Exploreaza frumusetile naturale din Muntii Rodnei

Sursa foto: Matyas Arvai/Shutterstock.com

Situati in nordul Romaniei, intre Maramures si Suceava, falnicii Munti Rodnei sunt un adevarat paradis pentru iubitorii de natura carpatina: au lacuri glaciare, cascade spectaculoase, pesteri aventuroase, vegetatie bogata si trasee montane ce srabat peisaje extrem de pitoresti. Exista multe obiective turistice de vizitat in nordul Carpatilor Orientali, insa cele mai atragatoare raman cele naturale, neatinse de mana omului.

Iata cu ce frumuseti naturale ne incanta Muntii Rodnei:

Cascada Cailor. Foarte aproape de oraselul maramuresean Borsa, Cascada Cailor, cea mai mare cascada din tara noastra, desparte in doua, pe o distanta de 90 de metri, muntele si padurea de conifere. Cascada face parte, alaturi de alte noua cascade mai mici cu inaltimi cuprinse intre 5 si 50 de metri, dintr-un superb canion reliefat de valea Cailor. Acest canion este considerat unul dintre cele mai dificile canioane din tara noastra, motiv pentru care este recomandat a fi explorat doar de catre alpinistii cu experienta. Cascada Cailor, insa, poate fi vizitata de orice turist, cu conditia sa fie echipat cu bocanci de munte si cu o pelerina de ploaie.

Varful Pietrosu Mare. Masurand 2303 metri in altitudine, Pietrosu Mare este cel mai inalt varf din Muntii Rodnei. Avand in drum spre el impresionanta tarnita (coama de munte in forma de sa) “La Cruce” si lacul glaciar Iezer, varful Pietrosu Mare este invecinat cu alte varfuri montane la fel de interesante, printre care mentionam varful Repede, varful Batrana si robustul varf Nedeia. La lacul Iezer se poate ajunge din Borsa, pe un traseu ce poate fi strabatut cu piciorul in doar cateva ore. Lacul se gaseste la altitudinea de 1825 de metri si masoara o suprafata de 3450 de metri patrati, dar ce impresioneaza cel mai mult este vegetatia bogata de jnepenis care il inconjoara.

Pestera si izbucul Izvorul Albastru al Izei. Niciun turist care ajunge in Maramures nu ar trebui sa rateze aceasta superba arie protejata de lege din punct de vedere geologic si peisagistic, parte a comunei Sacel. Situata, mai exact, pe versantul sudic al Muntelui Magura, in partea de est a Muntilor Rodnei, la granita cu judetul Bistrita-Nasaud, Pestera si izbucul Izvorul Albastru al Izei isi are denumirea provenita de la nuanta intensa de albastru-verzui a izvorului carstic, unul dintre primii afluenti ai raului Iza. In jurul ariei se gasesc, de asemenea, cateva mori de apa taranesti fermecatoare, insa punctul principal de atractie il reprezinta pestera, care masoara o lungime de 2500 de metri si care se gaseste pe versantul nordic al varfului montan Batrana.

Pasul Prislop. Una dintre trecerile din Maramures in Moldova se face prin celebrul Pas Prislop, cea mai inalta trecatoare din Carpatii Orientali (se gaseste la altitudinea de 1416 metri). Denumit in hartile rutiere DN16, acest drum face legatura intre localitatea maramureseana Borsa si localitatea suceveana Carlibaba. Pe traseu vei intalni Manastirea Prislop si Muzeul Radacinilor, gazduit de o casa batraneasca, in care sunt expuse radacini de arbori culese timp de 40 de ani de Stefan Grec, administratorul muzeului. In interiorul muzeului vei putea admira, de asemenea, o colectie de oua incondeiate din Bucovina si Maramures, dar si o expozitie de roci interesante (flori de mina).


Muntii Rodnei, locul in care se gasesc cele mai multe lacuri glaciare din Romania, este, cu certitudine, un paradis carpatin ce merita exploatat. Locuri bune de cazare in zona gasesti aici: http://bit.ly/2BI0uXx