele-voinicului.
In cele din urma, merita sa faci o vizita acestei zone superbe a Romaniei chiar si pentru o simpla plimbare cu barca pe Lacul Rosu. Acest lac de baraj natural ce a luat nastere in urma prabusirii unui versant din cauza cutremurului din 1838 este inconjurat de un peisaj de poveste.
In zona Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas exista si cateva hoteluri si pensiuni simpatice unde turistii au posibilitatea de a innopta si de a se ospata cu mancaruri traditionale locale. Unele dintre aceste locuri de cazare pot fi gasite in urmatorul link!