Duminica Floriilor – tradiții, obiceiuri și superstiții

Duminică, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, zi care marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului. Cu toate că această zi are o mare însemnătate religioasă, de-a lungul timpului i s-au adăugat şi numeroase superstiţii populare, tradiții și obiceiuri.

Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. În 2022 Floriile se sărbătoresc pe data de 17 aprilie. Duminica Floriilor este totodată motiv de aniversare pentru toți cei care poartă numele de Florin/Florentina sau derivate din acestea.

Tradiții în Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie în ziua de Florii.

Se spune în popor că sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi „Nunta urzicilor”. În aceste zile înfloresc urzicile, dar fără a fi bune de mâncat, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui.

Cu toate astea, cea mai cunoscută tradiție a acestei zile este a ramurilor de salcie care sunt sfințite de către preoți în duminica Floriilor. La finalul slujbei, fiecare participant pleacă acasă cu crenguțe de salcie pe care le va păstra într-un loc curat, de obicei lângă o icoană.

O veche legendă spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele. Totodată, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, pentru a fi sănătoși și pentru a fi rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

Citește și 4 idei de petrecere a timpului în vacanța de Paște

Superstiții în Duminica Floriilor. Ce se spune despre vreme de Florii.

Cea mai cunoscută superstiție a acestei zile are legătură cu vremea. Se spune în popor că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe. O alta spune că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche nu sunt nici ele ocolite de superstiții. Acestea trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit. Fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Sursa foto: dreamstime.com