România are o suprafață de 182.363 Ha de podgorii, iar cel mai cunoscut drum al vinului este Dealu Mare. Cea mai bună perioadă a anului de vizita Drumul Vinului este toamna, atunci când vinul este produs, iar vremea este plăcută.
Dealu Mare este o regiune viticolă răspândită de-a lungul poalelor munților sudici din Carpați. Acesta este un traseu turistic al vinului, deoarece cramele se întind pe o porțiune de 50 km, pe E577 între Ploiești și Buzău. Este cel mai bun loc pentru a degusta vinurile din România și este situat aproape de București.
Aceasta este prima regiune de producere a vinului roșu din România. Soiul de strugure autohton Fetească Neagră este eroul local și face vinuri elegante. Dar alte soiuri, inclusiv Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Syrah, sunt foarte bine adaptate regiunii și se transformă într-un vin excelent.
Dealu Mare
Există un număr mare de crame prin satele de pe Drumul Vinului, asigură-te că faci programare în avans! Drumul vinului din județul Prahova este următorul: Filipeștii de Pădure – Florești – Băicoi – Plopeni – Zamfira – Boldești – Scăieni – Bucov – Varbila – Valea Călugărească – Jercălai – Urlați – Ceptura – Mizil – Tohani.
Basilescu este unul dintre pilonii din regiunea viticolă Dealu Mare și se află chiar în afara orașului Urlați. Un alt loc musai de vizitat pe Drumul Vinului este Conacul Urlățeanu.
Conacul Urlățeanu este situat pe vârful unui deal din Urlați, județul Prahova. Conacul include o cramă unde se păstrează vinul roșu în butoaie de stejar. Conacul și crama au fost construite în 1922 și restaurate în 1999. Pentru vizite și degustări de vin, este necesar un grup de minimum șase persoane. Dacă dorești să mănânci acolo, ar trebui să comanzi în avans.
Crama Rotenberg, Crama Davino și Crama SERVE sunt toate situate în inima zonei Dealu Mare și sunt adunate în apropierea orașului Ceptura.
În apropiere găsești Crama Budureasca, cu arhitectura sa remarcabilă. Și, de asemenea, asigură-te că aranjezi o vizită la minunatele Domenii Tohani. Și Domeniile Blaga se află puțin mai sus pe drum.
Domeniul viticol Lacerta se întinde de-a lungul celei de-a 45-a paralele și are astfel climatul ideal pentru a produce vinuri cu un gust bogat, complex și mătăsos. Lacerta este una dintre cele mai moderne crame din România, cu tehnici de producție bazate pe principii gravitaționale menite să limiteze utilizarea pompelor. Vei putea degusta vinuri românești de înaltă calitate într-o locație de basm, înconjurată de podgoriile nesfârșite care acoperă dealurile Dealu Mare, la una dintre cele mai frumoase crame din țară.
Vrancea – Iași
Beciul Domnesc, crama din Odobești are o colecție de peste 100.000 de sticle de vinuri de colecție, cea mai veche datând din 1949. Nu este singura cramă din Odobești. Există până la 20 de crame acolo, dând formă unui oraș subteran. Beciul Domnesc este una dintre cele mai cunoscute, reprezentând de asemenea, un monument istoric. Conform documentelor, această pivniță a existat încă din epoca genului Ștefan cel Mare – secolul al XV-lea.
Urcând spre nord spre zona Iașiului, se găsește podgoria Cotnari. Pentru vizitatorii care aleg un pachet doar cu vizita și degustare (fără masă), grupul minim este de 10 persoane. Pentru vizitatorii care doresc și masă, grupul minim este de 20 de persoane.
Sâmbăta și duminica, grupul minim este de 40 de persoane. Meniul pentru prânz sau cină este compus din două feluri de mâncare și desert, cafea, apă, vin, coniac de cireșe.
Transilvania
Podgoria Jidvei este situată în zona râurilor Târnave, întinzându-se pe o zonă de peste 2.000 de hectare. Se află la doar câțiva kilometri de Alba Iulia și la 150 de kilometri de cetatea dacică Sarmizegetusa. În această locație, poți vizita crama. Complexul include, de asemenea, un castel într-un sat din apropiere, Cetatea de Baltă. Castelul, datând din secolul al XVI-lea, a fost reconstruit de mai multe ori în secolele următoare. O cramă este disponibilă acolo, pentru degustări și cine.
O vizită la crama Recaș din Timiș, la 17 kilometri de Timișoara, include excursii la podgoria însăși, prezentarea tehnologiei de vinificație, o vizită la crame, precum și degustare de vinuri. Poți merge fie la degustarea simplă de vin, fie la cele care includ și un meniu tradițional. Toamna, când strugurii sunt copți, turiștii pot vedea în mod direct cum se face vinul.
Dobrogea
Aproape de canalul Dunăre – Marea Neagră, podgoria Murfatlar este una dintre cele mai cunoscute din țară și reprezentativă pentru regiunea Dobrogea. Acolo, poți vizita crama și podgoriile, muzeul vinului și crama.