Duminica Floriilor: tradiții si obiceiuri

Floriile sunt sărbătorite de către creștini an de an, în ultima duminică dinaintea Paștelui. Anul acesta, sărbătoarea va avea loc în data de 28 aprilie, marcând intrarea lui Isus în Ierusalim, înainte de răstignire. De Florii, creștinii se pregătesc pentru a intra în Săptămâna Patimilor și îi sărbătoresc pe cei care poartă nume de flori. Cu această ocazie, am pregătit pentru tine o listă de tradiții și obiceiuri pe care nu trebuie să le ratezi în duminica floriilor.

Ramurile de salcie

La slujba din dimineața de florii sunt aduse ramuri de salcie și alte flori, pentru a fi sfințite, amintind de felul în care a fost primit Isus în Ierusalim. Ramurile sfințite vor aduce sănătatea și protecția întregii case, iar cei care se ating de ele sau care consumă mâțișori de salcie vor fi feriți de dureri și de boli pe tot parcursul anului. De asemenea, ramurile de salcie se pun la pomii roditori pentru o recoltă bogată. 

Coacerea pâinii

În această zi, oamenii obișnuiesc să coacă câte o pâine pentru fiecare membru al familiei, unele dintre ele fiind mai mari sau mai mici, în funcție de vârsta acestora. Mai apoi, pâinile de grâu vor fi oferită drept pomană celor nevoiași. Se spune că cei ce practică acest obicei vor fi feriți de rele.

Citește și: Creațiile lui Brâncuși: unde îi poți vedea sculpturile în România

Ursitul

În regiunile Banat și Transilvania, fetele nemăritate urmează diverse obiceiuri pentru a-și atrage norocul în găsirea dragostei. Una dintre acestea presupune așezarea unei oglinzi și a unei cămăși la trunchiul unui păr, de la miezul nopții până în zori, în speranța că astfel își vor găsi dragostea. De asemenea, tinerele fierb busuioc la miezul nopții și folosesc apa pentru a-și spăla părul, vărsând-o la apa unui copac înflorit înainte de răsărit. 


Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.